Selecteer Pagina

Eerste boring voor Porthos

door | 15 apr, 2024 | Duurzaamheid, Infrastructuur, Nieuws

Porthos

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Zaterdag 13 april is de aanleg van Porthos van start gegaan. Op de Maasvlakte werd een eerste boring onder de zeewering gedaan.

Via het CO2-opslagproject Porthos wordt afgevangen CO2 door de Rotterdamse haven via een compressorstation getransporteerd naar een offshore platform. Daar wordt het onder de Noordzeebodem opgeslagen.

Mantelbuis Porthos

Bij het compressorstation op de Maasvlakte is een aanvang gemaakt met de aanleg van Porthos. Er is een eerste boring onder de zeewering gedaan, waarvoor een boor werd gebruikt met een diameter van meer dan 300 mm. Deze boor groef onder de zeewering tot net onder de zeebodem. Door het boorgat gaat een mantelbuis, die er vanaf de landzijde doorheen wordt geduwd. De mantelbuis krijgt een totale lengte van 600 meter, waarvoor in de afgelopen maand 34 buizen aan elkaar zijn gelast. De CO2-leiding wordt in de loop van volgend jaar door de mantelbuis geleid.

2026 operationeel

Porthos moet volgens planning in 2026 operationeel zijn. Het project is een joint venture van EBN, Gasunie en het Havenbedrijf Rotterdam. Gedurende 15 jaar zal jaarlijks 2,5 Mton CO2 worden opgeslagen. Dit vermindert de CO2-uitstoot in de Rotterdamse haven met 10 procent.

Zie ook: Proeffabriek ExxonMobil voor afvangen CO2

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!