Selecteer Pagina

Econtras

door | 3 nov, 2022 | Bedrijveninfo

Steeds vaker bij het complete isolatietraject betrokken

Het is druk bij Econtras, de merknaam waaronder het in Barendrecht gevestigde isolatiebedrijf C.J. van Waas bekend is. De actuele situatie op de energiemarkt vergroot de aandacht voor isolatie fors, en daarnaast is de onderneming ook actief op het gebied van brandbescherming en akoestische isolatie. “Bij bijna elk bedrijf in Europoort zitten wel materialen van ons.”

Tekst: Mels Dees

Isolatiebedrijf C.J. van Waas wordt steeds vaker bij het complete isolatieproject van opdrachtgevers betrokken, merkt Paul Roodenburg, directeur/eigenaar van de onderneming. “Het gaat dan om veel meer dan alleen de productie en levering van producten.” De onderneming ontwikkelt zich zo tot dienstverlener en trusted advisor richting de markt, “vandaar ook dat we veel waarde hechten aan ons interne engineeringsteam. We zijn zo in staat tijdens het hele project van begin tot het eind een rol te spelen.” 

De oplevering hoeft daarbij overigens niet het einde te betekenen van het isolatietraject. “Zeker als het gaat om brandbescherming is het van belang dat je jaarlijks een controle verzorgt en daarover niet alleen rapporteert, maar ook voor aanpassingen zorgt als dat nodig is voor de certificering. Dat is voor de klant belangrijk in het contact met de verzekeraar bij een onverhoopte calamiteit.” Maar, legt Roodenburg uit, ook bij andere vormen van isolatie is onderhoud noodzakelijk.

Minder kans voor corrosie

Corrosie onder isolatie wordt nog wel eens onderschat, bleek ook uit een artikel in de vorige editie van Europoort Kringen. “Daar heb je bij onze open systemen, minder last van”, legt de directeur/eigenaar uit. “Je kunt die flexibele isolatie best vergelijken met een soort hoes die over meubels heen wordt gedaan. Er blijft sprake van een zekere luchtwisseling, waardoor je minder te maken hebt met corrosie. 

Roodenburg geeft aan dat corrosie onder isolatie nooit helemaal te voorkomen is, en dat meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan ervan, dus lang niet alleen de manier van isoleren. “Het hangt ook af van de verfsystemen die gebruikt zijn en van het onderhoud.” 

Maintenance en monitoring worden sowieso steeds belangrijker. “Zeker als bedrijven de installaties continu willen laten draaien. Dan zul je onder meer de status van de omgevingen en aspecten als het dunner worden van leidingen elektronisch moeten gaan meten. De techniek is onderweg en zal zich beslist terugverdienen.” 

Groot besparingspotentieel

Daarmee raakt Roodenburg aan de actualiteit. “Bij de huidige energieprijzen is de aandacht voor isolatie beslist toegenomen.” Uit studies blijkt dat de energieverliezen in de industrie sterk verminderd kunnen worden door het toepassen van isolatie. “Drie tot vier procent kun je besparen door beter te isoleren; in geld uitgedrukt heeft dat beslist impact. Dit, nog afgezien van het CO2-besparingspotentieel.” Roodenburg ziet vooral potentie bij het isoleren van oppervlaktes waar isolatie op dit moment ontbreekt. “Die oppervlaktes stralen veel warmte uit. Vaak wil men het open houden omwille van visuele inspectie, maar met onze systemen kan de operator zelf de isolatie demonteren, de inspectie doen en de isolatie vervolgens weer terugplaatsen.” 

C.J. van Waas is steeds vaker betrokken bij speciale projecten. Roodenburg: “Zo verzorgen we op dit moment onder meer isolatietrajecten bij drie energiecentrales. Daar zijn we bezig met de stoom- en gasturbines.” De onderneming brengt daar flexibele isolatie aan. “Het werken aan stoom- en gasturbines vereist expertise die wij in de loop der jaren konden opbouwen.”
Ook de activiteiten op het gebied van akoestische isolatie zijn specialistisch: “Denk maar aan het isoleren van de ventilatoren in tunnels, die de verbrandingsgassen van de auto’s afvoeren.” Eerder besteedde Europoort Kringen al uitgebreid aandacht aan de oplossingen voor passieve brandbeveiliging die de onderneming van Roodenbrug aanbiedt. Een brede waaier aan activiteiten dus, blijkt uit het gesprek met de eigenaar. “Bij bijna elk bedrijf in Europoort zitten wel materialen van ons.”

Geen leveringsproblemen

De grotere aandacht voor isolatie, en de daarmee verbonden toegenomen vraag naar producten, leidt bij Roodenburg niet tot leveringsproblemen. “Dat is het grote voordeel van onze productielocatie in Bosnië. Als we een aanvraag krijgen, komen we in de eerste week meten, de tweede week produceren we en in de derde week volgt dan de levering. Spoedprojecten krijgen we natuurlijk ook, die produceren we in het eigen atelier in Barendrecht.”

Ruim zestig jaar isolatiespecialist

Isolatiebedrijf C.J. van Waas is actief op het gebied van thermische isolatie, akoestische isolatie en passieve brandbescherming. Onder de merknaam Econtras is het bedrijf al ruim zestig jaar actief in een brede waaier van industrieën. Aanvankelijk hield de onderneming zich vooral bezig met scheepsisolatie, maar later werden de activiteiten uitgebreid met isoleren in bijna alle sectoren. Sinds 2012 is Paul Roodenburg volledig eigenaar van de onderneming. 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!