Selecteer Pagina

Drijvend zonnepark in spaarbekken Evides

door | 10 apr, 2024 | Duurzaamheid, Energie, Nieuws

Drijvend zonnepark

Foto: Eneco/Evides

Evides Waterbedrijf en Eneco hebben een drijvend zonnepark geopend op het spaarbekken van productielocatie Berenplaat in Spijkenisse. De zonnepanelen wekken voldoende elektriciteit op om in 21 procent van de energiebehoefte van de waterzuivering te voorzien.

Het drijvende zonnepark bestaat uit twee eilanden van ongeveer 1,5 hectare groot met in totaal 8.804 zonnepanelen. Jaarlijks wekken de panelen circa 4.876 megawattuur op, wat gelijk staat aan het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 2.000 huishoudens. Evides gaat de elektriciteit zelf gebruiken voor de drinkwaterzuivering.

Waterkwaliteit

Bij de ontwikkeling van het zonnepark heeft Evides als eis gesteld dat de energieopwekking de waterkwaliteit in het spaarbekken niet mag beïnvloeden. Dit bestaat uit vorig gezuiverd rivierwater, dat voor de productie van drinkwater wordt gebruikt.

Drijvend zonnepark

Het waterbedrijf heeft zich tot doel gesteld om zoveel mogelijk eigen energie op te wekken, vertelt algemeen directeur Annette Ottolini van Evides Waterbedrijf. “Hiermee dragen we bij aan de klimaatdoelstelling van Nederland om in 2050 volledig duurzaam te zijn op het gebied van energievoorziening. Dat doet Evides onder andere door zonneparken aan te leggen op de eigen terreinen. Wij kiezen daarbij naast grond- en dakgebonden zonneparken voor drijvende zonneparken. Daarmee maken we slim gebruik van onze spaarbekkens. Zij dienen als opslag van onze grondstof voor de drinkwatervoorziening én nu ook voor energieopwekking.”

Zie ook: Nu met de vraag aan de slag

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!