Selecteer Pagina

De haven in mijn inbox

door | 1 aug, 2021

Het is diep in de twintig graden als ik vanuit mijn achtertuin in Eindhoven de maandelijkse column zit te tikken. Ja, tikken, want ook al doen Apple en Acer nog zo hun best om de laptop geluidloos te maken: een oud-journalist ‘tikt’ nu eenmaal zijn stukkie.

Door Jaap Luikenaar

Het is zomer, hoogzomer en dat is ook aan het havennieuws te merken. Mijn pc staat op 150 kilometer van het haven- en industriegebied , waardoor ik – gepensioneerd – voor een groot deel afhankelijk ben van Google alerts om te weten wat er zoal gebeurt aan de oevers en in de havenbekkens van de Nieuwe Waterweg, het Scheur en de Oude en Nieuwe Maas. Google Alerts is een handig en gratis tooltje, dat veel opzoekwerk voorkomt. Je bent als eerste op de hoogte van de laatste berichten op het internet over onderwerpen waar jij geïnteresseerd in bent. Sinds ik jaren geleden de zoekterm ‘haven van Rotterdam’ aan Google heb doorgegeven, floept het havennieuws iedere ochtend trouw in mijn inbox.

Wat me opvalt is dat douane en drugs daarbij steeds de hoofdmoot vormen. Met koppen als ‘Grote cokevangst’; ‘Drugscriminelen profiteren …’; ‘Douane onderschept…’; ‘1.100 kilo drugs tussen bananen’ of ‘Cocaïne onder schip gevonden’. Lichtpuntje tussen al die treurigheid was dit voorjaar de overvloed aan inhoudelijk achtergrondnieuws over het functioneren en de rol van havens en scheepvaart in het mondiale goederenvervoer. Het was de positieve bijvangst, enkel en alleen te danken aan de kapitein van de Ever Given die zijn schip in de oever van het Suezkanaal manoeuvreerde.

Maar al gauw nadat de containerreus was vlot getrokken, ging Google Alerts weer op oude voet verder: ‘Medewerkers na corruptieonderzoek aangehouden’; ‘Duikers douane vinden 2.700 kilo…’ en ‘Drugschauffeur opgepakt’. Tot rond het begin van de zomer ook het lichte, luchtige en positieve en havennieuws zijn intrede deed.

Met voorop het programma van de komende Wereldhavendagen van begin september natuurlijk. Weliswaar nog niet volgens de vertrouwde, zo succesvolle formule met spektakel op het water en drommen mensen op de kades, maar wel met meer ‘leven’ en minder digitaal dan vorig jaar. En dan de berichten over het nieuwe Havenervaringscentrum (HEC) dat over drie jaar in de duinen op de uiterste westrand van de Maasvlakte verrijst. Hierin zullen Futureland en het Educatief InformatieCentrum (EIC) ondergebracht gaan worden. (Wordt wel een flinke trip voor scholieren van buiten de regio die in de bus nabij Rotterdam denken dat ze er al zijn, maar dan nog dik veertig kilometer moeten rijden…). Aan die afkorting HEC moet nog wel even worden gesleuteld. Wie een creatievere naam bedenkt kan dat aan het Havenbedrijf Rotterdam laten weten. ‘Balkon van Europa’ bijvoorbeeld, alleen: die naam is al vergeven aan het horeca-etablissement – Smickel Inn – elders op de Maasvlakte.

Met zijn etages als gestapelde containers doet de impressie van het HEC mij heel even denken aan zijn Antwerpse evenknie: het MAS, Museum aan de Stroom. Alleen, het MAS is maar liefst 60 meter hoog, en het HEC 25 meter. Hoog genoeg voor een geweldig uitzicht over scheepvaartverkeer, haven, industrie en strand… waaronder ook het nabijgelegen naaktstrand. Maar daar wordt – zoals dat heet – nog naar ‘gekeken’.

Niet minder luchtig is het nieuws over de opening van dat andere haven informatiepunt: Port Pavillion (wél met een mooie naam) aan de Leuvehaven, de bakermat van de wereldhaven. Tezamen met het Maritiem Museum en de historische vloot van het Maritiem Buitenmuseum krijgen bezoekers van dit paviljoen een indrukwekkend overzicht van de oude en de moderne Rotterdamse haven.

Stuk voor stuk heel positief en heel zomers nieuws dus, dat nog een extra boost kreeg door het besluit dat de industriële restwarmte van de haven niet alleen Rotterdamse huishoudens verwarmt, maar dat straks ook inwoners van Den Haag, Leiden, Zoetermeer en omgeving daarvan kunnen profiteren. Een warmterotonde dus, via dikke buizen die in een cirkel door en langs steden in de provincie Zuid-Holland komt te liggen. Nu alleen het geld nog.

Stuk voor stuk mooie alerts in m’n inbox. Je zou het er haast warm van krijgen. Fijne zomervakantie!

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!