Selecteer Pagina

Cepsa en Evos stappen in groene methanol

door | 18 apr, 2024 | Nieuws, Opslagtanks, Waterstof

Groene methanol

Foto: Cepsa/Evos

Cepsa en Evos hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. In Spanje geproduceerde groene methanol zal in Rotterdam worden opgeslagen.

Beide bedrijven hebben hiertoe een overeenkomst getekend, in aanwezigheid van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Afgesproken is dat door Cepsa geproduceerde groene methanol in Spanje wordt opgeslagen in terminals van Evos in Algericas en Rotterdam. Evos beschikt in Rotterdam over een aan de Merwedeweg gevestigde opslagterminal. De bedrijven kondigen ook aan de logistiek voor biobrandstoffen – zoals duurzame luchtvaartbrandstoffen – en waterstofdragers in Noordwest-Europa te onderzoeken.

Productie groene methanol

Cepsa wil in Spanje twee groenewaterstoffabrieken bouwen met een totale capaciteit van 2 gigawatt en een groenemethanolfabriek met een jaarlijkse productiecapaciteit van 300.000 ton. Ook wil het een ammoniakfabriek realiseren, die jaarlijks 750.000 ton kan produceren. “Wij bouwen een netwerk dat groene moleculen aanbiedt vanuit Spanje richting Noord-Europa. De alliantie met Evos biedt ons cruciale opslaginfrastructuur voor groene methanol, die de levensvatbaarheid van onze groenewaterstofprojecten versterkt”, licht Maarten Wetselaar toe, ceo van Cepsa.

Ook ceo Harry Deans (Evos) is te spreken over de overeenkomst: “Deze samenwerking baant de weg voor een zuid-noordcorridor voor groenewaterstofproducten. Dit sluit naadloos aan op onze strategie voor onze acht, in strategische havens gelegen terminals.”

Zie ook: HyTROS van start

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!