BrommobielPlaza

De vele voordelen van E-trucks

Iedereen weet: korte ritten zijn de duurste. Starten, optrekken, stukje rijden en weer stil zetten. Auto’s en bedrijfswagens slurpen in zo’n situatie brandstof. Maar dat hoeft niet. De oplossing: elektrische trucks. Naast zuinigheid blijken ze nog veel meer voordelen te bieden.

Tekst: Kim de Booij

Gooi al je vooroordelen over elektrisch rijden, mocht je die nog steeds hebben, overboord. Elektrische trucks veroveren langzaam de professionele logistiek en dat is niet voor niks. Jose Lam van BrommobielPlaza legt het uit. “Iedereen ziet elektrisch vervoer anders. Sommigen zijn al volledig overtuigd van de voordelen, anderen hebben nog bedenkingen. Ik kan alleen de mogelijkheden en voordelen aangeven en dat zijn er heel wat.”

Brandstof

Het begint natuurlijk bij de brandstof. Die is wezenlijk anders: stroom in plaats van benzine of diesel. “De besparing in brandstof mag duidelijk zijn. Stroom, zeker wanneer het met eigen duurzame energietechnieken zoals zonnepanelen wordt opgewekt, is goedkoper. Elektrische trucks bezitten een lithium-accu en kunnen op één accu gemiddeld 80 tot maximaal 130 kilometer afleggen. Dat is meestal meer dan voldoende voor de korte stukjes die er dagelijks in en om de havens en fabrieken in Europoort gereden worden.”

Voldoet aan scherpste milieunormen

Een elektromotor is vanzelfsprekend milieuvriendelijker dan een verbrandingsmotor. “Dat is niet alleen prettig voor het milieu, maar ook voor bedrijven die aan steeds strengere milieunormen moeten voldoen. Gemeenten eisen een grote afname in CO2-uitstoot. Met een elektrische truck voldoe je daar qua interne logistiek direct aan.”

Gezonder

Dat elektrische trucks geen CO2 uitstoten, merk je ook aan de ontbrekende gassen uit de uitlaat. “En dat zorgt weer voor een prettigere en gezondere werkplek voor je medewerkers. Zeker wanneer de trucks ook deels in binnenruimten rijden, merk je dat verschil heel goed.”

Rijbewijs

Een volgend voordeel kan ook veel gemak opleveren. “Je hebt voor een E-truck geen autorijbewijs nodig. Een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) is voldoende. Je kunt dus vanaf 16 jaar al met zo’n truck rijden. Dit betekent dat jonge medewerkers en medewerkers zonder B-rijbewijs al veel sneller inzetbaar zijn voor de interne logistiek binnen je bedrijf.”

Ruime laadmogelijkheden

E-Trucks zijn speciaal gemaakt voor het transport van goederen. “Ze zijn gebouwd op eenvoudig en efficiënt laden en lossen en bieden mogelijkheden voor multidrop-transport. Bij een E-truck moet je denken aan 2,8 m3 laadvolume en 250 kilo laadvermogen.”

Geen wegenbelasting

Anders dan veel voertuigen op verbrandingsmotoren, geldt bij de E-trucks geen wegenbelasting. “Inderdaad, in combinatie met de zeer geringe brandstofkosten rijd je dus bijzonder goedkoop.”

Lage onderhoudskosten

Houden die lage onderhoudskosten ook aan qua onderhoud op de lange termijn? “Ja, absoluut. Verbrandingsmotoren kennen veel bewegende delen en hebben daardoor regelmatig onderhoud nodig om technische mankementen te voorkomen. Bij elektromotoren is dat niet het geval.”

VAMIL en MIA subsidie

“En om het financieel nog interessanter te maken”, vervolgt Lam, “kan ik ook melden dat je bij de investering in E-trucks gebruik kunt maken van investeringsaftrek. Zowel via de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) als de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je een deel van je investering terugkrijgen.”

AIXAM PRO E-TRUCK

 BrommobielPlaza zelf kiest, als het om elektrische vervoer gaat, voor het merk AIXAM. “We zijn sinds 2020 officieel dealer van dit merk. AIXAM is een professionele leverancier van elektrische brommobielen en heeft een speciale lijn van E-trucks voor zakelijk gebruik. Deze trucks zijn bijzonder veilig, ook in omgevingen als fabrieksterreinen. Ze zijn uitgerust met een UTAC CERAM geteste veiligheidskooiconstructie, kennen een maximumsnelheid van 45 km/u en zijn voorzien van ABS. We hebben bewust voor deze partij gekozen omdat ze kwaliteit leveren, een ruim assortiment aan modellen hebben en een snelle en goede levering kennen.”

LAM Automotive Groep

Die kenmerken passen ook goed bij het bedrijf achter BrommobielPlaza, LAM Automotive Groep. “We zijn een typisch familiebedrijf met korte lijnen en lange klantrelaties. De relaties willen we niets dan kwaliteit bieden. Met AIXAM kunnen we dat. We bieden hiermee een betrouwbaar voertuig waarvan ze veel gemak ervaren en waar ze weinig onderhoud aan hebben. En als er toch een keer iets is, staan we altijd voor ze klaar, ook buiten kantoortijden. We zijn flexibel en hanteren de regel ‘klant is koning’. Wellicht voor sommigen ouderwets, maar voor ons werkt het.”

Kenmerken AIXAM PRO E-TRUCK

  • 2,8 m3 laadvolume
  • 2 m2 laadoppervlak
  • 50% nuttig werkoppervlak
  • 2 elektromotoren
  • Gemiddeld 80 km; max 130 km actieradius
  • 0% geluidshinder
  • Bijna 100% recyclebaar
  • 2 jaar fabrieksgarantie
  • 3,5 uur oplaadtijd volledige accu

LAM Automotive Groep

BrommobielPlaza maakt onderdeel uit van de LAM Automotive Groep. Dit familiebedrijf bestaat sinds 1992, heeft 15 personeelsleden en biedt een breed pakket aan diensten: operational lease, wagenparkbeheer, projectverhuur, verhuur van personen- en lichte bedrijfswagens, onderhoud, schadeherstel en belettering. Het bedrijf is veelal actief in de haven, chemie, bouw en aanverwante branches.