Brandwacht Huren

Brandwacht Huren komt met on demand digitale buitenwacht 

‘Een beter resultaat tegen veel lagere kosten’

“Genoodzaakt door de arbeidsmarktkrapte vroegen wij ons af of het mogelijk is de functie van een on demand buitenwacht te robotiseren.” Bas Stoop, directeur/eigenaar van Brandwacht Huren, legt de gedachtegang uit achter zijn nieuwste innovatie die klaar is voor de try-out fase. “Met camera’s, sensoren en in huis ontwikkelde ICT-technologie hebben we een digitale buitenwacht ontwikkeld die kwalitatief gelijkwaardig is aan een buitenwacht onsite met daarbovenop een volledig geborgde, transparante en direct opvraagbare audit en een kostenbesparing die kan oplopen tot 40 procent.”

Tekst: Heleen van der Maas

On demand dienstverlening zit in het DNA van Brandwacht Huren. Het bedrijf garandeert dat op het moment dat een bedrijf een brandwacht, buitenwacht of veiligheidswacht nodig heeft, de professional binnen twee uur op locatie aanwezig is. Stoop: “Onze klanten willen flexibiliteit en leverzekerheid. Die combinatie is cruciaal. Op het moment dat een fabriek stilstaat, is dat een enorme kostenpost. Dan is het heel fijn als er een betrouwbare partner is die ad hoc on demand binnen twee uur aanwezig is in de vorm van een professional met de juiste kwalificaties en benodigde specifieke skills.”

Winnaar zilveren FD Gazelle

Stoop is volgend jaar dertig jaar ondernemer. Zijn bedrijf Brandwacht Huren is in 2015 opgericht en sindsdien gegroeid van 350 ton omzet in het eerste jaar naar meer dan 10 miljoen euro vorig jaar. “In 2019 zaten we al op 13 miljoen omzet. Dat heeft ons in 2020 de zilveren FD Gazellen Award opgeleverd. Toen kwam de coronacrisis even tussendoor.” Inmiddels heeft het bedrijf de groei weer opgepakt en is actief in Nederland, België en Duitsland. Verder heeft Stoop in de afgelopen jaren meerdere andere ondernemingen opgestart die een link hebben met Brandwacht Huren. Een van zijn nieuwste initiatieven is het bedrijf dat de on demand digitale buitenwacht ontwikkelt.

Coronacrisis

Stoop: “Wat je in de petrochemische industrie als reactie op de coronacrisis zag gebeuren, was dat veel mensen overstapten naar een andere baan omdat onderhoudswerkzaamheden werden uitgesteld. Dat maakt het nu vrij lastig om aan goed gemotiveerd personeel te komen. Als je daarnaast kijkt naar het type werk, is de functie buitenwacht een praktisch geschoolde baan waarbij het lastig is de juiste motivatie te triggeren om het werk goed te doen. Met name de audit waarbij nogal wat administratieve handelingen om de hoek komen kijken, vraagt veel. Als je dit kunt elimineren met on demand ICT, camera’s en sensoren, denken wij een beter resultaat te kunnen leveren tegen veel lagere kosten.” 

In de praktijk

Vertaald naar de praktijk hebben bedrijven die gebruikmaken van de digitale buitenwacht een basisunit met gereedschap op hun bedrijfsterrein staan. “Daar kunnen ze gebruik van maken zodra er een ad hoc reparatie in een besloten ruimte nodig is. Op de achtergrond kijken wij vanuit de meldkamer live mee en kunnen communiceren met de medewerker die aan het werk is. Dus hij of zij heeft de ervaring alsof de buitenwacht echt naast het mangat staat. Met dit verschil dat iemand op een locatie elders heel structureel alle procedures waarborgt en bewaakt. Van A tot en met Z, alles wordt digitaal geregistreerd en gerapporteerd en daardoor veel beter controleerbaar achteraf. Ook het rendement qua veiligheid ligt hoger omdat je vanwege de direct beschikbare auditfiles veel beter kunt nagaan of de HSE-procedures kloppen, worden nageleefd, en hoe deze verbeterd kunnen worden.”

QHSE-Next

Een initiatief van Stoop in het verlengde van de verbetering van HSE-procedures, is QHSE-Next. Onder deze naam brengt hij opleidingen, trainingen en kennissessies over actuele QHSE-onderwerpen samen, waaronder ook sinds kort een in eigen huis ontwikkelde MVK-opleiding voor medewerkers van Brandwacht Huren en daarbuiten die veiligheidskundige willen worden. Deze opleiding start in maart van dit jaar. “Veel van onze klanten weten niet dat we ook on demand consultancy en advies en on demand veiligheidskundigen in huis hebben. Onze veiligheidskundigen bieden we nu aan via QHSE-Next.” Ook al is dit initiatief zo pril dat er nog niet eens een website voor in de lucht is, het bedrijf groeit met bijna 2 miljoen omzet nog sneller dan Brandwacht Huren. 

Partners gezocht voor try-outs 

Momenteel is Stoop bezig met het uitrollen van try-outs voor de digitale buitenwacht. Daarvoor is hij op zoek naar partners in de tankterminalindustrie. “Het gaat om een gezamenlijk proeftraject waarin wij kunnen leren van hen en zij kunnen leren van ons.” 

Normaal gesproken levert Brandwacht Huren circa 300.000 uren buitenwachtwerkzaamheden op jaarbasis aan grote spelers in de petrochemische industrie. Met behulp van de digitale buitenwacht, schat Stoop in dat op een productiesite waar dagelijks dertig buitenwachten rondlopen, dit aantal kan worden teruggeschroefd naar tien aangevuld met twintig digitale buitenwacht-units.

Geïnteresseerden die willen deelnemen aan een try-out kunnen contact opnemen met Bas Stoop.