Goed materieel bespaart kosten en CO2

Als bedrijf kun je een afweging maken: schaf ik zelf mijn materialen, gereedschap en machines aan of huur ik deze? Om per asset de juiste keuze te maken, moet je zaken afwegen als kosten, onderhoud, gebruiksintensiteit, beschikbaarheid en levensduur. Om daarin de juiste keuzes te kunnen maken, is het handig om te weten welke mogelijkheden en voordelen beide opties kennen.

Tekst: Kim de Booij

Te beginnen bij eigen aanschaf. Hierbij kies je zelf wat je nodig hebt en van welk kaliber en welke kwaliteit de assets moeten zijn. De aanschaf vergt een investering, maar deze kan zich op termijn terugverdienen doordat er geen doorlopende huurkosten zijn. In de tussentijd heb je altijd beschikking over je assets. Daar tegenover staat wel dat je mankracht en geld moet investeren in het onderhoud ervan, dat het materieel na verloop van tijd veroudert en dat je na einde levensduur een nieuwe investering moet doen.

Volledige focus

Dan huur. Hierbij is het van belang om een partner te vinden die alles in huis heeft wat jij nodig hebt. Je hebt immers geen zin om overal en nergens je spullen bij elkaar te moeten zoeken. Maar heb je die partner gevonden, dan zijn er veel voordelen. Zo vergt huren vooraf geen grote investering en heb je altijd de beschikking over het laatste nieuwe materieel. Is iets stuk, dan wordt het direct vervangen. En heb je iets niet continu nodig, dan betaal je er alleen voor op de momenten dat je het huurt. Je hoeft bovendien geen mankracht en geld te investeren in onderhoud, reparatie, certificering en opslag van de assets. Je kunt je volledige focus dus continu richten op jouw core business.

Besparen door te huren

“Een goede verhuurpartij zorgt er bovendien voor dat je kosten bespaart en je CO2-footprint verlaagt”, voegt Peter Jan Troost, directeur van Abird, part of Boels, hieraan toe. “Om dit optimaal te faciliteren is ons diesel gedreven materieel permanent verbonden met internet. Het geeft ons de mogelijkheid om het gebruik ervan te monitoren en de klant beter te kunnen adviseren over de juiste inzet van de assets en verbeteringen in hun proces. Zo zien we bijvoorbeeld hoe, en aan welke capaciteit bepaalde generatoren of compressoren benut worden. Wij adviseren dan of het de juiste assets zijn, of dat er wellicht een lichtere, meer duurzame variant mogelijk is. En we zien wanneer het ideale moment is om de brandstof bij te vullen. Dat wil je namelijk niet bij een 50 procent lege tank doen, maar wel bij 90 procent zodat je op kosten en CO2-uitstoot bespaart. En als je wilt, regelen wij het tanken ook nog voor je. Zo heb je er helemaal geen omkijken naar.”

Altijd beschikbaar

Dit soort besparingen en ondersteuning klinken goed, maar het niet zelf bezitten van de assets kan ook het gevoel geven dat je wellicht niet altijd over de assets kunt beschikken omdat er soms iets niet op voorraad is. “Daarover hoef je je bij ons geen zorgen te maken”, aldus Troost. “Voorheen al niet en zeker nu niet, sinds we in 2017 overgenomen zijn door Boels. Dankzij deze sterke speler is onze materieelvloot nog groter geworden en ook breder. We zijn meer dan ooit een one-stop-shop voor al het benodigde materieel in de industrie.”

Zeg het maar

De afgelopen jaren hebben we de samenvoeging van Abird, Hef & Hijs Nederland en Boels al kunnen opmerken. Op steeds meer plekken kwam het Boels-logo en kenmerkende oranje terug. Vanaf 1 februari 2021 verandert er nog iets. “Vanaf dat moment verandert onze naam en gaan we officieel verder als Boels Industrial. Wel met dezelfde mensen, in dat opzicht verandert niks. Maar met nog meer eenheid en investeringskracht. Behalve een nu al zeer complete en moderne vloot – de gemiddelde leeftijd van ons materieel zit onder de vier jaar – kunnen we ook op specifieke wensen van onze klanten reageren. Daarin dagen we ze graag uit: Zeg het maar, wat heb je nog meer nodig? Wij zorgen dat het er komt.”

Boels Industrial ook buiten Europoort actief

Het hoofdkantoor van Abird, vanaf 1-2-2021 Boels Industrial, staat aan de Wolgaweg, middenin Europoort Rotterdam. Van hieruit ondersteunt men 24/7, 365 dagen per jaar de nabij gelegen industrieën met machines en materialen voor reguliere activiteiten en onvoorziene calamiteiten. Dit doet Boels Industrial overigens ook buiten Europoort. Het totale netwerk van Boels, van waaruit ook industriële klanten bediend worden, bestaat uit ruim 700 vestigingen verdeeld over heel Europa.

Boels Industrial on site

Abird, straks Boels Industrial, levert niet alleen materieel, maar zorgt indien gewenst ook voor mankracht voor de opbouw, instandhouding, het onderhoud en de afbouw van de installaties. En als je echt geen omkijken wilt hebben naar je materieel, is het goed om te weten dat men ook bij klanten op locatie zit voor permanente ondersteuning in hun materieelvoorziening.