Selecteer Pagina

BlueTerra Energy Experts

door | 6 feb, 2023 | Bedrijveninfo

Groen adviesbureau met ruim 30 jaar ervaring in industrie 

BlueTerra Energy Experts maakt duurzaamheid werkelijkheid 

“Bedrijven helpen te verduurzamen is onze core business”, zegt Stijn Schlatmann van BlueTerra Energy Experts. Hij is de algemeen directeur van dit adviesbureau op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. BlueTerra richt zich daarbij op de industrie en grootzakelijke markt. “Voor die segmenten maken wij duurzaamheid werkelijkheid”, aldus Schlatmann. 

Tekst: Erik Stroosma

De bovenstaande zin klinkt als een pakkende slogan. Op zijn website (blueterra.nl) onderbouwt het adviesbureau die spreuk met tientallen succesvolle projecten op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. “Daarmee laten we zien dat onze inzet resultaat heeft”, zegt Schlatmann. “Vanuit onder andere concurrentieoogpunt geeft niet elke klant daar toestemming voor. Daardoor staan niet alle projecten erop. Een mooi voorbeeld daarvan is de CO2-reductie die we met onze innovatieve en kostenbesparende oplossingen hebben teruggebracht bij een aantal chemische fabrieken. De CO2-uitstoot wisten we bij die bedrijven tot wel 70 procent te verminderen. We slaagden daarin door bijvoorbeeld restwarmte te hergebruiken en dat te combineren met warmtepompen en mechanische damprecompressie en door het energieverbruik van de chemische processen te minimaliseren aan de hand van een pinch-analyse. Dat laatste is een methodiek waarmee de warmte- en koude stromen binnen een bedrijf geïnventariseerd en geanalyseerd worden.” 

Als onafhankelijk en specialistisch adviesbureau richt BlueTerra Energy Experts zich volledig op de industrie en grootzakelijke markt, zoals de glastuinbouw, ziekenhuizen en universiteitscomplexen. “Daarin onderscheiden we ons in de markt”, geeft Schlatmann aan. “Geen ander bureau in Nederland, dat advies levert aan de industrie en grootzakelijke markt, is volledig gespecialiseerd in energiebesparing en verduurzaming. In die specialisatie schuilt onze kracht. Want het grote voordeel daarvan is, is dat we de energiesituatie van al die sectoren door en door kennen en daarvan veel kennis en ervaring hebben opgebouwd. Daarmee stellen wij bedrijven en organisaties in staat om te verduurzamen. Empowering sustainability is dan ook ons motto.” 

Stijn Schlatmann

Breed inzetbaar 

De kennis en ervaring die het groene bureau met de blauwe naam in huis heeft, bouwde het in ruim dertig jaar op. Schlatmann: “Sinds 2018, na de fusie van Industrial Energy Experts (IEE) en Energy Matters, werken wij onder onze huidige naam: BlueTerra Energy Experts. Die naam verwijst naar de blauwe leefbare aarde, die we graag voor de komende generaties willen behouden. Ons hoofdkantoor staat in Veenendaal en daarnaast hebben we nevenvestigingen in Gouda en Rijssen. De industrie in onder andere het Rotterdamse havengebied, de Rijnmond en Moerdijk bedienen we vanuit al die vestigingen. Het is niet zo dat bijvoorbeeld het kantoor in Gouda zich uitsluitend op die gebieden richt. Ons team bestaat uit ruim twintig professionals, waarvan het merendeel de functie van consultant heeft. Door die omvang zijn we groot genoeg voor grootschalige strategische projecten bij omvangrijke (internationale) ondernemingen en klein genoeg voor korte lijnen en om snel en flexibel te kunnen opereren.” 

Bij het advieswerk dat het verricht is BlueTerra breed inzetbaar, volgens Schlatmann. “Dat varieert van die netgenoemde grootschalige strategische projecten tot aan concrete technische opdrachten. Ook voor ad hoc advies kan men bij ons terecht. Maar het liefst zetten onze consultants hun schouders onder integrale CO2-reductieplannen bij bedrijven, zoals het volledig optimaliseren van processen, het overschakelen naar waterstof, CCS- en CCU-projecten (opvang en opslag of gebruik van CO2, red.) en hybride tussenoplossingen met waterstof en/of elektrificatie en aardgas. Als het om het verduurzamen van de petrochemische en chemische industrie gaat, zullen dat de voornaamste oplossingen zijn. Maar ook voor een roadmap naar een aardgasvrije operatie, een klimaatneutraalplan of circulaire strategie kan de industrie – en grootzakelijke markt – bij ons terecht.” 

Maatwerk 

BlueTerra heeft zijn dienstverlening zo ingericht dat het bedrijven in elke fase van dat soort projecten kan ondersteunen. “Dat begint bij het verzorgen van een quick scan en eindigt bij uitvoeringsbegeleiding en monitoring van de prestaties. Technische uitwerking, haalbaarheidsstudies, ondersteuning bij het vergunningen- en subsidietraject, voldoen aan wet- en regelgeving, zoals de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED), het Emission Trade System (ETS), ISO en audits; we kunnen het allemaal verzorgen. Onze aanpak kenmerkt zich door nauwe samenwerking met de klant waarbij een aantal van onze consultants een projectteam vormt met medewerkers uit verschillende disciplines van het bedrijf. Samen gaan zij aan de slag en werken ze aan de best mogelijke duurzaamheidsoplossing voor die specifieke onderneming. Daarbij leveren we altijd maatwerk waarbinnen we zowel van innovatieve als beproefde technologie gebruikmaken. Met de uitvoering beginnen we pas nadat we hebben aangetoond dat het einddoel haalbaar is, zowel technisch, procesmatig, financieel als juridisch. Om installaties door te rekenen, beschikken we over veel modellen. Een voorbeeld daarvan is het EMF-model (Electricity Market Forecast model). Daarmee kunnen we de inzet van warmte-krachtkoppeling (WKK), e-boilers, warmtepompen en andere elektrische apparatuur voor de komende jaren inschatten. Ook hebben we modellen voor de kosten van CO2-emissies, zoals die van het ETS en de nationale heffing. Ten slotte kunnen we allerlei energieaudits uitvoeren, waaronder de EED’s, en energiemanagement implementeren, onder meer conform ISO 50001.” 

Sparring partner 

“In de jaren dat wij actief zijn nam het belang dat de industrie hecht aan energiebesparing, CO2-reductie en duurzame energie enorm toe”, vervolgt Schlatmann. “Van het ‘bordje’ van de facility- en energiemanagers verschoof het naar de directiebureaus. Willen zij een toekomst hebben, dan moeten ondernemingen hiermee aan de slag. De vrijblijvendheid van verduurzamen is voorbij, het is noodzaak geworden. Wij kunnen hun sparring partner in verduurzaming zijn en hen helpen de benodigde stappen te maken.” 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!