‘Het moest snel’

Het was een echte uitdaging, het tijdig aanbrengen van brandwerende JetBlack® Passive Fire Protection op twee offshore platforms bij HSM Offshore in Schiedam in opdracht van Wiko Isolatie en Steigerbouw. “We hadden er hooguit drie weken de tijd voor”, zegt directeur Paul Roodenburg van econtras Isolatie. De opdracht werd op tijd afgerond, waarmee het bedrijf eens te meer liet zien hoe snel en adequaat het kan handelen.

JetBlack® Passive Fire Protection is een flexibel isolatiesysteem dat ongeveer tien jaar bestaat. Het is een meerlagig, asbest- en RCF-vrij isolatiematras dat bescherming biedt bij jet fires (fakkelbranden) en pool fires (koolwaterstofbranden). “JetBlack® Passive Fire Protection (PFP) is een heel flexibel product dat op maat geleverd wordt en makkelijk afneembaar en herplaatsbaar is”, legt Roodenburg uit. “Het is zeer geschikt voor het beschermen van bijvoorbeeld elektrische schakelkasten afsluiters, ESDV-kleppen, kabelgoten, leidingen, leidingdoorvoeringen en mangaten bij raffinaderijen, bedrijven in de chemische en petrochemische industrie en de offshore. JetBlack®-producten zijn onder de zwaarste omstandigheden getest bij DNV GL Spadeadam in Engeland door engineer surveyors van Bureau Veritas en DNV-GL. Een van de daar geteste JetBlack®-isolatiesystemen beschermt een installatie 30-120 minuten lang tegen een jet fire van 1.150 graden Celsius.”

Snel acteren

Dit voorjaar schakelde Wiko econtras in voor het plaatsen van JetBlack®-brandbescherming en isolatiematrassen op de platforms Sauthwark en Blythe, die op de werf van HSM in Schiedam werden gebouwd. “Het ging om drie systemen voor Sauthwark en twee voor Blythe. Er moest JetBlack®-brandbescherming op de emergency safety valves worden geplaatst en standaard isolatiematrassen op de skids. Normaal gesproken hebben wij voor een dergelijke klus zes tot acht weken nodig. Nu moest het binnen drie weken gebeuren. Dat bood ons de kans om te laten zien hoe snel wij kunnen acteren”, vertelt Roodenburg. Projectleider Fred Simons van econtras toog direct naar de werf in Schiedam om het nodige meetwerk te verrichten. Zodra de opdracht was gegeven, werd er met zijn tekeningen aan de slag gegaan. De afdeling engineering van econtras tekende de ontwerpen in detail uit, waarna snijmachines de materialen uitsneden. Daarop werden de delen in het naai-atelier aan elkaar genaaid, waarop ze onder zware kwaliteitscontrole en met het juiste materiaal werden afgewerkt.

Pluim

Nadat de JetBlack®-producten waren gecontroleerd en van de juiste documentatie waren voorzien, werden die naar de werf in Schiedam vervoerd. Roodenburg: “Nadat de installatie op beide platforms was afgerond bleken zowel Wiko, dat de opdracht aan ons had uitbesteed, HSM als de klant tevreden. Ik vind het ook een pluim waard aan ons team, onder wie de projectleider, de engineeringsafdeling en de productiemedewerkers, dit onder leiding van mijn vrouw Jenny.” De klus toonde volgens hem eens te meer aan dat het ruim 65-jarige bedrijf econtras, nog bekender onder de naam Isolatiebedrijf C.J.van Waas BV, flexibel is. Of beter gezegd: de medewerkers stellen zich flexibel op. “Men vindt het niet erg vroeger te beginnen, wat langer door te gaan of in de weekenden klaar te staan. Wij zijn dit gewend, bijvoorbeeld door de isolatie van turbines in energiecentrales. Ook hiervoor is in de regel weinig tijd.” Voor het welzijn van de medewerkers komt elke maandag een masseuse langs, die de vermoeide handen, nek of rug van medewerkers onder handen neemt. “Mensen ontspannen dan even. Dat motiveert en helpt ook.”

Toekomst

Econtras werkt eigenlijk altijd samen met isolatiebedrijven. “Onlangs hebben wij bijvoorbeeld brandwerende seals in tankputten van Koole geplaatst. Soortgelijke gecertificeerde brandveilige seals worden ook aan boord in schepen gebruikt. Bijvoorbeeld in grote cruiseschepen, maar ook alle militaire fregatten hebben onze seals aan boord. Die worden onder meer tussen het uitlaatsysteem en de dekken en op bellow van brandstofleidingen geplaatst, om brand en geluidstrillingen tegen te gaan. Ook hier werken wij samen met een internationaal georiënteerde partner.” Het JetBlack®-systeem, dat econtras vorig jaar nog uitbreidde, ondergaat na de zomer mogelijk extra brandtesten in het Verenigd Koninkrijk. Dit met het oog op verdere internationale verkoop van de brandweringsproducten. “Ook zijn onlangs mijn zoon Tim en onze projectleider Javier tot het managementteam toegetreden. Zo sorteren wij voor op de toekomst.”

(Lees verder onder de foto)

Warmte- en koude-isolatie

Econtras biedt niet alleen JetBlack® aan, het is en blijft actief in de productie van isolatiematrassen voor de petrochemie, offshore, utiliteitsbouw en energiesector. Het bedrijf rekent al jaren grote energie-opwekkers tot zijn klant en gaat binnenkort voor een daarvan driedimensionale isolatiematrassen voor een stoomturbine leveren. Paul Roodenburg: “Dat zijn 250 millimeter dikke blokken die wij in allerlei vormen maken om de contouren van de turbine te volgen. ” Daarnaast biedt econtras cryogene isolatiematrassen, bijvoorbeeld aan een producent van industriële gassen. Hiermee kunnen afsluiters tegen ijsgroei worden geïsoleerd en blijven die zo toegankelijk. “Uiteraard is dit per project verschillend. In overleg met de klant, onze leverancier en onze eigen R&D-afdeling komen wij tot speciale producten, op maat en volgens de eisen gemaakt, voor de klant.”