‘Wij verhuren oplossingen’ 

Atlas Copco Rental begint waar anderen ophouden 

‘Wij verhuren meer dan machines’ is de pay-off die Atlas Copco Rental Nederland gebruikt. “Dat klopt”, beaamt sales & marketing manager Geert Jansens, “wij verhuren oplossingen.” Die oplossingen zijn gericht op tijdelijke voorzieningen voor lucht, stroom, stoom en stikstof. Jansens legt uit wat Atlas Copco Rental op dat vlak biedt, hoe het zijn huurvloot verduurzaamt en waarom meer machines soms minder kosten opleveren. 

Tekst: Erik Stroosma

Met een historie van bijna 150 jaar (dat jubileum is in februari 2023) is het van oorsprong Zweedse Atlas Copco een vertrouwde naam in de industrie. De in het bekende geel en grijs uitgevoerde apparatuur van de onderneming kom je wereldwijd overal tegen. Het concern profileert zich internationaal als ‘home of industrial ideas’. Die ideeën zet het concern om in machines die perslucht, stroom, stoom en stikstof produceren of ruimtes vacuüm kunnen maken. Atlas Copco ontwikkelt en fabriceert die in eigen beheer. De producten zijn onder te verdelen in vier groepen: compressoren en industriële gassen (stikstof- en zuurstofgeneratoren), vacuümoplossingen, industriële gereedschappen en power equipment. 

“Voor al die producten biedt Atlas Copco service aan en levert het onderdelen”, geeft Geert Jansens aan. “Daarmee houdt onze servicetak zich bezig. In Nederland wordt dat, samen met de verkoop, verzorgd vanuit het Customer Center in Zwijndrecht. Het onderdeel waar ik werk, Atlas Copco Rental Nederland, opereert vanuit hetzelfde pand. Wij zijn 24/7 beschikbaar voor de verhuur van tijdelijke voorzieningen voor perslucht, stroom, stoom en stikstof. Daarvoor leveren wij uitsluitend door Atlas Copco gefabriceerde producten. Tot onze klanten behoren de olie- en gasindustrie, waaronder de petrochemie, de offshore, energiecentrales en productie-industrie. Veel van hen zijn gevestigd in het Rijnmondgebied, zoals de Rotterdamse haven. Die ligt hier min of meer om de hoek, waardoor wij hen snel van dienst kunnen zijn.” 

Europese verhuurvloot 

Voor de markten waarin Atlas Copco Rental actief is, is snel kunnen leveren essentieel. “Calamiteiten, uitval en storingen zijn belangrijke redenen waarom bedrijven een beroep op ons doen”, legt Jansens uit. “Acute problemen die met spoed opgelost moeten worden. Turnarounds, onderhoud en het testen en inbedrijfstellen van nieuwe installaties zijn eveneens hoofdredenen voor klanten om voor verhuur te kiezen.”

Sales & marketing manager Geert Jansens van Atlas Copco Rental Nederland: “Wij zijn voortdurend bezig met het verder verjongen, verbeteren en verduurzamen van ons machinepark.”

“Atlas Copco heeft zijn wereldwijde rentalservice in verschillende zones verdeeld”, vertelt Jansens verder. “Nederland valt daarbij in zone Europa. Wij kunnen daardoor gebruikmaken van de Europese verhuurvloot. Die is qua omvang en diversiteit heel groot, waardoor wij altijd de juiste apparatuur kunnen leveren. Veel klanten van ons, die in de Rotterdamse haven actief zijn, hebben vaak ook activiteiten in andere Europese landen. Het voordeel van onze vloot is dat zij overal in Europa met dezelfde machines kunnen werken. Vaak worden die op de diverse locaties bediend door dezelfde medewerkers. Die kunnen er dan direct mee aan de slag, omdat ze al getraind zijn in het gebruik. Dat scheelt tijd en geld en is daarmee een zwaarwegend voordeel.” 

100 procent olievrij 

Uit het grote productaanbod zijn luchtcompressoren de machines die Atlas Copco het meest verhuurt. En dan met name de compressoren die 100 procent olievrij zijn. Jansens: “Die leveren de hoogste persluchtkwaliteit, zoals die onder meer gevaagd wordt bij het uitvoeren van bepaalde (petro)chemische processen. Atlas Copco is de eerste compressorfabrikant ter wereld die de certificering ISO 8573-1 klasse 0 voor luchtzuiverheid kreeg. In onze verhuurvloot hebben wij een compleet gamma aan olievrije elektrische en dieselaangedreven klasse 0-compressoren. Wij zijn voortdurend bezig om ons machinepark verder te verjongen, verbeteren en verduurzamen. Daardoor investeren we onder meer in verdere elektrificatie en in dieselaangedreven compressoren en generatoren die aan strengste Europese Stage V-emissievoorschriften voldoen. Die verduurzaming zie je ook terug in de geschiktheid van veel van onze dieselmotoren voor biodiesel, HVO, en GTL. Als concern is Atlas Copco continu bezig met innovatie en de ontwikkeling van slimme, energie-efficiënte en duurzame producten en oplossingen voor vrijwel elk bedrijfsproces.” 

Complexe klantvragen 

Het bedenken van slimme oplossingen is ook iets waarin Atlas Copco Rental Nederland zich onderscheidt. “Onze hoofdfocus ligt op complexe klantvragen”, zegt Jansens daarover. “Waar anderen ophouden op dat vlak beginnen wij pas. Projecten met een hoge moeilijkheidsgraad en complexe opstellingen, waarbij bijvoorbeeld meerdere machines aan elkaar gekoppeld moeten worden, zijn onze absolute specialiteit. Dat gaat van multi-megawatt stroomopstellingen tot aan projecten waarvoor op korte termijn duizenden kubieke meters perslucht onder hoge druk en van hoge kwaliteit voor nodig zijn. Daarbij zorgen wij voor alle benodigde ondersteuning. Zo kan ons team de apparatuur installeren en bedienen en bieden wij bij grotere projecten de mogelijkheid om het personeel van de klant op locatie te trainen. Veiligheid, efficiëntie, energiebesparing en kwaliteit staan altijd centraal in onze oplossingen. Meer leidt daarbij soms verrassend genoeg tot minder kosten. In bepaalde gevallen kan bijvoorbeeld met een extra aggregaat in een bepaalde opstelling minder energie verbruikt worden. Aangezien de verbruikskosten twee derde van het totaal uitmaken, kan dat voordeliger uitpakken. Dat soort advies, en alle oplossingen en service die we bieden, maakt dat wij met recht kunnen zeggen dat we veel meer verhuren dan alleen machines.” 

Een Eco Steam industriële stoomboiler, met een capaciteit van 22 ton/uur, wordt klaargemaakt voor vertrek.