Sandvik Materials Technology gaat verder als Alleima

‘Alles is nieuw, niets verandert!’

Sandvik Materials Technology – producent van naadloze buizen, waaronder standaard roestvaststaal, (Super/Hyper) duplex, High Temp, High Nickel, titanium en zirkonium legeringen – gaat per 1 september verder onder de nieuwe naam Alleima. Het maakt zich daarmee los van het moederbedrijf Sandvik. Verder verandert er niets, zeggen Hans Boudewijn en Dyon Hermsen van het bedrijf. “Alle historie, kennis en kunde blijft behouden.”

‘Alleima’ is een naam die bij de meeste Nederlanders niet direct een belletje zal doen rinkelen. Het is een samenvoeging van de Zweedse woorden ‘Allei’ (legering) en ‘Material’, die samen de nieuwe naam van Sandvik Materials Technology vormen. “De eerste stappen hiertoe zijn in 2019 gezet, toen de Raad van Bestuur de verzelfstandiging goedkeurde. Daarna is de wijziging stapsgewijs in gang gezet. Per 1 september jl. is Alleima naar de beurs in Stockholm gegaan. Net als Sandvik is het een beursgenoteerd bedrijf”, zegt Hans Boudewijn, algemeen directeur van Alleima Zuid-West Europa. In de periode richting de verzelfstandiging waren lokale bedrijven – waaronder Alleima Benelux – al opgestart. Er werden nieuwe kantoren betrokken en eigen financiële, IT- en HR-afdelingen opgezet. Bij Alleima werken wereldwijd ongeveer 6.000 mensen. Het bedrijf heeft productielocaties in onder meer Zweden, Tsjechië, Duitsland, de Verenigde Staten, China en India, waarbij alle voormateriaal uit de eigen smelterij in Sandviken-Zweden wordt geleverd.

Voordelen

“De productie van staal vormt sinds 1862 de basis van Sandvik. In de loop van vele jaren zijn er andere activiteiten bijgekomen, waardoor de focus van de diverse bedrijven veranderde. Met het verzelfstandigen van Sandvik Materials Technology tot Alleima ontstaat een separaat bedrijf”, legt Boudewijn uit. “Met de verzelfstandiging van het nieuwe bedrijf kunnen wij ons veel beter focussen op onze strategie: wij zijn Alleima, hier om met onze kennis van materialen vooruitstrevende bedrijven te ondersteunen. Wij zijn wereldwijd toonaangevend in de ontwikkeling en productie van geavanceerde roestvaststaal- en speciale legeringen. Wij zijn continu op zoek naar het optimaliseren van onze producten om (kost)efficiënte en duurzame oplossingen te creëren voor de industrie.” 

Göran Björkman, ceo van Alleima

Kwaliteiten ontwikkelen

Dyon Hermsen, sales manager Benelux, bij Alleima Benelux: “Sandvik is in 1862 opgericht door Göran Göransson, die in de Verenigde Staten een patent verwierf voor het industrieel smelten van staal. Dat vormde de basis voor het bedrijf. Naast het produceren van bulkproducten richten wij ons sterk op het ontwikkelen en maken van speciale materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Super/Hyper duplex. Onze klanten zijn actief in de olie- en gasindustrie, (petro)chemie, automotive, medische, nucleaire en ruimtevaartsector. Uiteraard vind je onze producten in toenemende mate terug in duurzame alternatieve energie-ontwikkelingen. Wij hebben een sterke focus op onder meer waterstof, geothermie, zon- en windenergie. Recentelijk hebben wij een bedrijf dat groen gas en waterstof uit afvalwater produceert van advies voorzien over zijn materiaalkeuze. Dit doet het in een kritische, corrosieve omgeving, onder hoge temperaturen. In overleg met onze klant hebben wij een specifiek Sanicro-materiaal ontwikkeld, dat optimaal presteert in een dergelijke omgeving”, aldus Hermsen, die nog een ander voorbeeld paraat heeft. “Onlangs hebben wij de nieuwe kwaliteit Sanicro 35 op de markt gebracht, wat een goed alternatief kan zijn voor dure hoger gelegeerde nikkel materialen. Met een commercieel betere oplossing kunnen klanten dus technisch hetzelfde bereiken.”

Kennis behouden

“Ondanks de naamswijziging gaat de kennis en kunde niet weg”, stelt Hermsen. “Ook de historie blijft behouden. Wij blijven graag met klanten in gesprek over bijvoorbeeld technische uitdagingen op het gebied van corrosie, materiaalkeuze of de beschikbaarheid van materialen. Alleima is een grote kennisdrager. Wij geven regelmatig technische presentaties bij bedrijven om over speciale kwaliteiten te spreken en oplossingen aan te dragen. Dit is zeker ook voor bedrijven in de Botlek interessant.” Boudewijn sluit af: “Alleen de naam verandert. Voor klanten blijft het meeste bij hetzelfde. Samenvattend zou je kunnen stellen: ‘Everything is new, nothing has changed’.”

Van melting shop tot eindproduct

Alleima heeft de volledige staalproductie in eigen beheer, van het smelten tot het eindproduct aan toe. “Negentig procent van het staal dat Alleima produceert wordt uit schroot gemaakt”, vertelt Dyon Hermsen over het productieproces. “Het is bijvoorbeeld afkomstig van oude installaties. Roestvaststaal is daarmee een circulair product. Afhankelijk van de toepassing van het materiaal voegen wij elementen toe om tot de gewenste chemische samenstelling van het materiaal te komen. Wij produceren meer dan 900 verschillende kwaliteiten. Vanuit de smelterij worden door walsen, extrusie en koud nabewerken onder andere geproduceerd: rondstaf, machinebuizen, procespijpen, hydrauliek-, instrumentatie, en warmtewisselaarbuizen. Alleima heeft een grote focus op duurzaamheid: Ons doel is om binnen vijf jaar volledig CO2-neutraal staal te produceren.”