Selecteer Pagina

Aerzen Rental

door | 1 sep, 2022 | Bedrijveninfo

Milieubewust aanbod Aerzen Rental

‘Olievrije verhuuroplossingen van lage tot hoge druk’

Aerzen Rental verhuurt zowel lucht- en gasverplaatsingsmachines van het moederbedrijf Aerzen, als hogedrukmachines van andere merken. Door klanten te voorzien van de juiste, olievrije, milieubewuste equipment wordt energieverspilling voorkomen, stelt Gerben Keurentjes.

Aerzen Rental is een wat vreemde eend in de bijt bij de Aerzen Group. De Duitse producent – een familiebedrijf – ontwikkelt, maakt en verkoopt lucht- en gasverplaatsingsmachines aan diverse markten, waaronder de industrie, bulksector en waterzuiveringen. “Lucht is in veel processen nodig, dus we zitten in bijna alle industrieën. Zo levert Aerzen zuurstof voor productieprocessen, lucht voor het verplaatsen van bulkgoederen en voorzien wij de industrie van geconditioneerde lucht die bijvoorbeeld als katalysator wordt gebruikt. Ook zijn onze compressoren geschikt voor het verplaatsen van stikstof”, zegt Gerben Keurentjes van het bedrijf. Hij is directeur van Aerzen Rental, dat zich in tegenstelling tot het moederbedrijf niet richt op verkoop, maar uitsluitend verhuur. Aerzen Rental is vooral in West-Europa en sinds enkele jaren ook in Noord-Amerika actief.

‘Groene’ machines

“Bij voorkeur verhuren wij producten van Aerzen”, vervolgt hij. “Maar naast de lagedruktoepassingen van Aerzen verhuren wij ook producten van andere fabrikanten. Wij kijken wat het beste is voor de klant. Onze focus ligt op olievrije verhuuroplossingen voor de industrie van -700 millibar tot 10 bar. Wij beschikken over de grootste vloot elektrisch aangedreven verhuurmachines voor olievrije lucht in Europa.” Daarmee raakt hij een belangrijk punt, want Aerzen produceert uitsluitend ‘groene’ machines. “Dat milieubewustzijn is verankerd in het DNA van het moederbedrijf”, aldus Keurentjes. “Niet sinds vandaag of gisteren, want wij hebben altijd gekeken hoe het anders kan. Vaak hebben wij de vraag gekregen of wij ook op diesel aangedreven machines kunnen leveren, maar die hebben niet onze interesse. We hebben er geen een in onze verhuurvloot.”

Gerben Keurentjes

Kentering

De laatste jaren bespeurt hij een kentering. Steeds meer klanten vragen specifiek om elektrisch aangedreven producten. “Nu de energieprijzen stijgen en CO2 footprint een leidend thema is, stappen steeds meer huurklanten op elektrisch aangedreven materieel over.” Een belangrijk moment voor Keurentjes was een voorval bij een fabriek in Rotterdam, waar de productie was stilgevallen en men zich oriënteerde op meer duurzame lucht- en gasverplaatsingsmachines. “Liever legde het bedrijf de plant stil dan dat het van diesel aangedreven machines gebruik maakte. Dat is ook gebeurd; de productie in de fabriek werd daarvoor gestaakt. Dat besluit maakte mij duidelijk dat we een keerpunt hadden bereikt. In plaats van te kiezen voor een snelle oplossing voor de luchtvoorziening, zeiden ze: ‘Leg die stroomkabel maar!’” Wanneer een klant onvoldoende vermogen heeft op zijn 400 V-net, kan Aerzen Rental ook de stroomverzorging op zich nemen met behulp van trafo’s die hogere spanningen tot 10 kV geschikt maken voor de verhuurmachines. “Op het moment dat er echt geen andere opties zijn, worden dieselstroomaggregaten ingezet die zo geselecteerd worden dat ze in hun optimale efficiencybereik werken – heel anders dan een dieselmotor aangedreven compressor die ook compleet buiten zijn optimum kan draaien.”

Juiste druk

Bij een andere klant was een machine uitgevallen. Aerzen Rental plaatste er een unit, waarna bleek dat de productie niet alleen met 15 procent toenam, maar het energieverbruik gelijktijdig met 15 procent afnam. “Wij regelen de flow en druk”, verklaart Keurentjes. “Onze machines zijn allemaal snelheidsgeregeld. Wij hanteren namelijk zes verschillende druktrappen voor het comprimeren van lucht. Per behoefte bieden wij een bepaalde techniek. Het nadeel hiervan is dat de verhuurvloot erg groot is, maar het heeft als voordeel dat wij klanten altijd de juiste druk kunnen bieden en daarmee ook energetisch de beste oplossing. Meestal krijgen klanten verhuurmachines die te veel druk leveren. Wij bieden daarentegen precies wat nodig is. Als een machine twee keer zoveel druk geeft als wat nodig is, wordt er ook twee keer zoveel energie verbrandt. Als je ziet hoeveel energie in de verhuurmarkt met 10 bar-machines wordt verspild, dan is onze aanpak zoveel milieubewuster en het scheelt de klant fors aan energiekosten.” Ook zijn de olievrije machines van Aerzen Rental volgens Keurentjes het best geluidsgeïsoleerd in de verhuurmarkt en kunnen deze zeer goed omgaan met hoge buitentemperaturen. “Als het buiten 40 graden is, zie je met name vaak dat compressoren uit de 10 bar-range terug in capaciteit moeten. Onze machines kunnen ook bij deze temperaturen op volle capaciteit door draaien.”

Verdiepen

“Voor ons is leidend dat wij het verspillen van druk en energie willen voorkomen. Ook blijven wij ons ontwikkelen. Zo hebben onze 10 bar koelvries- en adsorptiedrogers een minimaal verlies aan lucht, terwijl in de verhuur veelal koud regenereerde drogers worden ingezet, die circa twintig procent lucht verliezen, en dus ook aan energie!”, aldus Keurentjes. “Wij verdiepen ons in elke klant. Soms weet men aan het begin van een gesprek nog niet wat precies nodig is. Daarover gaan wij in gesprek.” Aerzen Rental voorziet klanten niet alleen van een machine, maar ook van de toebehoren. Ook daarbij wil het bedrijf geen ‘waste’ creëren, zoals Keurentjes dit noemt. “Ons leidingwerk heeft de juiste diameter om onnodige drukverschillen te voorkomen.” Dit alles biedt Aerzen Rental tegen scherpe prijzen, benadrukt hij: “De investering in een elektrisch aangedreven machine voor industriële toepassingen is lager dan in diesel aangedreven materieel. Ook is er veel minder onderhoud nodig en is dit derhalve vele malen goedkoper. Er zijn dus meerdere goede redenen om voor verhuur van Aerzen Rental te kiezen!”

Lucht in tunnels

De lucht- en gasverplaatsingsmachines van Aerzen Rental worden ook bij de bouw van tunnels in Duitsland gebruikt. “Bij het boren worden de tunnels onder druk gezet. Mensen moeten er door luchtsluizen naar binnen”, zegt Gerben Keurentjes. Hij beschouwt het als een eervolle opdracht. “Bij dergelijke werkzaamheden wordt verhuur van materieel alleen ingezet als het écht goed is. Je hebt immers met mensenlevens van doen.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!