Selecteer Pagina

Aanleg Porthos vordert

door | 7 mei, 2024 | Duurzaamheid, Haven, Nieuws, Petrochemie

Porthos

Foto: Porthos/LinkedIn

Voor de aanleg van Porthos is afgelopen weekend een deel van de leiding op het leidingviaduct aan de Welplaatweg gelegd. Het verkeer werd omgeleid.

Met een eerste boring onder de zeewering ging vorige maand de aanleg van Porthos valt start. Dit weekend plaatsten telekranen een deel van de Porthos-leiding op het leiding viaduct aan de Welplaatweg in de Rotterdamse haven. Voor het veilig uitvoeren van de werkzaamheden werd een gedeelte van de Clydeweg afgesloten en het verkeer omgeleid. De leiding wordt aan beide zijden binnenkort aangesloten op het leidingennet van Porthos.

Opslag via Porthos

Via het CO2-opslagproject wordt afgevangen CO2 door de Rotterdamse haven via een compressorstation getransporteerd naar een offshore platform. Daar wordt het onder de Noordzeebodem opgeslagen.

Joint venture

Het CO2-opslag- en transportsysteem moet volgens planning in 2026 operationeel zijn. Het project is een joint venture van EBNGasunie en het Havenbedrijf Rotterdam. Gedurende 15 jaar zal jaarlijks 2,5 Mton CO2 worden opgeslagen. Dit vermindert de CO2-uitstoot in de Rotterdamse haven met 10 procent.

Zie ook: Proeffabriek ExxonMobil voor afvangen CO2

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!