Selecteer Pagina

Aanleg landelijk waterstofnetwerk is begonnen

door | 30 okt, 2023 | Infrastructuur, Nieuws, Waterstof

Koning Willem-Alexander heeft op de Maasvlakte de starthandeling verricht voor de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk in Nederland. Hij deed dat op het bouwterrein van Hynetwork Services, dochter van Gasunie.

De koning kreeg een rondleiding over de bouwplaats en sprak met verschillende betrokken organisaties over het verduurzamen van het bedrijfsleven. Aannemer Visser & Smit Hanab is vastgelegd voor de aanleg van het eerste deel van het landelijke netwerk. Bij de aanleg wordt gewerkt met emissieloos en duurzaam materiaal. Gasunie maakt gebruik van HyTap, naar eigen zeggen unieke techniek om eindgebruikers veilig aan te kunnen sluiten op de waterstofleidingen.

Waterstofnetwerk

Het eerste deel van het waterstofnetwerk is een traject van ongeveer 30 kilometer, dat van de Tweede Maasvlakte naar Pernis loopt. Naar verwachting kan dat in 2025 in gebruik worden genomen. Het landelijke netwerk krijgt een lengte van 1.200 kilometer en bestaat grotendeels uit bestaande aardgasleidingen die worden hergebruikt. De totale investering in het landelijke waterstofnetwerk bedraagt ongeveer 1,5 miljard euro.

Zie ook: ‘Wij bouwen geen lege leidingen’

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!