Selecteer Pagina

Van Zutphen Industrial

door | 1 jul, 2023 | Bedrijveninfo

‘We focussen ons op onze toegevoegde waarde’

Goed bereikbaar voor klanten in Rotterdam, Vlissingen, Terneuzen en Antwerpen speelt Van Zutphen Industrial vanuit Yerseke een belangrijke rol op het gebied van centrifugaalpompen. “We onderscheiden ons door de service en ondersteuning die we leveren,” legt DGA Otto van Zutphen uit.

Tekst: Mels Dees

U bent het bedrijf begonnen in 2016; er is dus een hoop ervaring in huis.

“Dat klopt. Wel is het zo dat we in de huidige vorm functioneren sinds eind 2020. Toen gingen we een samenwerking aan met Trillium Flow Technologies. We hebben veel ervaring opgebouwd samen met de collega’s die hier werkzaam zijn en kunnen goede oplossingen bieden op het gebied van centrifugaalpompen. En dat volgens de hoogste norm haalbaar in de industrie.”

Jullie doen onderhoud én levering van nieuwe assets.

“Onderhoud en nieuwe levering combineren we inderdaad. We leveren nieuwe pompen volgens de API610-standaard. Daarmee bevinden we ons in een spectrum waar eigenlijk alleen de grotere spelers in zitten. En daar doen wij zeker niet voor onder als het gaat over kwaliteit.”

Hoe ziet de samenwerking met de fabrikant eruit?

“We zijn het verlengstuk van de fabrikant voor deze regio. Er is ook regelmatig iemand een aantal dagen hier vanuit de fabriek. Zo opereren we als de ogen en oren van hen in de markt. Maar we doen meer. We willen nadrukkelijk met onze services het verschil maken. Dus dat is echt onze toegevoegde waarde. Dit uit zich in onze flexibiliteit, in de korte lijnen. En daarnaast uit het feit dat we een goed product bieden.”

Hebben jullie ook nog klanten uit de begintijd van de onderneming?

“Zeker. We beheren bestaande installaties van leveringen in het verleden, dus we teren op een grote installed base. Dat geldt met name voor de pompen van Begemann. We voelen ons verantwoordelijk voor het optimaal functioneren van die assets.”

Gaan jullie werkzaamheden op een plant samen met turnarounds?

“Dat varieert. We werken zeker tijdens de stops, dus als er tijdens een turnaround bij de klant vragen zijn dan gaan we er naartoe. Maar wat je vaak ziet, is dat het soort pompen waar wij aan werken redundant zijn opgesteld. Dus hoeven ze niet per se tijdens een stop onderhouden te worden. Dat kan ook tijdens regulier bedrijf gedaan worden.”

Wat is het verhaal achter Yerseke als vestigingsplaats?

“Onze werknemers en ikzelf wonen in deze regio. En het is daarnaast ook een ideale locatie. Dit, omdat de meeste klanten van ons zich in het westen van het land bevinden, Rotterdam en omgeving, zoals Moerdijk. Maar zeker ook Vlissingen, Terneuzen en in België nog Antwerpen.”

Richten jullie je op een bepaalde kernmarkt, bijvoorbeeld chemie?

“Petrochemie, chemie, olie en gas zijn belangrijk voor ons. Daarnaast offshore en energie en zeker ook nog food.”

Food klinkt in dat rijtje wel apart.

“Ook binnen de foodsector zijn nog steeds Begemann-pompen actief.”

Welke impact heeft de energietransitie voor jullie? Bijvoorbeeld de opmars van waterstof?

“Biobrandstoffen zijn beslist een interessante markt voor ons. Er wordt in de Europoort een grote biobrandstoffenfabriek gebouwd waar een groot aantal pompen wordt geplaatst van een van de merken die we vertegenwoordigen. Dus zo zijn we er al bij betrokken. Voor waterstof zijn, in vergelijking met bijvoorbeeld raffinaderijen, niet zoveel pompen nodig. Daarvoor worden vooral compressoren gebruikt.”

Ook niet als waterstof wordt aangevoerd opgeslagen in ammoniak?

“Dat gaat waarschijnlijk wel komen. We hebben op het moment al wat eerste aanvragen gekregen. We volgen de markt op de voet en proberen mee te denken waar we kunnen.”

Hoeveel mensen werken er bij Van Zutphen Industrial?

“We hebben vier medewerkers vast in dienst en op dit moment een aantal vacatures. We hopen qua bezetting te groeien. Daarnaast doen we veel met bekende inleenkrachten. En we hebben als bedrijf bepaalde zaken ook uitbesteed. We focussen ons met de eigen mensen daar waar we echt onze toegevoegde waarde kunnen leveren.” 

Hoe vindt u potentieel personeel?

“Dat gaat toch vaak op basis van relaties. Onze mensen of partijen waarmee we samenwerken vormen natuurlijk een netwerk, en dat helpt. Daarnaast merk je ook dat Zeeuwen graag in Zeeland werken. Dat levert al met al toch gesprekken op met potentiële medewerkers. Maar het is een uitdaging – dat geldt eigenlijk voor elk bedrijf.”

Op de site staat ook dat jullie engineering en ondersteuning leveren. Kunt u daar iets meer over vertellen?

“Als bijvoorbeeld bij een inspectie problemen worden gevonden bij een pomp, of bij ander rotating equipment, dan zijn we in staat mee te denken met de klant en samen tot de juiste oplossing te komen. Dat is echt onze toegevoegde waarde. We besteden veel aandacht aan de asset performance in de inspectierapportages. Omdat we weten dat dit aspect vaak wat onderbelicht blijft. We zien het als onze opgave ervoor te zorgen dat het probleem voor de langere termijn opgelost wordt. De oplossing kan variëren van een eenvoudig advies: vaker de filters controleren, tot aan training on site van een operator. Of samen de meest optimale onderhoudsspanne inrichten. We zijn, kortom, klein en flexibel, maar we proberen verder mee te denken dan veelal van ons wordt verwacht.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!