Selecteer Pagina

Eco Steam and Heating

door | 2 aug, 2023 | Bedrijveninfo

Natasja Leijser (Eco Steam and Heating):

‘We moeten kunnen blijven ondernemen’

Eco Steam and Heating, aanbieder van stoom- en warmwaterketels voor zowel de verhuur als verkoop, ontvangt van steeds meer bedrijven aanvragen voor e-boilers. Vaak blijkt echter dat bedrijven geen aansluiting op het net kunnen krijgen. “Laten wij zorgen dat Nederland haar concurrentiepositie behoudt”, waarschuwt Natasja Leijser van het bedrijf.

Het in Tilburg gevestigde familiebedrijf Eco Steam and Heating is gespecialiseerd in stoom- en warmwaterketels voor zowel verwarmings- als industriële toepassingen. Het verhuurt deze producten in heel Europa, met daarbinnen speciale aandacht voor de thuismarkt Nederland. De verkoop van de ketels vindt vooral in Nederland plaats. Eco Steam and Heating staat onder leiding van Natasja Leijser, die na eerst in de advocatuur werkzaam te zijn geweest in 2007 bij het door haar vader opgerichte bedrijf aan de slag ging. Sinds de familie in 2021 een meerderheidsbelang verkocht aan Atlas Copco [zie ook kader, red.] is Leijser operations business unit manager (‘zeg maar bedrijfsleider’) bij het bedrijf.

Van gestandaardiseerde huurketels tot e-boilers

“Wij bouwen de huurinstallaties volgens onze eigen standaarden. De ketel ervoor kopen wij in bij Bosch, waarvan wij een exclusieve partner zijn. In onze werkplaats assembleren wij de onderdelen tot complete huurobjecten. Ook voor de verkoop kopen wij componenten in en bouwen wij die op locatie in de ketelhuizen van onze klanten”, vertelt Leijser. De klanten van het bedrijf zijn industriebreed actief, in sectoren als de petrochemie, staal-, papier- en levensmiddelenindustrie. “Wij zijn in alle takken van de industrie actief waar wij warmte aan het productieproces kunnen toevoegen”, aldus Leijser. Klanten zoeken vanzelfsprekend naar duurzame oplossingen. “Je kunt veel doen met warmteterugwinning en met industriële warmtepompen. Ook is de vraag naar e-boilers en hybride ketels toegenomen, die wij net als conventionele ketels kunnen leveren. Voor e- en hybride boilers krijgen wij vooral aanvragen voor de verkoop. Klanten lopen hier wel tegen beperkingen aan; de beschikbaarheid van extra capaciteit of de verzwaring van de aansluiting is allesbehalve vanzelfsprekend. Hierdoor kunnen veel klanten de door hen gewenste stap richting verduurzaming niet zetten.”

Natasja Leijser: “Ik word blij als een sollicitant tegenover mij zit met lekker vieze handen.”

Nieuw jasje 

Leijser zegt bezorgd te zijn over deze ontwikkeling. “Laten wij zorgen dat Nederland haar concurrentiepositie behoudt. We moeten kunnen voortzetten wat wij hebben opgebouwd. Nederland heeft een sterke positie op de wereldmarkt verworven. Wij maken mooie producten, zoals in de Botlek. Dit heeft ons welvaart gebracht en ervoor gezorgd dat we in Nederland over het algemeen goed kunnen werken én leven. Net als de agrarische sector staat de industrie echter onder druk. Het staat als een paal boven water dat de maatschappij moet verduurzamen, maar daarvoor moet je wel de faciliteiten hebben. We moeten kunnen blijven ondernemen en zorgen dat klanten de duurzamingsstappen kunnen zetten, bijvoorbeeld door een netaansluiting te krijgen. Dat hoort hoog op de agenda te staan. Om niet te afhankelijk te worden van het buitenland moeten productiebedrijven kunnen blijven bestaan, waarbij de activiteiten in een nieuw jasje worden voortgezet.”

Verhuur-plus-plus

In het toekomstperspectief van Eco Steam and Heating heeft Leijser groot vertrouwen: “Wij beschikken over de grootste verhuurvloot in Europa. Vaak zie je dat de verhuur van ketels gelijkstaat aan het schuiven van dozen. Wij bieden daarentegen een totaaloplossing en vliegen opdrachten projectmatig aan.” Van groot belang daarbij is de ervaring waarover de medewerkers beschikken, die in staat zijn om met de klant mee te denken. Volgens Leijser valt de dienstverlening van het bedrijf als ‘verhuur-plus-plus’ te omschrijven. “Wij bieden het hele pakket, inclusief het tekenwerk, engineeren, opbouwen van de complete stand-alone installatie en het eventueel verzorgen van het leidingwerk. Wij passen de ketels naadloos in het proces van de klant in. Zie het als het installeren van een mini-plant, wat wij volledig voor onze rekening nemen. Wij fungeren als een sparringpartner voor onze klanten, door die van kennis te voorzien of te bevestigen wat ze zelf hadden bedacht.”

Grootste uitdaging

Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de vakkennis binnen het familiebedrijf op peil wordt gehouden. Daarom biedt het veel interne opleidingen aan en leren jongere werknemers de kneepjes van het vak van mensen die al langere tijd bij Eco Steam and Heating werkzaam zijn. “Daarnaast is het belangrijk getriggerd te blijven door wat er in de wereld speelt. Dat zie je vooral bij de verkoop. Met verhuur bieden wij oplossingen voor de tijdelijke overbrugging van capaciteitsbeperkingen bij onze klanten. Bij de verkoop gaat het veelal om grote investeringen in een uitgebalanceerd totaalpakket dat volledig moet voldoen. Innovatieve ideeën die we in de verkoop toepassen, kunnen wij vervolgens ook in de verhuurvloot doorvoeren.” Leijser ziet het vinden van technisch personeel als de grootste uitdaging voor het bedrijf. Dat gaat maar moeizaam, zegt ze, zeker als dienstverlenende onderneming. “Onze klanten draaien 24/7 en verwachten van ons dat zij altijd op ons kunnen rekenen. Voor onze medewerkers betekent dat dat het niet om half vijf ‘s middags ophoudt. Je moet er altijd staan, en mensen met die mentaliteit worden steeds lastiger te vinden. Ik word blij als een sollicitant tegenover mij zit met lekker vieze handen. Dat betekent dat hij graag bezig is, sleutelt en privé klust. Dan maakt het mij verder niet uit wat hij of zij hiervoor heeft gedaan. Wij scholen wel bij. Na afloop poets ik de zwarte vingers met een goed gevoel van tafel omdat dat het profiel is dat ik zoek.”

Synergievoordelen dankzij nieuwe eigenaar

Sinds 2021 is Atlas Copco meerderheidsaandeelhouder van Eco Steam and Heating. Dat levert synergievoordelen op, vertelt Natasja Leijser, waarvan klanten profiteren. “Naast het leveren van een huurketel kunnen wij ook in compressoren of aggregaten voorzien. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld naast warmte koeling te leveren. Wij bieden klanten hiermee een totaalpakket. Voorheen was dit ook al mogelijk, maar nu is dit makkelijker geworden omdat wij deze projecten samen in één projectteam kunnen aanvliegen. Wij weten precies hoe een ketel werkt, en Atlas Copco kent alle ins en outs van compressoren of aggregaten. Hierdoor zijn de mitsen en maren duidelijk als je samen gaat bouwen. Dit biedt ons een streepje voor op de Nederlandse markt. Voordeel voor ons is dat wij nu meer verkoopkanalen in het buitenland hebben.”

Waardevol voorzitterschap

Naast het leiden van Eco Steam and Heating is Natasja Leijser voorzitter van VNO-NCW Midden-Brabant. “Ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. In Nederland moeten we op een goede manier kunnen ondernemen en leven. Daaraan wil ik mijn steentje bijdragen, bijvoorbeeld door met ondernemers, overheid en onderwijs te sparren over werkgelegenheid, netcongestie of andere maatschappelijke thema’s. Dat ervaar ik als waardevol en daar steek ik graag tijd in.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!