Selecteer Pagina

RentalMatch Green Power

door | 2 aug, 2023 | Bedrijveninfo

Honderd procent elektrisch, honderd procent groen

Met een aanbod aan volledig elektrische hoogwerkers, heftrucks en kranen speelt RentalMatch Green Power uit Hendrik-Ido-Ambacht in op de toenemende behoefte van bedrijven in de industrie, petrochemie en bouw om te verduurzamen. Dick en Gijs van de Graaf lichten in Europoort Kringen hun aanpak toe. “Wij kunnen klanten hierin van het begin tot en met het eind bijstaan.”

Wie het pand van RentalMatch Green Power aan de Ecologieweg in Hendrik-Ido-Ambacht bezoekt, kan het bijna niet ontgaan dat hier een aanbieder van elektrisch materieel is gevestigd. Het bedrijventerrein is niet alleen volledig circulair, ook staat buiten een aantal elektrische auto’s aan de laadpaal en in het bedrijfspand met tal van groene accenten zijn elektrische heftrucks, hoogwerkers en kranen opgeslagen. “Wij willen ons steentje bijdragen aan een schonere wereld”, zegt directeur en oprichter van het bedrijf Dick van de Graaf. Om daaraan toe te voegen: “Al hebben wij natuurlijk ook een zakelijk belang. Wij willen een boterham kunnen verdienen.” Van de Graaf beschikt over bijna twintig jaar ervaring in de wereld van hoogwerkerverhuur. Zo’n vijf jaar geleden achtte hij de tijd rijp om een eigen bedrijf te beginnen, zich daarbij richtend op emissieloos materieel. “Ik vond een eerste klant in een bedrijf dat een speciale klus had waaraan de grote verhuurbedrijven zich niet durfden te wagen. Ik heb die kans met beide handen gegrepen en benut. Van de eerste verdiensten kocht ik een eerste kraan en zo is de vloot stukje bij beetje gegroeid. Het persoonlijke contact is één van de sterke punten van RentalMatch.”

Enige in de branche

Inmiddels bestaat de vloot aan heftrucks, hoogwerkers en kranen uit zo’n veertig machines. Deze zijn allemaal volledig elektrisch, op twee hybride machines na. Dick maakt duidelijk dat verder uitsluitend elektrisch materieel aan de vloot zal worden toegevoegd. “Misschien dat in de toekomst ook op waterstof aangedreven machines zullen volgen. Er is inmiddels een eerste kraan op waterstof en een aantal plug-in-kranen”, vertelt hij. RentalMatch biedt het materieel zowel in de verhuur als in de verkoop aan bedrijven in de petrochemie, industrie en bouw aan. “Deze bedrijven willen voor 2030 emissieloos opereren. Door producten te bieden die aan hun eisen voldoen, dragen wij een steentje bij aan hun doelstellingen. RentalMatch is een van de weinige in de branche die beschikt over een volledig groene vloot aan hoogwerkers, heftrucks en kranen. Grotere verhuurders zijn hier ook mee bezig, maar door de grootte van hun wagenpark hebben zij meer tijd nodig. Je kunt niet alles in één keer door elektrisch materieel vervangen. Daarbij komt dat zwaarder, niet-elektrisch materieel voorlopig nog nodig zal zijn voor het verplaatsen van zware objecten als ketelhuizen, transformatoren of brugdelen.” (Lees verder onder de foto.)

Gelikt en gestroomlijnd

De meeste vraag is naar 2,5, 4,5 en 7 tons kranen, die in een range tot 70 ton beschikbaar zijn. Bedrijven hebben de keuze voor kranen met cabine of zonder cabine met radio remote control. Een groot voordeel is dat de kranen kunnen worden ingezet voor wat Dick ‘pick & carry’ noemt. Hij legt uit: “Deze krachtige machines zijn zeer geschikt om bijvoorbeeld pompen bij opslagterminals te vervangen. Voorheen moest hiervoor een grote kraan worden ingezet, maar dankzij hun compacte formaat zijn onze elektrische kranen in staat om er naartoe te rijden, het object op te tillen en te verplaatsen.” RentalMatch biedt materieel aan van de Italiaanse fabrikant JMG Cranes. “Deze producten onderscheiden zich van andere leveranciers doordat ze gelikt en gestroomlijnd zijn. Daarbij komt dat JMG zich aan zijn woord houdt: acht maanden levertijd is ook echt acht maanden levertijd. Dit in tegenstelling tot dat je tot wat je wel eens elders in de markt ziet”, zegt Gijs de Graaf, de zoon van Dick, bij RentalMatch verantwoordelijk voor sales en marketing. “JMG is een echt familiebedrijf, geleid door de heer Manzini. Wij hebben een klik met die mensen. Na het eerste gesprek hebben wij de eerste drie kranen besteld en daaruit is een sterke relatie ontstaan. Wij zijn exclusief dealer voor JMG in Nederland en Scandinavië”, verklaart Dick.

ATEX

“Het grote voordeel van elektrisch aangedreven materieel is dat dit zonder enige uitstoot gepaard gaat. Daarbij komt dat de machines ook nauwelijks geluid maken. Het materieel kan gegarandeerd acht uur per dag worden ingezet en bij goed gebruik bedraagt de levensduur tien tot twaalf jaar. Eventueel kunnen de machines met lithiumaccu’s worden uitgerust in plaats van loodaccu’s”, vertelt Gijs. Wel hangt aan de inzet van elektrische kranen, heftrucks en hoogwerkers een wat hoger prijskaartje, voegt Dick hieraan toe. RentalMatch is in staat om de machines in eigen beheer om te bouwen zodat deze in ATEX zone 2 kunnen worden ingezet. Dit doet het onder meer voor grote industriële verhuurders. Een deel van het magazijn in Hendrik-Ido-Ambacht is ingericht als werkplaats voor dit ombouwen naar ATEX. “Alles wordt geëlimineerd wat maar een vonkje kan geven. Schakelplaatjes worden met een bepaalde stof overgoten en alle schakelingen worden in een explosiekast ingebouwd. Ook vervangen wij kabels door explosieveilige varianten. Wanneer dit alles is gedaan, wordt de machine gecertificeerd”, aldus Dick. Gijs besluit: “De elektrisch aangedreven heftrucks, hoogwerkers en kranen zijn beschikbaar. Wij kunnen klanten bij projecten van het begin tot en met het eind begeleiden. Soms zijn klanten niet direct overtuigd, maar als ze eenmaal zien hoe goed het werkt, gaat er een wereld voor ze open.”

Oplossingen op maat

Een van de voordelen die RentalMatch Green Power klanten biedt, is dat het bedrijf klanten materieel biedt dat op maat is gemaakt. “Producent JMG Cranes beschikt over een eigen engineeringafdeling. Dit stelt ons in staat om met klanten mee te denken en producten op hun behoeften af te stemmen”, zegt Dick de Graaf van RentalMatch.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!