Selecteer Pagina

Aquaco

door | 1 jul, 2023 | Bedrijveninfo

Stofbestrijding steeds meer ‘license to operate’ in industrie

“Stofbestrijding wordt steeds meer een ‘license to operate’ als het gaat om industriële processen waarbij grote hoeveelheden stof vrijkomen.” Dit constateert Willie Koenders, head of sales and business development bij Aquaco.

Tekst: Heleen van der Maas

Het Nederlandse Aquaco, in 1978 opgericht als beregeningsbedrijf, heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een one-stop-shop in watertechniekoplossingen voor de industrie, openbare ruimtes en sportterreinen. Met het gelijknamige zusterbedrijf in Duitsland ontwikkelt Aquaco totaaloplossingen voor stof- en geurbestrijding in samenwerking met innovatieve partners als Spraystream, specialist in verneveltechniek, en Wuvio, ontwikkelaar van milieuvriendelijke water-additieven. In de regio Rotterdam is Aquaco actief bij onder andere EMO, de grootste kolenoverslagterminal in Europa, energiecentrale ONYX, en recyclingbedrijf REKO. 

Totaalaanbieder in stofbestrijding

Door de veranderende mindset op het gebied van stof, herkenbaar in strengere wet- en regelgeving, sociaal maatschappelijke druk en een generatie ondernemers en ceo’s die willen bijdragen aan een beter milieu, krijgt Aquaco de laatste tien jaar steeds meer vragen vanuit de industrie over stofbestrijding. “Omdat elk bedrijf opereert op basis van zijn eigen unieke industriële proces, hebben wij ons in deze tak van sport kunnen doorontwikkelen tot een totaalaanbieder”, vertelt Koenders. “Wij ontwerpen, bouwen, onderhouden en verhuren stofbestrijdingsinstallaties.”

Willie Koenders

De juiste druppelgrootte

Op basis van jarenlange ervaring en expertise kan Aquaco inschatten welke druppelgrootte geproduceerd moet worden om bepaalde stofdeeltjes te laten neerslaan. “Vervolgens bouwen we de sproei-installaties en/of vernevelkanonnen die onder de juiste druk met de juiste ‘nozzle’, het stof bestrijden”, legt Koenders uit. “Voor stofsoorten die onder normale omstandigheden niet binden met water, maken we gebruik van milieuvriendelijke additieven waarmee die binding met water wel tot stand komt. Daarnaast kunnen we bij bepaalde toepassingen een groot deel van het water vervangen door schuim.”

Wielwasinstallaties

Een relatief jong onderdeel van stofbestrijding zijn de wielwasinstallaties van Aquaco. Met deze systemen wordt voorkomen dat er via de wielen van auto’s stof van het bedrijfsterrein op de openbare weg komt. Koenders: “Het afvalwater van de wielwasmachine wordt opgevangen in bezinktanks waarvan het water desgewenst hergebruikt kan worden. Ook kunnen we een regenwater- of proceswateropvangsysteem realiseren om het gebruik van leidingwater voor de wielwasinstallatie, of andere toepassingen, te beperken.”

Geurbestrijding 

Naast stofbestrijding zet de watertechniekspecialist zijn oplossingen in voor geurbestrijding. Koenders: “Denk aan een bedrijf waar gft-afval wordt verwerkt. Door aan water een stof toe te voegen en dit mengsel heel fijn te vernevelen op de plek waar een penetrante vieze geur hangt, wordt de stank zo goed als geneutraliseerd.”

Acute vragen

Wanneer het gaat om stof- en geurbestrijding, zijn het vaak acute problemen waarmee bedrijven bij Aquaco aankloppen. Vandaar dat het bedrijf over een grote huurvloot aan materieel beschikt om direct in actie te kunnen komen. Koenders: “Vervolgens gaan we, nadat het acute probleem is opgelost, met de klant in gesprek. We komen op locatie de situatie bekijken en bespreken wat de oplossing zou kunnen zijn om het probleem in de toekomst te voorkomen. Op basis van dat gesprek maken we een ontwerp om het probleem bij de bron aan te pakken. Afhankelijk van de materialen waarmee het bedrijf werkt, bepalen we de druppelgrootte, hoeveel water er nodig is of er additieven nodig zijn en komen gestructureerd tot een oplossing.” Omdat de klantvraag elke keer anders is, zet Aquaco na het ontwerp van de installatie een testtraject in om samen met de klant de installatie te testen en te optimaliseren. Daarna wordt de definitieve installatie opgeleverd. 

De totaaloplossing

Bedrijven kunnen een oplossing huren, kopen, zelf de installatie onderhouden of dit uitbesteden aan Aquaco. Alles is mogelijk. Koenders: “Onze kracht is dat we de klant óók kunnen helpen op de momenten dat het erop aan komt. We zijn niet alleen de leverancier van stof- en geurbestrijdingssystemen en oplossingen voor brandbeheersing, we bieden de klant ook service en onderhoud. Op het moment dat er een probleem ontstaat waardoor de operatie mogelijk stil komt te liggen, hoeven ze ons maar te bellen. Dan lossen we het direct op.”

Innovatief brandbeheersingssysteem

Een nieuwe oplossing waarvoor met name recyclingbedrijven Aquaco weten te vinden is het blussysteem voor brandbeheersing totdat de brandweer is gearriveerd. “Tegenwoordig ontstaan er regelmatig branden bij bedrijven in deze branche omdat er lithiumaccu’s van telefoons en fietsen in het afval terechtkomen”, verklaart Koenders deze ontwikkeling. “Dit soort batterijen kunnen acuut ontbranden en dan heb je in no-time een flinke brand. De brandende accu’s krijg je niet uit maar het afvalmateriaal wat erom heen ligt vliegt niet in de brand of wordt geblust. Dit kan een hoop schade en omzetverlies voorkomen.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!