Selecteer Pagina

Imbema Energie & Industrie

door | 1 jun, 2023 | Bedrijveninfo

Imbema helpt de industrie energie en grondstoffen te besparen

Procesverbetering is het sleutelwoord

De enorm gestegen energieprijzen zijn ook voor de industrie een last geworden. Energiezuiniger en duurzamer werken en wéten wat je verbruikt is dus harde noodzaak anno 2023. Imbema met de divisie Energie & Industrie kan daarbij helpen.

Tekst: Peter Otte

Imbema Energie & Industrie is een verzameling van verschillende bedrijven, zoals onder andere Imbema Cleton in Vlaardingen, Imbema Denso en Imbema Controls in Haarlem. Het 75-jarige familiebedrijf heeft door de jaren heen een transitie doorgemaakt van technische groothandel naar een meer en meer specialistische dienstverlener. Met de focus op drie speerpunten: efficiënte processen, ‘slimme’ oplossingen en bijdragen aan de energietransitie.

Specialistisch dienstverlener zijn komt onder andere naar voren in het vele maatwerk dat het bedrijf levert. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vele soorten slangen en koppelingen die Imbema naar de wensen van haar klanten assembleert. Slangkoppelingen die gegarandeerd niet lekken en een slang waar vloeistoffen goed en goed geïsoleerd doorheen stromen. Daar is veel winst te behalen. Flow control is het toverwoord in de industrie en daar weet Imbema alles van. Efficiënter en ook duurzamer produceren, zonder verlies of zelfs verspilling. Van grondstoffen, maar ook van energie.

Tim Verhagen

Tegenwoordig is er grote aandacht voor duurzaamheid én de stijgende energieprijzen, wat maakt dat energiebewust produceren een hot topic is. Marketing manager Tim Verhagen: “Waar vroeger vooral op de productie zelf werd gelet, wordt nu steeds vaker gekeken naar hoe die productie zo duurzaam en energiezuinig mogelijk gerealiseerd kan worden. Procesverbetering is het sleutelwoord. Energieverspilling en lekkages moeten voorkomen worden. En daar kunnen wij bij helpen.”

Data is king

Imbema Energie & Industrie levert al tientallen jaren allerlei soorten meters aan energiebedrijven en grootverbruikers. Van industriële gas- en kWh-meters tot aan flow- en warmtemeters. Niet alleen levert Imbema meters, maar de laatste jaren is ook het aantal meetspecialisten sterk gegroeid. Meetspecialisten? Dat zijn professionals die industriële meteropstellingen in bedrijf kunnen stellen, testen en repareren. Als er verbeteringen noodzakelijk zijn, kan Imbema adviseren én uitvoeren. Juist omdat ze de materialen én de specialisten in huis hebben.

Verhagen: “Door de combinatie van hardware en service merken wij dat we die extra’s kunnen bieden aan onze klanten, waardoor ze echt kunnen besparen. Zo dragen wij bijvoorbeeld met uitvoeren van submeteringprojecten wezenlijk bij aan het verminderen van energieverbruik. Bij submetering plaatsen wij, naast alleen een hoofdmeter, ook meters bij kleinere units of onderdelen. Zo krijg je inzicht en kun je systemen beter inregelen. ‘Slimme’ meters zijn natuurlijk essentieel hiervoor.”

Kijk om je heen en de ‘slimme’ toepassingen vliegen om je oren. Zelfrijdende auto’s, compleet geautomatiseerde home systems en de laatste ontwikkeling waar iedereen vol van is, AI. Op de vraag of Imbema bezig is met digitalisering, antwoordt Verhagen: “Meten is weten. Data worden daarbij steeds belangrijker. Hoe beter de informatie uit de data is, des te beter je je productieproces kunt monitoren en daardoor ook verbeteren. Wij zijn al jaren gespecialiseerd in datacommunicatie, doordat wij via verschillende van onze leveranciers van meters in een vroeg stadium zijn meegenomen in digitalisering.”

Met deze uitgebouwde kennis en een breed assortiment aan dataloggers, sensoring en datacommunicatie ondersteunt Imbema energiebedrijven en de procesindustrie met ‘slimme’ oplossingen voor hun productieprocessen. Weer een mooi voorbeeld hoe de drie speerpunten worden gecombineerd

Waterstof, de energie van de toekomst

Een ontwikkeling die Imbema nauwgezet volgt is waterstof. Verhagen ziet bijvoorbeeld dat waterstof vanuit Nederland én Europa steeds meer wordt gestimuleerd. En daar wil Imbema Energie & Industrie ook bij zijn. “Waterstof wordt de nieuwe brandstof en grondstof voor de industrie. We gaan ons dan ook aansluiten bij de pas opgerichte branchevereniging voor waterstof in Nederland. Shell en BP werken op de Maasvlakte allebei aan een opgeschaalde electrolyser en ook Groningen zet vol in op waterstof. Imbema is een partner voor de gedeeltelijke nieuwe infrastructuur voor waterstof. Slangen, meters, koppelingen, wij zijn er klaar voor.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!