Selecteer Pagina

Arentis

door | 5 mei, 2023 | Bedrijveninfo

Alles voor de klant

Arentis, met vestigingen in Terneuzen, Hoogvliet, Drachten en Gent (B), staat bekend als een industrieel verhuurder met een ongekend breed assortiment. Dit koppelt het Zeeuwse familiebedrijf aan een bereidheid om zaken altijd voor klanten gedaan te krijgen. Arentis is nu bezig om grootscheeps in ATEX-tools te investeren. Directeur Marc Heijens geeft tekst en uitleg.

Hij noemt zichzelf een oude rot in het vak. Met recht, want deze maand is hij precies 41 jaar in dienst bij Arentis. “Ik ben opgegroeid in de machinerie en nog altijd nauw betrokken bij de werkvloer. Ik vind de operatie erg belangrijk. Bij de aankoop van nieuwe tools blijf ik betrokken en ik kom veel in onze verschillende vestigingen. Onze vestiging in Hoogvliet is een erg belangrijke locatie, omdat we vandaar al onze klanten in de Rotterdamse regio bedienen.” Arentis is verhuurder van groot tot klein materieel, waaronder mobiele kranen, hoogwerkers, heftrucks, schaarliften, een grote vloot aan compressoren en stroomgroepen, en ook biedt het bedrijf een breed assortiment aan tools. “Wij zijn een totaalontzorger”, stelt Heijens, “met een 24-uursservice, zeven dagen per week. In de markt krijgen wij complimenten voor onze service en producten, en dat wij ook nog eens alles met eigen Nederlandstalige medewerkers doen. Onze slogan ‘Samen krijgen we het voor elkaar’ bestaat niet alleen uit loze woorden, we voeren het in de praktijk ook effectief uit.”

ATEX-gereedschappen

Zo’n tien jaar geleden was Arentis toeleverancier van tijdelijke voorzieningen aan een grote asset owner in Zeeland. Het leverde bekabeling, lucht en netwerken voor turnarounds. Toen de vraag kwam of Arentis ook ATEX-verlichting, -bekabeling en -verdeelkasten kon leveren, besloot het verhuurbedrijf hierin te investeren en ontwikkelde het zich tot een sterke speler op dit gebied. “Momenteel investeren we fors in ATEX-gereedschappen. De overheid legt asset owners strengere regels op bij het uitvoeren van werkzaamheden in gezoneerde gebieden. Hierdoor zijn contractors verplicht om met gereedschappen te werken die ATEX-proof zijn. Wij investeren daarom volop in onder meer kernboormachines en handboormachines, gereedschappen die veel in deze zones worden gebruikt. Inmiddels hebben wij deze tools op voorraad en worden deze op verschillende locaties verhuurd. De vraag naar deze tools groeit met de dag.”

Marc Heijens, directeur Arentis, te midden van een voorraad ATEX-tools.

In ontwikkeling

Luchtaangedreven gereedschappen zijn ATEX-proof omdat perslucht nu eenmaal geen ontstekingsbron is, legt Heijens uit. “Het aanbod aan ATEX-gereedschap is de laatste jaren gegroeid en neemt toe. Alleen zijn nog niet alle gereedschappen op de markt waarvan klanten graag gebruik zouden willen maken. Denk aan kleine accuboormachines die volledig ATEX-proof zijn. Daar is veel vraag naar. Deze tools zijn in ontwikkeling en komen hopelijk vlug op de markt.” Naast de prijs van zulk gereedschap voor gezoneerde gebieden – die ligt volgens Heijens fors hoger dan van reguliere gereedschap – heeft dit als nadeel dat het zwaarder in de hand ligt. “Bij fabrikanten hebben wij aangegeven dat zij er goed aan doen om op lucht aangedreven ATEX-gereedschap minder zwaar te maken, zodat het voor de gebruiker beter hanteerbaar is.”

Groene bouwplaats

Arentis investeert niet alleen in ATEX-gereedschap, ook speelt het in op de toenemende vraag naar elektrisch aangedreven materieel. “Van oudsher gebruikt men diesel aangedreven machines, maar de vraag naar elektrisch aangedreven machines neemt sterk toe. Bij turnarounds zetten wij meer elektrische schroefkopcompressoren in, in plaats van diesel aangedreven compressoren. Elk jaar investeren wij weer meer in de aanschaf van elektrische machines.” Een van de grote uitdagingen waarvoor hij zich ziet gesteld, is het creëren van een ‘groene bouwplaats’ voor zijn klanten. De behoefte hieraan groeit steeds meer, merkt hij. “Het is een ontwikkelingsproces, waarbij wij meedenken hoe wij tot een groene bouwplaats kunnen komen. Het wordt een grote uitdaging om dit te realiseren, maar op de lange termijn is het haalbaar. Wij zijn stappen aan het zetten.” Een van de initiatieven waaraan Arentis werkt, is het plan om met zonne-energie gevulde battery packs bij klanten in te zetten. “In Terneuzen beschikken wij over meerdere gebouwen, waarop bijna 1.500 zonnepanelen liggen. Wat is er mooier dan battery packs hieraan te koppelen en daarmee de bouwplaats van groene stroom te voorzien? Zolang de batterij vol is, hoeft een generator niet te draaien. Het is een mooie uitdaging!”

Van één kraan naar een grote verhuurvloot

Arentis begon 67 jaar geleden als metaalconstructiebedrijf in Terneuzen, dat in de beginjaren een kleine kraan bij de montagewerkzaamheden wel kon gebruiken. Marc Heijens van Arentis: “Daarop werd een kleine kraan gekocht. Toen een klant die zag, liet het weten dat het wel een tweede kraan zou willen huren als Arentis die aanschafte. Dat gebeurde, en zo ontstond de verhuurafdeling van de Syndus Group, het huidige moederbedrijf van Arentis.” Tegenwoordig omvat de vloot van Arentis 26 mobiele kranen tot 300 ton, 2.000 machines aan rollend materieel, waaronder hoogwerkers, schaarliften, verreikers en een assortiment van 80.000 uniek genummerde gereedschappen. Arentis is actief in wat Heijens ‘groot-Benelux noemt’. Het beschikt over een vestiging in Gent en drie locaties in Nederland. “Van daaruit werken wij ook veel op projectbasis, tot in Noord-Frankrijk aan toe.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!