Selecteer Pagina

SKF

door | 5 mei, 2023 | Bedrijveninfo

Geautomatiseerde machinebewaking voor betrouwbare roterende machines 

Tijdige faaldetectie voorkomt hoge onderhoudskosten én onnodig productieverlies. De condition monitoringsystemen van SKF meten op basis van trillingen wat de staat is van bedrijfskritische machines. Zo is de draadloze sensor IMx-1 van SKF inmiddels ook ATEX-gecertificeerd. “Met de (draadloze) sensoren van SKF krijg je meer grip op de gezondheid van roterende machines.” 

Tekst: Mario van Vliet

Overmatige trillingen in machines kunnen verschillende problemen veroorzaken, zoals energieverlies, slechtere kwaliteit, problemen in de werkomgeving en een lagere productiesnelheid. In het slechtste geval kunnen trillingen leiden tot storingen, uitval, een kortere levensduur van de installatie én productieverlies. Installaties moeten bovendien aan steeds strengere eisen voldoen, onder meer op het gebied van veiligheid en milieu. 

Het is dus essentieel om machineproblemen tijdig te detecteren. Traditionele methoden voor preventief onderhoud leiden echter vaak tot tijdrovende en onveilige machine-inspecties. En daarmee hogere kosten én een hogere druk op de continuïteit. Met condition monitoring zijn kritieke systemen juist real time te bewaken. Franklin Heinsen, business manager condition monitoring bij SKF: “Daardoor zijn onderhouds- en reparatie-intervallen beter te plannen.”

Kloppend hart

SKF is gespecialiseerd in de productie van lagers, afdichtingen en smeersystemen, en wereldmarktleider op het gebied van lagers. Bovendien ontwikkelt SKF geavanceerde condition monitoringsystemen. Die analyseren patronen en kunnen dus kleine afwijkingen herkennen.

Bij condition monitoring spelen lagers een belangrijke rol. Die zijn immers een essentieel onderdeel van machines: hun functioneren vertelt veel over de staat van een machine. Heinsen: “Je kunt ze zien als het hart van een machine: dat moet blijven kloppen.”

Marcel van Nielage, senior business manager bij SKF: ”Er zijn veel verschillende parameters die iets over de staat van de machine kunnen vertellen. Het meten van de trillingen in een lager – de hevigheid en de frequentie – is een zeer betrouwbare parameter. Steeds vaker zijn machines frequentiegestuurd wat het monitoren moeilijker maakt. SKF is al sinds de jaren zeventig gespecialiseerd in het meten en analyseren van trillingen en het herkennen van afwijkingen.”

Meer monitoren

“Condition monitoringsystemen dienen bruikbare en relevante data op te leveren”, vertelt Heinsen. “Op basis daarvan kan het onderhoud gepland en ingericht worden. Belangrijk daarbij is de positie van een installatie in het gehele bedrijfsproces. Je moet niet álles willen meten, maar kijken welke machines of machineonderdelen essentieel zijn voor de bedrijfscontinuïteit en vervolgens de meetfrequentie en het meetsysteem bepalen.”

SKF adviseert actief bij het kiezen voor de beste methode van monitoren. Het aantal mogelijke oplossingen die SKF biedt is namelijk groot. Zo moet gekeken worden of bedrade of draadloze sensoren toegepast worden. 

IMx-1 nu ook voor ATEX

De al veelvuldig toegepaste, draadloze IMx-1 sensoren detecteren problemen, zoals onbalans, verkeerde uitlijning, temperatuurafwijkingen, elektrisch veroorzaakte trillingen en schade aan lagers en tandwielen. Heinsen: “De IMx-1 van SKF is nu ook voor ATEX-omgevingen beschikbaar. Met name interessant dus voor de petrochemie en oil & gas-industrie vanwege de explosiegevaarlijke gassen, vloeistoffen of dampen die daar aanwezig zijn. In de petrochemie is de ‘onderhoudsvolwassenheid’ dan ook hoger dan in veel andere sectoren: het risico is groter, en dus stelt de overheid strengere eisen.” 

Schaalbaar netwerk

Met de IMx-1 is bovendien een schaalbaar netwerk voor condition monitoring op te zetten. De draadloze sensoren communiceren met elkaar: ze geven elkaars signaal door aan het volgende ‘tussenstation’ via een energiezuinig netwerk. Daardoor kunnen installaties ook op een grotere afstand van de gateway gemonitord worden. Van Nielage: “Met SKF Enlight Collect IMx-1 kan een industrieel bedrijf veel andere systemen voor condition monitoring vervangen. Het is dus de sleutel tot proactief onderhoud om ongeplande downtime te voorkomen.​”

Remote Diagnostic Services

De SKF-sensoren leveren een veelheid aan data op. Veel bedrijven hebben echter niet de juiste kennis in huis om die data goed te interpreteren en te analyseren. Heinsen: “Daarom kiezen opdrachtgevers er steeds vaker voor dat SKF de data analyseert door de data te laten uploaden naar onze cloud.” SKF biedt namelijk Remote Diagnostic Services aan: een kosten-effectievere oplossing om operationele- en onderhoudskosten te verlagen. Remote Diagnostic Services omvatten onder meer gegevensanalyse, machinediagnoses en rapportage van de gezondheidsconditie van assets en worden uitgevoerd door een SKF Remote Diagnostic Centre. 

Heinsen: “We maken gebruik van de meest recente en meest innovatieve technologie en tools voor conditiebewaking, asset diagnose, -management en -zorg.” Van Nielage: “Machines vertellen veel, als je maar de juiste diagnose kunt stellen. Vandaar dat condition monitoring zo belangrijk is, ook voor SKF. Daarbij zetten we steeds vaker kunstmatige intelligentie en machine learning in: daarmee kunnen we nóg beter interpreteren wat de staat is van de machines van onze klanten.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!