Selecteer Pagina

ENDEGS

door | 1 feb, 2024 | Bedrijveninfo

11 vragen aan David Wendel (ENDEGS)

‘Flexibele technologieën voor talloze toepassingen’

Het in 2007 opgerichte ENDEGS biedt een breed portfolio aan technologieën en diensten voor het reduceren van de schadelijke uitstoot bij industriële processen. Het bedrijf is gespecialiseerd in mobiel ontgassen, vertelt managing director David Wendel van ENDEGS. “Wij zijn de enige in Europa die dit voor stoffen in de gevarengroepen IIA, IIB en IIC zo efficiënt en zonder open vuur kunnen doen”

Hoe ondersteunen jullie klanten?

“Met onze hoogwaardige technologieën voor emissiereductie en ontgassing verbranden we bijna honderd procent van de schadelijke gassen, gasmengsels en dampen. Naast koolwaterstoffen kunnen onze systemen ook alle emissies van VOS (Vluchtige Organische Stoffen) en HAP (Hazardous Air Pollutants) behandelen. We bieden klanten een keur aan innovatieve en hoogwaardige technologieën die helpen hun activiteiten te verduurzamen.”

Op welke markten richten jullie je met mobiel ontgassen?

“Onze emissiereductie- en ontgassingsservices kunnen worden ingezet in verschillende industrieën, waaronder de olie & gas-, (petro)chemie, scheepvaart-, logistiek en de voedingsmiddelen- en kunstmestindustrie. Elke sector heeft natuurlijk haar eigen eisen. Daarom zijn onze technologieën flexibel en geschikt voor talloze toepassingen en verschillende producten.”

Wat kiezen klanten het vaakst?

“Onze mobiele verbrandingskamers maken een groot deel van onze activiteiten uit. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende verbrandingscapaciteiten – 3, 4, 5, 10 en 20 megawatt – voor verschillende toepassingen. Met onze systemen kunnen tanks, containers, pijpleidingen, schepen en andere onderdelen worden ontgast die in industriële installaties worden gebruikt. Onze mobiele verbrandingskamers kunnen ook worden gebruikt voor de tijdelijke vervanging van vapor recovery units (VRU) tijdens stilstand – bijvoorbeeld tijdens onderhoud of reparaties. We bieden ook mobiele verdampers met stikstoftanks, mobiele blowers/ventilatoren voor het transport van ATEX Zone 0-gassen en een op afstand bediende robot voor het veilig reinigen van tanks.”

Als ik het goed begrijp, bieden jullie dus ook ontgassingsoplossingen tijdens turnarounds?

“Onze mobiele verbrandingskamers kunnen ook worden gebruikt tijdens turnarounds, shutdowns en downtime. Een van onze grootste projecten hebben wij tijdens een turnaround bij een raffinaderij in Duitsland uitgevoerd. Met behulp van drie mobiele verbrandingskamers met een totale verbrandingscapaciteit van 25 megawatt hebben we in tweeënhalve maand meer dan tachtig componenten ontgast, waaronder kolommen, warmtewisselaars en vloeistoftanks. Hiervoor hebben we in totaal 1,9 kilometer aan leidingwerk aangelegd. De hele shutdown is door zowel de operator als autoriteiten als ‘0-emissie’ beoordeeld. Wij hebben het toegepaste concept inmiddels gestandaardiseerd en zullen dit ook voor toekomstige turnarounds gebruiken.”

Zijn er de afgelopen jaren nog technische verbeteringen aangebracht aan jullie systemen?

“Innovatie is belangrijk voor ons. In de afgelopen drie jaar hebben wij voor onze innovatieve vermogen erkenning gekregen. We worden nu als een van de meest innovatieve bedrijven in het Duitse mkb beschouwd. We hechten veel belang aan het voortdurend verbeteren van onze technologieën en het optimaliseren ervan voor nieuwe toepassingen. We hebben bijvoorbeeld de verbrandingscapaciteit van onze systemen de afgelopen jaren voortdurend verhoogd. Nu hebben wij zowel systemen met een lagere capaciteit voor kortetermijnprojecten, zoals noodsituaties, als verbrandingskamers met een hogere capaciteit voor langeretermijnprojecten. Met de introductie van onze stikstofdiensten kunnen we ook componenten met vloeibare gassen verwerken, die als complex en moeilijk worden gezien vanwege hun hoge ontvlambaarheid en hoge explosiegevaar. Met een combinatie van een mobiele stikstofverdamper en een mobiele verbrandingskamer is het nu ook mogelijk om containers met stoffen als ammoniak, LNG of waterstof te ontgassen. Dit zijn allemaal producten die belangrijk zijn voor de energietransitie. In de toekomst willen we onze installaties ook optimaliseren voor de reductie van NOX-emissies.”

Klopt het dat ENDEGS veel waarde hecht aan advies en service?

“Wij vinden het heel belangrijk om onze klanten een uitgebreide en zorgeloze service te bieden, van het advies, de offerte, de voorbereiding en realisatie van het project tot en met de after sales. Ons gekwalificeerde en ervaren team neemt de bediening van de systemen over, die al zijn uitgerust met alles wat nodig is voor emissiereductie en ontgassing – bijvoorbeeld leidingwerk, stroomgeneratoren of vloeistofafscheiders. We bieden ook ondersteuning bij de communicatie met de autoriteiten en zorgen voor alle benodigde documenten en dossiers.”

Waarin verschilt het bedrijf nog meer van zijn concurrenten?

“In 2008 ontwikkelden we onze eerste mobiele verbrandingskamer, de eerste op een aanhanger gemonteerde, autonoom werkende verbrandingskamer ter wereld. Dit was de eerste keer dat een bedrijf mobiele behandeling van emissies mogelijk maakte. Onze systemen vernietigen alle gassen, gasmengsels en dampen van explosiegroepen IIA, IIB en IIC met een verbrandingspercentage van meer dan 99,99 procent en zonder open vlam. Wij kunnen dit als enige in Europa.”

Wat zijn de voordelen als jullie het ontgassen verzorgen?

“Wij bieden onze klanten een efficiënt, milieuvriendelijk en duurzaam emissiereductie- en ontgassingsproces. De dagelijkse activiteiten in de fabrieken kunnen gewoon doorgaan of met slechts kleine beperkingen, waardoor klanten tijd en geld besparen. We bieden een flexibele en schaalbare verbrandingscapaciteit van 0,1 tot 20 megawatt én garanderen naleving van alle voorschriften en normen.”

Kunt u een voorbeeld geven van een specifieke situatie waarin de expertise van ENDEGS zijn waarde heeft bewezen?

“We hebben zeer veel projecten succesvol afgerond [zie ook kader, red.] Een specifiek project vorig jaar was bijvoorbeeld het ontgassen van een LNG-tanker die door een storm was beschadigd. Om de reparatie te vergemakkelijken en de tanker volledig leeg te maken, hebben we in de haven van Amsterdam twee mobiele verbrandingskamers geleverd. We gebruikten de twee systemen, elk met een verbrandingscapaciteit van 5 megawatt, om de LNG uit de tanks te verwijderen. Pas toen het schip gasvrij was, kon de schade aan de buitenromp worden gerepareerd. Na voltooiing van de reparaties hebben we het schip opnieuw ontgast in combinatie met onze mobiele stikstofverdamper.”

U noemde net een project in Amsterdam. Is Nederland een belangrijke markt voor ENDEGS? 

“Nederland is dat zeker voor ons. Wij managen onze projecten in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk vanuit onze locatie in Stellendam. Onze Nederlandse klanten zijn met name actief in de olie & gas- en de chemische en petrochemische industrie. Recent hebben we vooral in de havens van Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Terneuzen een aantal projecten afgerond.”

Willen jullie ook in andere sectoren groeien? 

“Als internationaal bedrijf doen wij ervaringen in verschillende regio’s op. Zodra een nieuwe toepassing is geïmplementeerd, houden we met alle betrokkenen een interne ‘lessons learnt’-sessie. We delen deze ervaring ook met teams in andere regio’s, wat nieuwe mogelijkheden in verschillende sectoren opent. Tot nu toe hebben wij onze aanpak bewezen bij opslagterminals, raffinaderijen en petrochemische fabrieken. In de toekomst verwachten we een sterkere ontwikkeling in de logistieke sector.”

Wereldwijd ruim 1.500 projecten afgerond

ENDEGS heeft zijn hoofdkantoor in Duitsland. Naast een andere locatie in de haven van Duisburg heeft het bedrijf vestigingen in Nederland, Frankrijk, Saoedi-Arabië en Bahrein. ENDEGS heeft wereldwijd ongeveer 100 mensen in dienst, waarmee het in totaal tot nu toe ruim 1.500 projecten heeft afgerond. Vorig jaar is ENDEGS gefuseerd met SIS GmbH en heeft het zijn krachten gebundeld onder de paraplu van de ETS Group (Environmental Technology Services). De vloot van de ETS Group bestaat uit ongeveer 50 mobiele verbrandingskamers en verdere technologieën, waarmee zij klanten efficiënte en betrouwbare processen biedt.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!