Selecteer Pagina

Dent IoT

door | 1 mrt, 2024 | Bedrijveninfo

Altijd de wind in de rug

Remote monitoring van assets in de energiesector brengt verschillende voordelen met zich mee, is de ervaring van Niels Stamhuis van Dent IoT. Dit Rotterdamse bedrijf biedt klanten meerwaarde met monitoringsoplossingen. “Je komt er pas achter als je gaat meten.”

In Rotterdam Ahoy wordt komende maand het World Energy Congress gehouden [elders in deze editie van Europoort Kringen meer hierover, red.], dat deze 26e keer in het teken staat van het thema ‘Redesigning energy for people and planet’. De dienstverlening van Dent IoT sluit hier naadloos op aan. In het hart van de energietransitie biedt het een sleuteloplossing voor het upgraden van verouderde infrastructuur, door deze te voorzien van geavanceerde retrofit monitoringstechnologieën. Niels Stamhuis, medeoprichter van dit innovatieve Rotterdamse bedrijf, benadrukt hoe cruciaal het is om de verborgen potentie van bestaande assets te ontsluiten.” Met een scherp oog op de uitdagingen binnen de energiesector, waaronder de noodzaak om zowel capaciteit uit te breiden als te optimaliseren, adresseert Dent IoT een vaak over het hoofd gezien aspect: het gebrek aan inzicht in de conditie en prestaties van oudere infrastructuur.”

Retrofit 

Dankzij Dent IoT’s expertise kunnen beheerders van energie-infrastructuren nu profiteren van op maat gemaakte retrofit monitoringoplossingen. “Deze zijn ontworpen om naadloos met bestaande systemen te worden geïntegreerd, waardoor kritieke gegevens over veroudering en slijtage toegankelijk worden”, legt Stamhuis uit. “Door gebruik te maken van de nieuwste sensortechnologieën en draadloze datacommunicatie, bieden wij een manier om deze essentiële informatie realtime te verzamelen en te analyseren. Het resultaat? Beheerders krijgen toegang tot onmisbare inzichten die hen in staat stellen om proactief onderhoud te plannen, de levensduur van hun assets te verlengen en uiteindelijk de betrouwbaarheid en efficiëntie van hun systemen te verbeteren.”

State-of-the-art monitoring 

Dent IoT zet zich in voor het overbruggen van de kloof tussen de oude en de nieuwe wereld van energiebeheer, door de implementatie van state-of-the-art technologieën die niet alleen de performance verbeteren maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst, vertelt hij. Dit engagement wordt onderstreept door de recente samenwerking van Dent IoT met Imbema, waardoor Dent IoT’s bereik en impact binnen de energie-infrastructuurmarkt verder worden vergroot. “Met een focus op het verstrekken van kwalitatief hoogstaande informatie en het maximaliseren van de inzetbaarheid van onderhoudsteams, streven wij ernaar altijd ‘de wind in de rug’ aan onze klanten te bieden.”

Vergrijzing en kennisborging

Het toepassen van de oplossingen van Dent IoT biedt verschillende voordelen. Stamhuis: “Allereerst krijg je op afstand toegang tot data, wat tot inzichten leidt die je eerder niet had. Onze systemen zijn makkelijk opschaalbaar en de monitoring kan automatisch worden ingericht. Zo sla je verschillende vliegen in één klap. Mensen hoeven niet langer onnodig het veld in met een busje, maar kunnen vanachter het beeldscherm de inspectiewaarden bekijken. Doorlopende monitoring levert bovendien een schat aan kennis op. Op basis hiervan kan besparing worden gerealiseerd voor het onderhoud, beheer en verbruik van de assets. Daar kom je pas achter als je gaat meten. Een ander belangrijk punt heeft te maken met de uitstroom van vakbekwaam personeel door de vergrijzing. De huidige ervaren medewerkers hoeven maar te luisteren, kijken of voelen om te weten hoe een asset eraan toe is. Dat fingerspitzengefühl kun je aan een monitoringssysteem overdragen.”

Unieke aanpak

Dent IoT onderscheidt zich in het veld van smart maintenance met een volgens Stamhuis unieke aanpak die zich richt op het verlengen van de levensduur van zowel onder- als bovengrondse infrastructuur. Dit doet Dent IoT door bestaande infrastructuren te retrofitten met geavanceerde sensortechnologie en nieuwe installaties direct vanaf de plaatsing uit te rusten met deze slimme oplossingen. In het licht van het World Energy Congress, benadrukt Stamhuis hoe de strategie van het bedrijf daarop aansluit, hoe cruciaal innovatieve onderhoudsmethoden zijn voor het ondersteunen van de energietransitie, het waarborgen van duurzaamheid en betrouwbaarheid van energie-infrastructuren. Stamhuis: “Wat onze aanpak bijzonder maakt, is de focus op snel prototypen en productie op meerdere locaties dichtbij de klant, om zo efficiënt mogelijk te werken aan proof-of-concept (PoC) en concrete resultaten. Deze methode staat garant voor een snelle doorlooptijd van idee naar implementatie, terwijl tegelijkertijd een grondige test- en certificeringsfase wordt doorlopen om te verzekeren dat het eindproduct niet alleen schaalbaar is, maar ook naadloos integreert met bestaande IT- en OT-systemen.”

Partnership met Imbema

Dent IoT en samenwerkingspartner Imbema bieden een compleet turnkey projectaanpak. Van de eerste schets tot design, de ontwikkeling, productie, connectiviteit, integratie, en uiteindelijk de plaatsing van de oplossing. “Deze holistische benadering verzekert dat elk project met de hoogste standaarden voor kwaliteit en efficiëntie wordt uitgevoerd, en levert klanten een naadloze integratie van slimme onderhoudstechnologieën die de levensduur van essentiële energie-infrastructuur aanzienlijk verlengen”, verklaart Niels Stamhuis van Dent IoT.

Sensoriek en AI

Hoewel Dent IoT state-of-the-art oplossingen biedt, staat de techniek nooit stil, stelt Niels Stamhuis van het bedrijf. “Nu slaan wij de laatste slag zelf, maar over niet al te lange tijd wordt AI in het cloudplatform geïntegreerd. Op basis van bijvoorbeeld tien jaar data van honderd sensoren, weet het AI-systeem waar het op moet letten, waar kansen liggen, en hoe er valt te besparen. Daar gaat het heen.”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!