Selecteer Pagina

Insulcon

door | 1 mrt, 2024 | Bedrijveninfo

Daarom preventief onderhoud aan compensatoren

Compensatoren, ofwel expansiestukken, bevinden zich in leidingen en rookgaskanalen met als doel trillingen of thermische uitzettingen op te vangen. Deze flexibele verbindingen vormen daarmee een cruciaal onderdeel in de continuïteit van je fabrieksproces. Preventief onderhoud aan compensatoren is dan ook geen handige tip, maar een belangrijk advies. 

Tekst: Kim de Booij

“Veel bedrijven voeren een preventief onderhoudsbeleid. Er zijn er echter ook met een correctief beleid”, begint Hans van Egmond, accountmanager bij Insulcon, specialist in hogetemperatuur-oplossingen. “De eerste is de juiste keuze, als je het mij vraagt, en ik heb vijfentwintig jaar ervaring in het vak. Natuurlijk, bij preventief onderhoud vervang je tijdens geplande onderhoudsstops onderdelen die vaak nog niet volledig defect zijn en dat kost geld. Maar het kost vele malen meer als zo’n onderdeel onverwachts stuk gaat. Dan loop je het risico dat je fabriek down moet, met alle productie- en omzetverliezen van dien.”

Inspectie

Steeds meer bedrijven kiezen dan ook voor preventief onderhoud en vragen Insulcon om voorafgaand aan een onderhoudsstop een inspectie op de compensatoren uit te voeren. “Operators van fabrieken bezitten vaak niet het specialisme om zelf te kunnen bepalen of een compensator toe is aan vervanging. Wij hebben daar wel de kennis, ervaring en tools voor. We komen langs voor een visuele inspectie en doen desgewenst temperatuurmetingen. Ook kijken we naar de onderhoudsfrequentie en belastinggraad.”

Belastinggraad van compensatoren

De belastinggraad bepaalt in grote mate de levensduur van een compensator. “Compensatoren gaan het langst mee in een stabiel proces”, legt Van Egmond uit. “Denk bijvoorbeeld aan weefselcompensatoren achter gasturbines van energiecentrales die dag en nacht draaien. De temperatuur van de rookgassen is zo’n 600°C, maar stabiel. Voert men echter een start-stop-bedrijf, dan wordt de installatie zwaarder belast door het continue krimpen en uitzetten.”

Invloedsfactoren

Het kan overigens om aanzienlijke bewegingen gaan, de uitzettingscoëfficiënt van metalen ligt tussen de 1-1,5 mm per 100°C per meter. Bij een rookgastemperatuur van 600°C heb je al snel te maken met een kleine 10 mm per meter rookgaskanaal. “Wat een compensator aan beweging moet kunnen opvangen, is afhankelijk van allerlei factoren”, vult Van Egmond aan. “Parameters zoals temperatuur, medium en druk vormen de bedrijfsomstandigheden, maar ook de omgevingsomstandigheden kunnen een belangrijke factor zijn.”

Compensatoren op maat

Afhankelijk van de omstandigheden, adviseert Insulcon over het juiste type compensator dat erbij past. Van Egmond: “Compensatoren zijn er in allerhande vormen en maten, waarbij uitvoering in kunststof, rubber, metaal en weefsel zo’n beetje de hoofdgroepen zijn. De meeste compensatoren worden speciaal voor de klant ontworpen en vervaardigd (custom made), maar er zijn ook standaard types verkrijgbaar. Bij Insulcon produceren we de weefselcompensatoren zelf.” 

Continuïteit en veiligheid

Veel bedrijven laten de montage graag aan een expert over. “Voor hen is niet alleen de levering, maar ook de montage van de compensator, volgens de regels der kunst, van het grootste belang. Het gaat hen met name om de continuïteit en veiligheid van hun fabrieken. Onze klanten willen vooral een dicht leidingsysteem zonder rookgasemissies, onveilige situaties en dreigende milieuboetes. Daar zorgen wij voor.”

Multidisciplinaire service

Bij de montage van vervangende compensatoren komt nog best wat kijken. “Insulcon voert compensatorprojecten volgens een multidisciplinair serviceconcept uit. Hierbij worden ook additionele zaken zoals steigers, isolatie, metaaldelen etc. meegenomen. Zo heeft de eindklant steeds één aanspreekpunt, met maximale ontzorging. Doel is altijd om een verlenging van de standtijd en bedrijfszekerheid te verkrijgen. Insulcon komt bovendien met verbetervoorstellen en kan de klant op allerlei gebieden adviseren om optimale omgevingsomstandigheden te creëren.”

Reparatie

Ondanks preventief onderhoud en de goede zorgen van een gespecialiseerd bedrijf, blijft natuurlijk altijd de mogelijkheid bestaan dat een compensator onverwachts defect raakt. “Bijvoorbeeld door beschadiging of een overdruksituatie in het systeem. In die situaties kijken we of een noodreparatie kunnen uitvoeren terwijl het proces op lagere capaciteit doordraait. We doen er alles aan om de fabriek weer zo snel mogelijk op volle capaciteit te laten draaien.”

Dit is Insulcon

Insulcon is expert in hogetemperatuur-oplossingen (tot wel 1.600°C). Het is marktleider in de Benelux en wereldwijd actief in onder meer de energie- en (petro)chemiesector. Het bedrijf kiest bewust voor hogekwaliteit-oplossingen met als doel lange standtijdverlenging en bedrijfszekerheid voor klanten. Insulcon is een ISO 9001, 14001 en VCA** gecertificeerd bedrijf. Daarnaast beschikt het bedrijf over het ‘Gütezeichen RAL-GZ 719’. Het Gütezeichen RAL-GZ 719 wordt breed erkend in de industrie als een symbool van uitmuntendheid en versterkt daarmee het vertrouwen van klanten in de competentie van Insulcon.

Advies tijdens ontwerpfase 

Op zoek naar (weefsel)compensatoren? Laat Insulcon meekijken en meedenken tijdens de ontwerpfase. Met hun expertise kunnen ze eventuele knelpunten in de specificaties van compensatoren vooraf signaleren. 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!