Selecteer Pagina

Vos Zeildoek

door | 1 feb, 2024 | Bedrijveninfo

‘Wij kunnen de tankoverkapping bedenken, maken en plaatsen’ 

Wat in 2008 begon met een vraag van ExxonMobil in Rotterdam, heeft Vos Zeildoek vertaald in een internationaal product. “De vraag ging over een nieuw soort tankoverkapping zonder paal in het midden”, vertelt directeur/eigenaar Bianca de Jong. “De eerste die we toen in eigen huis met PVC-zeildoek ontwikkeld hebben, leveren we bij tankonderhoud nu in allerlei variaties wereldwijd.”

Tekst: Heleen van der Maas

Bianca de Jong en haar man Rinus zijn eigenaar/directeur van familiebedrijf Vos Zeildoek en Krimpfolie Projecten te Barendrecht. Aangezien Rinus de Jong uit een zeilmakersfamilie komt, begon het familiebedrijf als echte zeilmakerij. 24 jaar later maakt het bedrijf naast tankoverkappingen, hoogwaardige zeildoekproducten voor diverse toepassingen, krimpfolie-toepassingen met name gericht op de petrochemie, en heeft het alles in huis voor full-service printing van onder meer reclamedoeken, vlaggen, (waarschuwings)borden en stickers.

Eigenaren Rinus en Bianca de Jong

Zes weken tijdwinst

De tankoverkappingen van Vos Zeildoek zorgen ervoor dat er bij onderhoud van opslagtanks in weer en wind doorgewerkt kan worden onder waterdichte en temperatuur gereguleerde omstandigheden. Dit kan het onderhoudsproject, weet De Jong uit ervaring, tot wel zes weken inkorten. “We kunnen de covers maken in de vorm van een trechter zonder steunpaal in de tank, of in de vorm van een circustent waarbij er wel een steunpaal nodig is. Het voordeel van de trechtercover is dat in de tank een vrije werkruimte ontstaat zonder hinder van de paal. Voor de plaatsing van onze tankoverkappingen is geen steigerwerk nodig. We komen met ons team op locatie om de cover met behulp van een grote kraan in één dag veilig en windbestendig neer te zetten.”

Diameter van 74 meter

“Pasgeleden”, gaat De Jong verder, “hebben we een aanvraag binnengekregen voor een cover waarbij de opdrachtgever de overkapping eerst met paal en later zonder paal, oftewel in de trechtervorm, wil gebruiken. Dat kan ook. We zijn ons product continu aan het doorontwikkelen. De grootste tankoverkapping die we tot nu toe gemaakt hebben heeft een diameter van 74 meter. Te vergelijken met drie voetbalvelden. Dat is enorm. Die cover hebben we in Noorwegen naar volle tevredenheid geplaatst. Ook in Singapore worden inmiddels bij raffinaderijen tanks met onze covers overkapt.”

Gaas en PVC

Een ander voorbeeld van de variaties die mogelijk zijn met de overkappingen van Vos Zeildoek is een overkapping met gaasdoek en PVC voor een waterbassin. “In eerste instantie moest het dak dicht”, legt De Jong uit. “Nadat het bassin gevuld was, moest het water zo rustig mogelijk blijven. Dus geen windbelasting op het water. Daarvoor hebben we taartstukken PVC-zeil eruit geknipt. Eind vorig jaar nam de opdrachtgever na vijf jaar weer contact met ons op met de vraag of we de cover opnieuw kunnen plaatsen bij een ander bassin. Dat gaan we volgende week doen.”

Twee keer milieuwinst

Een ander groot voordeel van de tankoverkapping is dat grit en spuitnevel dat vrijkomt bij onderhoudswerkzaamheden, wordt contained en niet het milieu in verdwijnt. Daarnaast zijn de tankoverkappingen herbruikbaar. De Jong: “Bij tanks van hetzelfde formaat kunnen we de cover verplaatsen van de ene naar de andere tank. We demonteren de overkapping, doen indien nodig reparaties en plaatsen de cover over de volgende tank. Wanneer het gaat om één tank, demonteren we na oplevering van het tankonderhoud de cover en pakken hem in, waarna deze wordt opgeslagen bij de klant. Wanneer de cover weer nodig is doen we een reparatiecheck en plaatsen de cover opnieuw. Bij ExxonMobil hebben we dezelfde cover zes keer kunnen plaatsen. Dat is winst voor het milieu én tijd- en geldwinst voor onze opdrachtgevers.” Ook multinationals als Shell en Total maken inmiddels gebruik van de tankoverkappingen van het Barendrechtse familiebedrijf. 

PVC-krimpfolie combi

Naast de tankoverkappingen is Vos Zeildoek een van de weinige die de goede eigenschappen van PVC-doek en krimpfolie combineert. De Jong: “Bij langdurige grote onderhoudsprojecten is met krimpfolie de waterdichtheid van het dak of de overkapping niet te garanderen. Er willen namelijk nog wel eens vogels op gaan zitten. Als die wegvliegen, knijpen ze hun pootjes samen en maken kleine gaatjes in de krimpfolie. En, kleine gaatjes worden van lieverlee grote gaten. Op plekken die waterdicht moeten zijn, gebruiken we daarom PVC, op plekken waar dat niet hoeft gebruiken we krimpfolie.” Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Hef en Willemsbrug in Rotterdam die Vos Zeildoek voor onderhoud op die manier ingepakt heeft. De Jong lachend: “Mensen dachten dat Christo, de kunstenaar die gebouwen als de Arc de Triomphe heeft ingepakt, aan het werk was geweest.” 

Denken in zeildoek

Er zijn natuurlijk veel meer grote objecten te bedenken waarbij de combinatie van PVC en krimpfolie de ideale oplossing kan zijn om onderhoudswerkzaamheden snel en volgens de milieuwet- en regelgeving uit te voeren. Ook nieuwe variaties in tankoverkappingen zijn er nog genoeg te maken volgens De Jong. “Mijn man, met zijn 45 jaar ervaring, denkt in zeildoek en ondertussen kunnen onze mensen dat ook. Wanneer we een tekening van de tank hebben, kunnen wij de tankoverkapping bedenken, maken en plaatsen.” 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!