Selecteer Pagina

Econtras

door | 1 feb, 2024 | Bedrijveninfo

Generatiewissel bij familiebedrijf Econtras

Terecht wordt het mkb als de motor van de Nederlandse economie gezien. Binnen dit midden- en kleinbedrijf vormen familiebedrijven een belangrijke pijler. Zij denken in generaties. Bij isolatiespecialist Econtras staat sinds kort de derde generatie aan het roer.

Tekst: Mels Dees

De afgelopen 26 jaar gaf Paul Roodenburg als directeur/eigenaar met zijn vrouw Jenny Simons leiding aan het bedrijf, dat in de markt bij velen bekend staat als Isolatiebedrijf C.J. van Waas. Roodenburg nam het bedrijf over van zijn schoonvader.

De kernactiviteiten hebben zich sinds de oprichting uitgebreid. “Wij zijn vanaf dag één de specialist op het gebied van thermische en akoestische isolatie en passieve brandbescherming”, legt Roodenburg uit. “Maar er is altijd veel tijd in R&D gestopt”. Onder de merknamen Econtras en JetBlack is de onderneming actief in een brede waaier van industrieën. “We bedienen onder meer utiliteit, petrochemie, energie, offshore sectoren, de scheepsbouw en de OEM-markten.”

Ervaring overdragen

Het managementteam van de onderneming toont dat we te maken hebben met een echt familiebedrijf. Zo startte zoon Tim Roodenburg drie jaar geleden fulltime in de onderneming en maakt hij inmiddels deel uit van het managementteam, terwijl zijn vader gedeeltelijk met pensioen is. Die blijft echter voorlopig actief binnen de firma. “Ik vind werken en bezig zijn belangrijk. Ik ken de markt en de klanten, ik zal me meer bezighouden met het ontwikkelen van producten en markten en kan zo mijn ervaring overdragen op de volgende generatie.”

Daar blijft het echter niet bij. Javier Rojas Morales, ook een familielid, is al twaalf jaar werkzaam bij de onderneming als projectmanager. “Eigenlijk brengen Javier en Tim samen het bedrijf naar de toekomst, met als doel de onderneming verder te laten groeien.”

V.l.n.r.: Javier Rojas Morales, Paul Roodenburg en Tim Roodenburg

Kansen en uitdagingen

Tim Roodenburg is 35 jaar oud. Zoals het vaker gaat had hij lang niet veel interesse in het werk van zijn vader. “Ik ben opgeleid als gymdocent aan de HALO en volgde ook CE marketing en management op Avans Breda.” Eerst werkte Tim op scholen. “Tijdens de coronacrisis begon het te kriebelen en verdiepte ik me meer in het bedrijf van mijn ouders.”
Helemaal nieuw was de wereld van het isolatiemateriaal niet, want in het verleden verrichtte hij vaak genoeg vakantiewerk in onder meer de productie en in de buitendienst. Hij stapt in het management van de onderneming op een moment dat er zowel kansen als uitdagingen liggen. “We zijn een bedrijf dat mooi en interessant werk biedt met veel uitdagingen”, vertelt Tim Roodenburg. “Door de verwachte groei zijn wij continu op zoek naar medewerkers. Dat is een uitdaging.” Onder meer door te adverteren en samen te werken met uitzendbureaus en recruiters probeert de Barendrechtse onderneming met nieuwe medewerkers in contact te komen.

Een specifieke vooropleiding is voor potentieel uitvoerend personeel niet per se nodig. “We trainen de eigen mensen vooral zelf”, legt Tim Roodenburg uit. “De meeste medewerkers van ons zijn begonnen in de productie. Na verloop van tijd kijken we of ze de potentie hebben om naar buiten te kunnen.” Daar verrichten de werknemers activiteiten zoals het inmeten en monteren van de oplossingen. Roodenburg: “Daar heb je de nodige ervaring voor nodig.”

Groeikansen 

Eerdergenoemde Javier Rojas Morales is als ingenieur opgeleid aan de Universiteit van Barcelona als werktuigbouwkunde. Bij het begeleiden van projecten fungeert hij als gesprekspartner. “Een belangrijk aspect voor het slagen van een project is een goede coördinatie tussen de verschillende technische disciplines”, legt Morales uit. “Een strakke planning is absoluut noodzakelijk. Dat vergt binnen onze organisatie een topsportmentaliteit.” 

Tim Roodenburg ziet mooie groeikansen voor de onderneming. “De energiebesparingsplicht die geldt voor ondernemingen zorgt ervoor dat isolatie nog nadrukkelijker op de agenda staat bij veel bedrijven. Dit nog los van de gestegen prijs voor energie de laatste twee jaar.” Daarnaast ziet hij nog groeiruimte in de bestaande markten. 

Onderhoudstops

Econtras is regelmatig betrokken bij turnarounds en andere onderhoudsactiviteiten in de industrie. “We worden vaak als subcontractor ingeschakeld bij dergelijke projecten”, meldt Javier Morales. “We werken dan samen met andere isolatiebedrijven, waarbij ieder zijn eigen specialisme heeft.” Econtras is daarbij de specialist op het gebied van afneembare isolatie-oplossingen, die door de eigen R&D-afdeling worden ontworpen en in eigen naaiateliers worden vervaardigd.

Een andere belangrijke activiteit van Econtras is het isoleren van speciale projecten. Denk daarbij aan turbines bij energiemaatschappijen en industriële ondernemingen. “Veel bedrijven hebben zelf een turbine om elektriciteit op te wekken, die schakelen ons dan in.” Dit gaat van het leveren van meer- of enkel-laagssystemen tot het in het cement en wol zetten van veelal stoomturbines. “We zijn voor onze projecten over de hele wereld actief”, vertelt Paul Roodenburg trots. “Onze oplossingen reiken van cryogene -190°C tot 1.600 °C hoge temperatuur. Diverse producten van ons zijn gecertificeerd.” 

De ontwikkeling en het gebruik van hoogtechnische producten en de ontwikkeling hiervan, staat hoog in het vaandel bij de firma Isolatiebedrijf C.J. van Waas en zijn producten Econtras en JetBlack-PFP. 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!