Selecteer Pagina

KSB Nederland

door | 1 apr, 2023 | Bedrijveninfo

Klaar voor meer

Sinds ongeveer twee jaar levert KSB regelmatig pompen en kleppen voor – nu nog – kleinschalige waterstofproductie-units. “We willen er vroeg bij zijn, zodat we samen met de klanten verder kunnen opschalen”, zegt sales manager Jan Kamps van KSB Nederland.

Electrolyse – het proces waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof – is niet mogelijk zonder gebruik van een pomp en afsluiters. En laat dat nou de expertise zijn van KSB, het Duitse bedrijf waarvan de productie van pompen en afsluiters de core business is. “Om electrolyse te realiseren, heb je een pomp nodig. De functie van een pomp is cruciaal”, zegt Jan Kamps. “Als ervaren fabrikant op het gebied van industriële en chemische processen beschikken wij over een breed assortiment producten en een gedetailleerde kennis van systeemtechniek, bedrijfsmodi, materialen en energie-efficiëntie waarmee wij klanten van dienst kunnen zijn.” 

Binnenzijde polijsten

“We hebben een aantal pompen draaien bij waterstofproductie-units. Het is een vrij nieuwe ontwikkeling, die de laatste twee jaar op gang is gekomen. Veelal draaien onze pompen nu in modulaire pilot-installaties die in containers zijn geplaatst”, aldus Kamps. KSB levert pompen en afsluiters aan klanten die units voor waterstofproductie bouwen. De eindklanten zijn grote industriële bedrijven. “In principe zijn het standaard pompen die in sommige gevallen moeten worden aangepast. Dat is afhankelijk van het productieproces. Bij sommige pompen moet de binnenkant worden gepolijst, zodat die extra glad wordt. Dat voorkomt dat er vervuiling achterblijft. Vaak zit er een membraan in een unit, wat een kostbaar onderdeel is. Je wilt voorkomen dat die door vervuiling beschadigt en eerder moet worden vervangen. Daarom kiezen sommige klanten ervoor om de binnenzijde te laten polijsten.” 

Compatibele oplossingen

Kenmerkend voor afsluiters die voor waterstofproductie worden gebruikt, is dat deze onder hoge druk komen te staan. “Maar hiervoor is geen speciaal soort afsluiters nodig”, licht Kamps toe. Hij stelt dat KSB er klaar voor is om klanten hierbij bij te staan. “Als het gaat om de verschillende technologieën voor de productie van groene waterstof, zijn wij perfect uitgerust. Onze oplossingen zijn compatibel met alle belangrijke groenewaterstofproductietechnologieën – van alkaline elektrolyse (AEL) en protonuitwisselingsmembraanelektrolyse (PEM) tot toekomstige technologieën zoals anionuitwisselingsmembraanelektrolyse (AEM) of hogetemperatuurelektrolyse (HTEL). En natuurlijk bieden wij als totaalleverancier met uitgebreide expertise ook ideale oplossingen voor de productie van blauwe, grijze of paarse waterstof.”

Meegroeien

“Deze markt is nu aan het ontstaan”, verklaart Kamps. “Zoals ik net aangaf, gaat het nu – nog – om kleinere productie-units. Bedrijven kijken hoe dat gaat en doen aan finetuning. Op termijn zullen ze gaan opschalen naar grotere installaties. Ik verwacht dat dit nog minstens twee à drie jaar zal duren.” Voor KSB is dit een kansrijke ontwikkeling. “Als producent van pompen en afsluiters is het zaak hier vroeg bij te zijn, om met de markt mee te groeien. Als je de boot mist, is het lastig om weer aan boord te komen. We hebben nu verschillende klanten geleverd en zijn tevreden waar we nu staan. We houden contact met veel bedrijven. In het Competence Centre van KSB in Duitsland hebben we mensen zitten die de ontwikkelingen in de markt volgen en van projecten op de hoogte zijn.” Op 15 en 16 juni houdt KSB een klantendag in de fabriek in Pegnitz in Duitsland, vlakbij Neurenberg. “Dat is de fabriek waar we deze toepassingen produceren. Klanten kunnen met ons en elkaar kennis uitwisselen en natuurlijk netwerken.”

Een moeilijk, maar goed jaar

2022 was geen makkelijk jaar voor KSB. Het bedrijf werd getroffen door een cyberaanval, had te kampen met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en voelde de laatste naweeën van de coronacrisis. Toch hebben de prestaties van KSB hier niet onder geleden, zegt Jan Kamps. “Het voorbije jaar boekten we 18,7 procent meer orderontvangsten. De omzet steeg met tien procent. Of het nu ging om de industriële, water- of energiemarkt, in alle segmenten heeft KSB uitstekend gepresteerd. Dat terwijl we de jaren ervoor gestaag groeiden. We zijn erg blij met deze ontwikkeling.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!