Selecteer Pagina

Parker Hannifin

door | 1 apr, 2023 | Bedrijveninfo

(Ben jij) klaar voor waterstof? 

Er is de afgelopen jaren veel over waterstof gepraat en nog steeds hebben we het er volop over. Maar nu steeds vaker in combinatie met actie. Er komt een stroomversnelling van realisaties aan. Zijn we daar klaar voor? Hebben we alles in huis om veilig en efficiënt met waterstof om te gaan? Volgens producent Parker Hannifin en distributeur Hydrasun in ieder geval wel. 

Tekst: Kim de Booij

Parker Hannifin, wereldwijd marktleider in aandrijvings- en besturingstechnologieën voor industriële en mobiele markten, heeft een brede range aan waterstofproducten ontwikkeld. “Voor ons betekende dit geen al te grote omschakeling”, vertelt account manager Jan Laan. “We werkten al met kwalitatief hoogwaardige producten voor hoge drukken. Het was vooral een kwestie van het vinden van de juiste materiaalkeuze, geschikt voor waterstof.”

Uitdaging in normen

De huidige uitdaging ziet Laan dan ook niet in de ontwikkeling van geschikte producten. “Die hebben we. Ik denk dat er vooral nog een wereld te winnen is in de kennis van de gebruikers. Voor hen is nog niet altijd duidelijk welke normen er zijn en hoe ze deze moeten opvolgen. Wij en onze distributeurs helpen hen daar graag bij.”

Specificatiesupport

Eén van die distributeurs is Hydrasun, marktleider in het leveren van vloeistoftransportoplossingen, waaronder installation, commissioning, testing, training, stock management services en engineering support voor diverse markten wereldwijd, vooral gefocust op nieuwe en traditionele energiemarkten. “Wij kunnen de specificatiesupport bieden waar bedrijven naar op zoek zijn”, bevestigt regional director Mitchel Pfaff. “En met de producten van Parker zijn onze klanten ook meteen zeker van gecertificeerde kwaliteit oplossingen.”

Waterstofspecialisme 

Hydrasun heeft zich sinds 2016 gespecialiseerd in waterstoftoepassingen. “Sterker nog, het is onze centrale focus geworden. We hebben er inmiddels een aparte business unit voor opgericht”, aldus Pfaff. “Ook wij waren al ervaren in het transporteren van gas onder hoge druk, maar hebben nog flink geïnvesteerd in marktspecifieke kennis en samenwerkingen. Eén daarvan is die met Parker. Zij hebben namelijk een ontzettend breed pakket aan hoogwaardige componenten die zich al bewezen hebben in de markt. Mede dankzij deze producten kunnen we onderscheidend vermogen leveren aan onze klanten.”

Waterstofslangen Parker

Als voorbeeld noemt Pfaff de waterstofslangen van Parker. “Deze zijn veruit de beste oplossing voor tankstations. Alternatieven kennen namelijk een bijzonder korte levensduur. In Nederland valt dat nog niet zo op omdat de vulfrequentie per dag laag is. Problemen komen daardoor minder snel aan het licht. Maar elders in de wereld, zoals bij klanten van ons in California, was dat wel anders. Zij kennen een intensief gebruik van waterstof en liepen tegen grote betrouwbaarheidsproblemen aan. De waterstofslangen van Parker bleken de ideale oplossing.”

Extreem lange levensduur

Laan herkent dit. “Het klopt dat onze slangen een bewezen extreem langere levensduur hebben. Daar scoren we heel hoog mee; het gaat echt om gigantische verschillen. Het is ons namelijk gelukt om een materiaal te vinden dat ideaal geschikt is voor waterstoftoepassingen.” “Ook uit tests van klanten is naar voren gekomen dat de waterstofslangen van Parker een superieure kwaliteit in levensduur kennen. Het is de beste oplossing in de markt”, benadrukt Pfaff nog.

Veiligheid

Het belang van die levensduur zit hem niet alleen in lagere onderhouds- en vervangingskosten, brengt Pfaff vervolgens ter sprake. “Het gaat vooral ook om veiligheid, zeker wanneer je het over toepassingen in civiele omgevingen hebt. Het laatste wat je wilt bij een explosieve stof als waterstof, zijn lekkages. De betrouwbaarheid van je slangen is daarom enorm belangrijk.”

Kwaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid

Hierover zijn Laan en Pfaff het roerend eens. Pfaff: “Kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid, daarin vinden we elkaar als Parker en Hydrasun. Alles draait bij ons om die drie factoren. Wij leveren ze in services en trainingen en Parker in producten. De hoogwaardige oplossingen uit het Parker-instrumentatiepakket vind ik daar een goed voorbeeld van. Dankzij de geïntegreerde oplossingen, zoals een afsluiter met fitting ineen, kunnen wij een hoogwaardige, betrouwbare en veilig installatie verzorgen.” 

Wisselwerking

“Andersom is Hydrasun voor ons ook een belangrijke partner”, reageert Laan. “Neem de waterstofmarkt. Er zijn niet veel distributeurs die zich al zo in waterstof verdiept hebben. Bij vragen verwijzen we klanten dus graag naar hen door. Bovendien hebben we regelmatig overleg rondom actualiteiten en productontwikkeling in brede zin. Wij pikken wereldwijd signalen op, maar zij doen dat ook vanuit hun markt. Dankzij deze wisselwerking versterken we elkaar.”

Hydrasun op World Hydrogen summit

Hydrasun presenteert op de World Hydrogen Summit 2023 in mei de laatste ontwikkelingen rondom waterstofproducten en recent nieuws over het bedrijf zelf. Zo heeft het een Hydrogen Skills Academy opgericht voor veiligheidstrainingen in de industrie, is het verhuisd naar een nieuwe, grotere locatie en hebben ze een sterk track record in de waterstofmarkt opgebouwd. Meer weten? Bezoek het event!

Speciale druksensor voor waterstof

Parker heeft onder meer een speciale druksensor ontwikkeld, de SCP04. Deze voldoet aan alle chemische en fysieke vereisten voor waterstoftoepassingen. De sensor kan drukken van 4 tot 1.000 bar detecteren en past op een breed scala aan systeemconnectoren.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!