Selecteer Pagina

Consilium Safety 

door | 1 apr, 2023 | Bedrijveninfo

Grote stap vooruit in detectie van waterstofgas

De nieuwe generatie gassensoren biedt volgens sales manager Maarten Engelen en general manager Ewold Sie van Consilium Safety Nederland, een aantal belangrijke voordelen. “Ook voor de detectie van waterstofgas is deze sensor een grote stap vooruit”, stellen beide mannen. 

Tekst: Heleen van der Maas

Het Zweedse Consilium Safety is een wereldwijde speler op het terrein van brand- en gasdetectie in de scheepvaart, industrie- en transportsector. Daarbinnen is de Nederlandse Consilium-vestiging gespecialiseerd in gasdetectie voor de industriële markt in Nederland en België. Engelen: “In Nederland ontwikkelen en produceren we zelf stationaire en mobiele gasdetectieapparatuur die we vervolgens aanbieden, installeren, verhuren en onderhouden. Dus we doen eigenlijk van A tot Z in gasdetectie voor de industriële markt.” De productontwikkeling in eigen huis stelt Consilium Safety Nederland in staat gemakkelijk te switchen tussen verschillende sensortechnologieën en mee te denken in passende oplossingen voor de vragen waar bedrijven mee komen. De expertise op het gebied van gas van de Nederlandse vestiging wordt momenteel wereldwijd uitgerold via de andere Consilium-vestigingen. 

MPS-sensortechnologie

Terugkomend op de voordelen van de nieuwe generatie gassensoren die Consilium Safety als een van de weinige specialisten in brand- en gasdetectie kan aanbieden, noemt general manager Sie als eerste de multifunctionaliteit. “De sensor is gebaseerd op molecular property spectrometer-technologie, afgekort MPS. Het grote voordeel daarvan is dat de gassensor meerdere gassen gelijktijdig nauwkeurig kan meten. De MPS-sensor herkent het gas en meet de concentratie. Of dit nu bijvoorbeeld propaan-, methaan- of waterstofgas is.” 

Maarten Engelen (l.) en Ewold Sie

Levensduur 5 tot 10 jaar

“Een ander groot voordeel is de resistentie tegen vergiftiging”, gaat Sie verder. “Hierbij moet je denken aan verontreiniging van de lucht met silicone of zwavelverbindingen. De traditionele gassensortechnologie is hier veelal niet tegen bestand. Herijking is regelmatig nodig en levensduur wordt door deze vergiftiging sterk beïnvloedt. Voor infrarooddetectie geldt het bezwaar van vergiftiging weliswaar niet, maar deze sensortechnologie is niet geschikt voor detectie van waterstof. Kortom, voor waterstofgasdetectie is de nieuwe gassensortechnologie een uitkomst. In plaats van drie tot vijf jaar gaan de nieuwe gassensoren vijf tot tien jaar mee en zijn deze in vergelijking met de huidige waterstofgassensoren onderhoudsarm.” 

Voor scheepvaart

De Consilium-gassensoren gebaseerd op de nieuwe sensortechnologie zijn nu nog enkel gecertificeerd voor de industriële markt, maar general manager Sie verwacht dit jaar het certificeringstraject voor de scheepvaart afgerond te hebben. “Ook binnen die sector gaan de ontwikkelingen rond waterstof als schoon alternatief voor de traditionele brandstoffen snel.” “In dit verband niet onbelangrijk om te benadrukken”, onderbreekt Engelen zijn collega, “is dat onze traditionele gassensoren al jaren over de hele wereld worden gebruikt, met name in de scheepvaart. Ook waterstof is voor ons geen onbekende omdat het al heel lang wordt gebruikt in de industrie.”

Waterstoftankinstallaties

De traditionele gassensoren van Consilium Safety zijn al ruim dertig jaar te vinden in systemen voor de productie, infrastructuur en toepassing van waterstof. Sie: “Bij infrastructuur kun je in het kader van de energietransitie bijvoorbeeld denken aan het bestaande leidingnet voor aardgas dat geschikt gemaakt is voor waterstof. Bij toepassingen ging het in het verleden vooral om het toevoegen van waterstof aan chemische processen om bepaalde chemische stoffen te produceren. De laatste jaren is de toepassing van waterstof als energiedrager en brandstof enorm snel gegroeid.” Engelen: “Een mooi voorbeeld daarvan is de aanwezigheid van onze gassensoren in alle installaties van een bedrijf dat waterstoftankinstallaties plaatst door heel Nederland. Daarnaast werken we samen met een bedrijf dat verbrandingsmotoren op waterstof ontwikkelt, en met andere start-ups, scale-ups en partijen als TU Delft en TNO die allemaal met waterstof bezig zijn in het kader van de energietransitie.”

Groene elektriciteit

Sinds kort is Consilium Safety Nederland betrokken bij een energiecluster van bedrijven in Noord-Duitsland. Het doel van het energiecluster is elektriciteit die groen wordt opgewekt met behulp van zon en wind, om te zetten in waterstof waaruit vervolgens via het brandstofcel-principe weer elektriciteit wordt gegenereerd voor huishoudens en bedrijven. Sie: “Kleinschalig is dit natuurlijk al heel lang mogelijk. Maar om dit proces op een goede manier op te schalen en het rendement te verhogen zodat in de nabije toekomst complete regio’s kunnen worden voorzien van groene elektriciteit, daar moeten nog een aantal stappen voor worden gezet. Wij dragen in dit project bij aan de veiligheid middels onze gassensoren.” 

Veilige energietransitie

De bijdrage van Consilium Safety aan de energietransitie is vooral gefocust op het waarborgen van de veiligheid van mens en omgeving, wanneer waterstof, maar ook ethanol of ammoniak waarmee in de scheepvaart wordt geëxperimenteerd, om de hoek komen kijken. Engelen: “Daarin meedenken en aan bijdragen is onze expertise. Wij adviseren over de benodigde hoeveelheid detectie en waar de detectoren het beste geplaatst kunnen worden. Dat stuk pakken we graag helemaal op.”

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!