Selecteer Pagina

SKF RecondOil

door | 3 mrt, 2023 | Bedrijveninfo

Naar een circulair gebruik van smeerolie

Je kunt gerust spreken van een baanbrekende technologie. Met behulp van de Double Separation Technology van SKF RecondOil kan de levensduur van industriële smeerolie vele malen worden verlengd. “Deze technologie haalt alle onreinheden tot op nanoniveau eruit”, zegt Pascal Verhoie van SKF RecondOil. Met als resultaat duurzaamheids- en kostenvoordelen voor de klant.

Drie jaar geleden nam SKF – aanbieder van lagers en -units, afdichtingen, smeeroplossingen en onderhoudservices voor industrieën wereldwijd – het Zweedse bedrijf RecondOil over. “RecondOil had een mooie technologie ontwikkeld, maar miste de financiële armkracht en het netwerk om deze te doorontwikkelen. Voor SKF was het interessant om de technologie van RecondOil als extra dienst aan bestaande klanten aan te bieden”, zegt Pascal Verhoie, hoofd verkoop en applicatieontwikkeling bij SKF RecondOil. Bij het bedrijfsonderdeel is hij verantwoordelijk voor zowel marketing/communicatie als sales en after sales. 

Als een magneet

De technologie van RecondOil maakt het mogelijk om de levensduur van smeerolie voor industriële gebruikers in principe oneindig te verlengen, vertelt Verhoie. “Het conventionele gebruik van smeermiddelen is een lineair proces. Smeermiddelen worden geproduceerd, gebruikt, en na gebruik als afval verwerkt. RecondOil maakt het gebruik van smeerolie circulair.” Het heeft hiervoor de Double Separation Technology (DST) ontwikkeld. Hierbij wordt een ‘booster’ aan de smeerolie of een medium toegevoegd. “Deze trekt alle onreinheden als een magneet aan, tot op nanoniveau. Zo haal je alle elementen uit de olie die de veroudering van de olie versnellen. Conventionele, mechanische methodieken gaan maar tot micron-niveau.” Hiermee heeft RecondOil iets unieks in handen, zegt hij. “Wij zijn geen filterbedrijf, maar staan voor het circulaire gebruik van olie. Wij zijn de enige in de markt die industriële gebruikers dit kunnen aanbieden.”

Performance getest

Verhoie toont een sheet van een presentatie, waarop nader wordt ingegaan op de werking van DST. Daarop is de booster te zien – dit is altijd dezelfde substantie – die onreinheden aantrekt, waaronder ook water tot een bepaalde hoeveelheid en vernis of lak, in zowel vaste als vloeibare vorm. “Nadat de booster met de olie is gemixt, vormt die grotere druppels met de onreinheden. Door de zwaartekracht zakken die naar beneden, waarna deze met behulp van een mechanisch proces eruit worden gefilterd. Wat overblijft, is ultraschone olie tot op nanoniveau.” In een testopstelling van SKF zijn de prestaties van de smeerolie getest. “Onder extreme omstandigheden op het gebied van druk en temperatuur is onderzocht wanneer een dichting begint te lekken. Hiervoor hebben wij een cilinder 560 kilometer op en neer laten bewegen. Vervolgens hebben we de ene helft van de olie met DST behandeld, en de andere helft niet. Daaruit bleek dat de onbehandelde olie tot 780 kilometer kon gaan, en de met DST behandelde olie tot 1.560 kilometer. Dichtingen met door DST behandelde olie hebben een veel kleiner wrijvingsoppervlak. Ze gaan dus veel minder snel lekken. Ook is er minder kracht, en dus minder energie, nodig om de cilinder te bewegen.”

Oil as a service

Naast kostenvoordeel biedt olie die je continu kunt regenereren natuurlijk ook voordelen op het vlak van duurzaamheid, maakt Verhoie duidelijk. “Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat bij de productie van één kubieke meter smeerolie 3.800 kilo CO2 vrijkomt. Bij het gebruik van onze technologie is de CO2-uitstoot vrijwel nihil. Als je het verversen van de olie dus niet eens in de drie jaar, maar bijvoorbeeld om de twaalf jaar hoeft te doen, levert je dat significante CO2-reductie op.” Aan klanten – deze zijn actief in de metaalverwerking-, staal- en aluminium-, mijnbouw, pulp- en papier-, maritieme en energiesector – biedt SKF RecondOil het circulair gebruik van smeerolie op twee manieren aan. Zo kan een batch olie worden opgehaald, bewerkt en weer als schoon worden afgeleverd. De tweede optie is een systeem dat Verhoie met de werking van een menselijke nier vergelijkt: hierbij wordt de olie continu geregenereerd. Nieuw is een relatief kleine, opschaalbare unit, waarmee volumes van 250 tot 10.000 liter kunnen worden behandeld. “Dit zijn de meest courante hoeveelheden voor onderhoudsolie, voor bijvoorbeeld tandwielkasten, compressoren en turbines.” Belangrijk tot slot is dat RecondOil volgens het ‘oil as a service’-principe werkt. “We verkopen geen smeerolie per liter, maar bieden oil as a service tegen een fee voor een bepaalde tijd. Daarmee bieden we onze klanten de garantie op schone smeeroliën, tot op nanoniveau.”

EuroMaintenance

Op woensdag 19 april van 12.00 tot 12.45 uur geeft Pascal Verhoie van SKF op EuroMaintenance een presentatie over het onderwerp ‘Een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige uitval van apparatuur is smeermiddelvervuiling . Daarnaast zijn nog meer medewerkers en directieleden van SKF spreker op het internationale onderhoudscongres dat dit jaar in Rotterdam wordt gehouden. Kijk voor het programma op Euromaintenance.nl.

Partnerships

SKF is partnerships aangegaan met een tweetal gerenommeerde smeerolieproducenten: Quaker Houghton en Castrol. Het doel is de expertise op het gebied van industriële oliën en het toepassen van de Double Separation Technology te bundelen. Dit zodat het lineaire gebruik van smeerolie in de industrie kan worden verminderd.

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!