Selecteer Pagina

Hytorc

door | 3 mrt, 2023 | Bedrijveninfo

Nog veel te winnen in bolting tijdens turnarounds 

Beter, veiliger, sneller en goedkoper. Deze woorden klinken als muziek in de oren van veel asset owners en maintenance-specialisten. Toch worden in het onderhoud van installaties nog lang niet alle beschikbare kansen gegrepen.

Tekst: Kim de Booij

“Eén van de onderdelen in onderhoud waar nog een wereld in te winnen is, is bolting”, zo stelt Mathieu van Kortenhof, directeur van Hytorc, een specialist in industriële boutverbindingen. “Dat zijn we al 55 jaar. We richtten ons oorspronkelijk op momentsleutels, maar zijn ons 20 jaar geleden ook gaan specialiseren in gereedschap rondom de flens, zoals bevestigingsmaterialen en reinigers voor bouten en moeren. Dat deden we omdat we beseften dat de conditie van flenzen en bevestigingsmaterialen ook een grote impact maakt op een goed eindresultaat: een lekdichte flens door boutverbindingen met de juiste, gelijk verdeelde boutkracht.”

Schoonmaak

Datzelfde besef mag in de (petro)chemie wellicht ook nog wat meer doordringen. “Te beginnen met de schoonmaak van het schroefdraad van bouten en moeren”, aldus Matthijs van Kortenhof, senior specialist bij Hytorc. “Goede boutverbindingen zijn van cruciaal belang voor een optimaal functionerende installatie en dus een stabiel en veilig proces. Bij montage zijn opgedroogd smeermiddel en corrosie een doorn in het oog voor het bereiken van een goede boutkracht. Een goede schoonmaak is dus van groot belang. In de petrochemie gebeurt dit vaak niet of nog met roterende of hand-staalborstels of stralen. Deze methoden zijn arbeidsintensief en het resultaat is niet optimaal. Bij stralen bijvoorbeeld, lijkt het oppervlak mooi schoon, maar lijdt de verruwing van het oppervlak ook tot desastreuze gevolgen voor een gelijkmatige wrijving. En juist die wrijving moet onder controle zijn voor een goede omzetting van aanhaalmoment naar boutkracht. Als die onder controle is, wordt de kans op een lekdichte verbinding vele malen groter.”

BoltClean

Hytorc heeft de oplossing. “BoltClean”, antwoordt Mathieu van Kortenhof. “Het is een systeem dat schroefdraad van bouten en moeren uitzonderlijk goed schoonmaakt en bovendien wel vijf tot tien keer zo snel werkt als handmatig borstelen. Door met een aangedreven kop met borstels te reinigen, wordt vuil en roest optimaal verwijderd. In combinatie met de geïntegreerde afzuiging wordt het losgekomen vuil volledig verwijderd. Het aan te brengen smeermiddel kan daarna optimaal zijn werk doen tijdens montage.”

Veilige montage

Zo heeft Hytorc ook een oplossing voor een goede en veilige montage. “Het Hytorc Washer systeem”, vertelt Matthijs van Kortenhof. “Dit voorkomt handletsel veroorzaakt door de reactiearm van de momentsleutel, veiligheidstopic nummer één in onze branche. Het gesloten systeem maakt de reactiearm overbodig en veegt vingerbeklemmingsgevaar volledig van de baan. Naast dit grote voordeel heeft het systeem er nog meer. Het werkt vaak wel twee keer sneller dan conventionele boltingmethoden, vermindert de vlaktedruk en geeft een gelijke boutkracht waardoor pakkingen beter dichten en de kans op (diffuus)lekkage significant gereduceerd wordt.” 

Hytorc Washer systeem 

Bijzonder aan het Hytorc Washer systeem is dat het er ogenschijnlijk eenvoudig uitziet, maar het wel grote impact veroorzaakt. “We werken met twee onderlegringen: een aan de actieve kant van een stud (Hytorc Washer) en een aan de passieve kant (Backup Washer)”, legt Mathieu van Kortenhof uit. “De eerste vormt een reactiepunt voor de tool en werkt zo samen met het gereedschap. Hij heeft een gladde en een geribbelde zijde voor een goede wrijving met de moer enerzijds en grip op de flens anderzijds. Door de lob-vorm aan de buitenkant kan de momentsleutel hierop afsteunen. Zo ontstaat een veilig en gesloten systeem zonder conventionele reactiearm. De andere washer, de Backup Washer, heeft twee geribbelde zijden waardoor deze grip vindt op zowel de flens alsook de moer. De contramoer blokkeert hierdoor volledig. Hierdoor is er aan deze zijde geen persoon nodig die de moer borgt om meedraaien te voorkomen, wat een enorme tijdsbesparing met zich meebrengt.”

Fractie van de investering 

Het principe van dit systeem had Hytorc al eerder bedacht, echter voorlopers waren technisch complexer, met een hogere prijs als gevolg. “Het huidige systeem kost een fractie van de voorloper, maar met behoud van 70 procent van de voordelen. Tel uit je winst. Bovendien kun je met onze oplossingen momentsleutels tegelijk inzetten waardoor je meerdere bouten tegelijkertijd kruislings kunt aanhalen. Hierdoor trekken de flenzen parallel dicht en realiseer je een egalere pakkingdruk en dus betere lekdichtheid.”

Niet merkvast

In tal van industrieën wordt het Hytorc Washer systeem al jarenlang gebruikt, maar nog niet overal in de petrochemie, terwijl het juist daar zoveel voordelen biedt. Matthijs van Kortenhof: “We horen nog wel eens van asset owners het argument dat ze niet afhankelijk willen zijn van één leverancier. Het mooie aan het Hytorc Washer systeem is dat dit ook geen issue is. Zodra de Washers gemonteerd zijn, fungeren ze als elke andere geharde onderlegring die je met ieder gewenst gereedschap, van welk merk dan ook, gewoon kunt hanteren. Bovendien zijn de meeste van onze momentsleutels compatible met het Hytorc Washer systeem, dus aanschaf van nieuw equipment is doorgaans niet nodig.” 

Ook nieuwe bouten borstelen

Bij de productie van nieuwe bouten blijven vaak nog kleine staalsplinters zitten. Deze kunnen gaan vreten, met een minder goede wrijving en dus minder goede boutkracht tot gevolg. Het is dus niet alleen bij gebruikte bouten verstandig om ze met BoltClean te reinigen, zelfs bij nieuwe bouten is het raadzaam.

Hytorc eigenaar van BoltClean

Hytorc werkt al 25 jaar met BoltClean en is sinds 2022 eigenaar van dit product. Het bedrijf werkt hard aan innovaties, zoals een plug-and-play-reiniger voor op een werkbank of driepoot en een mobiele reinigingsautomaat, ideaal voor grote schoonmaakklussen tijdens turnarounds. Hytorc verkoopt en verhuurt deze producten. 

Washer en back-up washer.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!