Selecteer Pagina

Mainnovation

door | 3 mrt, 2023 | Bedrijveninfo

Meer halen uit assets met next generation EAM 

Mainnovation: aandacht voor ‘Assepoester’ loont 

Maintenance en asset management zijn de specialismen van Mainnovation. Dit adviesbureau ontwikkelde de daarop gerichte VDMXL-methode, waarbij VDM voor Value Driven Maintenance staat en XL voor de toevoeging van asset management. In die methode staan digitale oplossingen centraal. Het bureau begon dan ook tijdens de eerste digitaliseringsgolf en zet nu onder meer next generation EAM-software (Enterprise Asset Management) in om bedrijven te helpen meer waarde te halen uit het onderhoud en beheer van assets. 

Tekst: Erik Stroosma

In de kapitaalintensieve industrie werd – en wordt – onderhoud en beheer van assets volgens Remco Jonker vaak behandeld als Assepoester in het sprookje. “Als een ondergeschoven kindje”, zegt de partner van Mainnovation. “In het Engels spreekt men wel van Cinderella process. Want als je het beheer en onderhoud van assets de juiste aandacht geeft, groeien die net als Assepoester uit tot een prachtige prinses. Wat je in ons vakgebied kan zien als een metafoor voor uptime-verhoging, kostenverlaging, veiligheidsverbetering en levensduurverlenging. De overtuiging dat uit onderhoud toegevoegde waarde gecreëerd kan worden, leidde in 2000 tot de oprichting van dit bureau. Door innovatieve oplossingen aan te bieden – onze naam is een samentrekking van maintenance en innovation – waarmee we in euro’s kunnen aangeven wat dit bedrijven oplevert, trokken we de aandacht van directies. Zo hebben we stap voor stap een positie in de markt veroverd. In de eerste jaren zijn we onze ideeën verder gaan uitwerken tot een methodologie voor Value Driven Maintenance. Onder de naam VDM brachten we die in 2004 in boekvorm uit. Met dit zogenoemde blauwe boek, de daarin beschreven methodologie en daaraan gekoppelde (digitale) oplossingen hebben honderden bedrijven hun onderhoudsprestaties weten te verbeteren. In 2015 hebben we onze methodologie uitgebreid met asset management en introduceerden we VDMXL. Dit keer in een wit boek. Het aantal ondernemingen dat uit onze methodes en solutions hun voordeel haalde, is inmiddels de duizend gepasseerd.” 

Remco Jonker

Fabrieken, vloten en infrastructuur 

Onder de ondernemingen die met VDMXL werken zitten onder andere grote multinationals als AkzoNobel, BP, INEOS, Philips, Q8 Oils en TotalEnergies. Mainnovation richt zich op bedrijven en organisaties (de havenbedrijven van Rotterdam en Antwerpen zijn bijvoorbeeld ook klant) die actief zijn in de kapitaalintensieve industrie. Jonker: “Daarbij gaat het om ondernemingen met veel eigen assets in de vorm van fabrieken, vloten en/of infrastructuur. Binnen dat segment zijn we voor diverse sectoren actief, waaronder de petrochemie en chemie, scheepvaart en baggerindustrie, haven- en wegenbeheer, energiesector en maak- en levensmiddelenindustrie. Ons hoofdkantoor staat in Dordrecht en daarnaast hebben we vestigingen in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit geeft aan dat wij wereldwijd actief zijn. Het zwaartepunt van onze activiteiten ligt echter in de Benelux. Daar werkt het merendeel van onze veertig consultants. Ongeveer 25 procent van onze werkzaamheden voeren we uit voor bedrijven in de petrochemie en chemie. Steeds vaker ondersteunen we die nu bij duurzaamheidsvraagstukken.” 

Enterprise Asset Management 

23 jaar geleden, tijdens de eerste digitaliseringsgolf, begon Mainnovation zijn activiteiten en zette het onder meer digitale middelen in om waarde te creëren uit het onderhoud van assets. Daartoe behoorde bijvoorbeeld de eerste generatie van onderhoudsmanagementsystemen, die we later Enterprise Asset Management (EAM)-systemen zijn gaan noemen. EAM omvat het beheer en onderhoud van bedrijfsassets tijdens heel hun levenscyclus, vanaf de financiering tot en met het afstoten ervan. Moderne EAM-systemen bieden volgens executive consultant Pieter de Klerk van Mainnovation heel veel mogelijkheden voor het optimaliseren van asset management. “Veel bedrijven gebruiken die systemen nu nog voornamelijk als elektronische kaartenbak en digitaal werkordersysteem”, zegt hij. “Daarmee laten zij enorme kansen liggen om tot betere, veiligere, meer kosteneffectieve en duurzamere prestaties van hun assets te komen.” 

Pieter de Klerk

Next generation EAM 

De Klerk gebruikt in dat verband de term next generation EAM. “Softwarepakketten voor Enterprise Asset Management, zoals IBM Maximo, IFS Ultimo, HxGN EAM en SAP EAM, hebben in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt”, geeft hij aan. “Die bieden nu ook functionaliteiten voor asset investment planning, project portfolio management, asset performance management, business intelligence, predictive maintenance en industry 4.0-toepassingen als big data- en AI-analyses, cloud computing, augmented reality en digital twin-simulaties. Ook op het gebied van het integreren van mobiele devices, bouwinformatiemanagement (BIM) en geografisch informatiesystemen (GIS) hebben de softwareleveranciers grote stappen gezet. Met onze merkonafhankelijke Value Driven EAM-aanpak helpen we bedrijven bij het selecteren, (her)inrichten en optimaal gebruiken van hun EAM-systeem en om te profiteren van de vele voordelen die next generation EAM biedt.” 

EuroMaintenance 

Next generation technology in relatie tot onderhoud en assetmanagement staat ook centraal in een van de bijdragen van Mainnovation aan EuroMaintenance. “Mark Haarman verzorgt op maandag 17 april om 10.00 uur in Ahoy een keynote over de toekomst van maintenance”, zegt marketing & communications coordinator Laura van der Linde. “Mark is managing partner bij ons bedrijf en auteur van het VDMXL-boek. Een dag later geeft Remco Jonker om 11.00 uur een workshop over een praktijkcase met multisite benchmarking en maintenance excellence bij Royal FrieslandCampina.” Van der Linde zelf is op de beursmiddagen moderator van de zogenoemde Inspiring Table-gesprekken over de vijf thema’s van deze editie van EuroMaintenance. Kijk voor meer info op www.euromaintenance.nl/

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!