Selecteer Pagina

Advituro

door | 2 mrt, 2023 | Bedrijveninfo

Trillingsspecialist bij uitstek

‘Turbinefluisteraars’ zou je ze kunnen noemen, de experts van Advituro. Op het moment dat zij met een turbine aan de slag gaan – nadat anderen al van alles geprobeerd hebben – verdwijnen problemen namelijk als sneeuw voor de zon. Een vergelijk met de helper van edele viervoeters uit de beroemde film ‘The Horse Whisperer’ is daarom snel gemaakt. 

Tekst: Connie Lindhoud

“Ja”, dat is wel een mooie vergelijking, steekt Ronald Janzee, directeur van Advituro en ‘turbinefluisteraar’ bij uitstek, lachend van wal. “Met uiteraard het verschil dat we bij turbines en generatoren te maken hebben met machines. En bij machines kun je metingen doen en data verzamelen. Die meetgegevens kunnen je een heleboel vertellen, tenminste: als je weet waar je naar moet kijken en hoe je deze data moet interpreteren. En dat is precies waar het bij ons om draait.”

Conditioning monitoring

“Een belangrijk deel van onze werkzaamheden bestaat uit conditioning monitoring. Daarbij worden constant trillingsmetingen uitgevoerd met zeer geavanceerde meetapparatuur. Wij analyseren de data uit deze metingen en verzorgen maandelijkse rapportages op hoofdlijnen. Als er afwijkingen uit de trillingsmetingen naar voren komen, adviseren we over de aanpak hiervan. Soms kan een storing snel worden opgelost terwijl de installatie in bedrijf blijft. Als dat niet mogelijk is, kijken we of het mankement tijdens een geplande onderhoudsstop verholpen kan worden. In het slechtste geval wordt een installatie ongepland stopgezet om een reparatie uit te voeren. Dit is voor de betreffende energiecentrale een worst-case scenario: ongeplande downtime heeft grote organisatorische en vooral financiële consequenties. Wij stellen daarom alles in het werk om te voorkomen dat onze klant deze stap moet nemen. Met een goede conditioning monitoring zijn veel problemen te voorkomen en zorg je ervoor dat je onderhoud voorspelbaar wordt”, aldus Janzee. 

Ronald Janzee

Onafhankelijk specialist

“Turbines en generatoren zijn zeer complexe machines. Maintenance managers en owners van energiecentrales zijn voor onderhoud en service meestal afhankelijk van de fabrikant (OEM). Uiteraard zijn deze fabrikanten experts als het gaat om ‘hun’ turbines en generatoren die in een energiecentrale draaien. Als Advituro zijn we onafhankelijke specialisten en vanuit die rol kijken we over de schouder van de maintenance manager mee naar voorgestelde oplossingen. Daarbij is ons doel om een veilige, betrouwbare en efficiënte oplossing te realiseren waarbij de bedrijfsuren van een installatie maximaal zijn en downtime tot een minimum wordt beperkt”, zegt Janzee.

Wereldwijd

“Doordat we onafhankelijk zijn, hebben we kennis van allerlei typen turbines en generatoren van diverse fabrikanten. Dat komt goed uit, want in een energiecentrale kom je allerlei verschillende machines tegen. Voor trillingsmetingen, analyse van trillingsdata en advies voor het complete machinepark kan de klant dus bij ons terecht en dat is erg handig en efficiënt. Klanten van over de hele wereld weten ons te vinden vanwege onze ervaring en expertise, dus dat zegt wel wat”, aldus een trotse Janzee. “Bij de meeste van onze klanten is de voertaal Engels, maar onze Duitse klanten stellen het erg op prijs dat alle communicatie in het Duits gaat. Dat gaat ons goed af en is een extra meerwaarde voor de klant.”

Zeevaartschool

“Hoe ik ‘turbinefluisteraar’ ben geworden?” Janzee blikt terug: “De basis hiervoor is gelegd op de hogere zeevaartschool. Daar heb ik de opleiding tot scheepswerktuigkundige gevolgd. In die functie moet je kennis hebben van verschillende aspecten van machinebeheer, zoals werktuigbouw, elektro en meet- en regeltechniek. Op zee moet je namelijk zo ongeveer alle problemen met de technische installaties aan boord zelf kunnen oplossen, want hulp is ver weg. Na mijn vaartijd ben ik in de operations van energiecentrales gerold. Daar heb ik me verder gespecialiseerd in het analyseren van trillingen en het oplossen van trillingsproblemen. En meer specifiek trillingen van één type lagers, namelijk glijlagers.”

Kennisoverdracht

Janzee: “Naast energiecentrales van over de hele wereld doen ook grote lagerfabrikanten en -specialisten regelmatig een beroep op ons om specifieke glijlagerproblemen te onderzoeken en op te lossen. Overigens doen we ook aan kennisoverdracht en opleiding: we leren operators en maintenance-medewerkers om zelf trillingsdata te analyseren en mogelijke oorzaken van trillingsproblemen te onderzoeken en op te lossen. Wij zijn er dan voor ruggespraak en aanvullend advies en expertise.”

Maintenance NEXT

Hoe Janzee de toekomst van Advituro ziet? “Hoewel ik ervan overtuigd ben dat we de komende decennia nog meer dan voldoende werk hebben bij de conventionele energiecentrales, kijken we bij Advituro ook naar andere markten. In industriële installaties bijvoorbeeld staan talloze turbines en generatoren opgesteld waarbij zich trillingsproblemen kunnen voordoen. Ook daar kunnen we analyses uitvoeren en problemen oplossen, en zo onze bijdrage leveren om het machinepark veilig en duurzaam in bedrijf te houden. Om onze activiteiten en mogelijkheden voor de industrie meer bekendheid te geven, nemen we in april deel aan Maintenance NEXT. We nodigen iedereen dan ook graag uit om ons daar op stand 5.302 te bezoeken!”

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!