Selecteer Pagina

Hitard Engineering

door | 2 mrt, 2023 | Bedrijveninfo

Foto: Danny Cornelissen

Toonaangevend in de procesindustrie

Rade Draskic richtte in 1995 ingenieursbureau Hitard Engineering op. Het bedrijf, dat aan bijna vijftig mensen werk biedt, is wereldwijd bekend om excellent werk op het gebied van detail engineering voor procesindustrie en met name, de olie- en gasindustrie.

Tekst: Mels Dees

Op de website staat dat jullie 28 jaar geleden begonnen, ‘klein maar met grote dromen’. Wat waren die dromen? 

“Ik droomde ervan zaken te doen met gevestigde bedrijven wereldwijd. En dat wilde ik realiseren door steeds kwaliteit te leveren in combinatie met maximale flexibiliteit. Kijk, op tijd leveren is heel belangrijk, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. En een onderdeel van die kwaliteit die je als bureau levert hangt ook samen met de mate waarin je in staat bent op wijzigingen die in de loop van het project op tafel komen in te spelen. Dat je op de juiste manier kunt meedenken met de klant en flexibel bent in het doen van aanpassingen. De combinatie van die zaken wordt door de opdrachtgevers zeer gewaardeerd. Dat leidt tot loyale klanten. En het leidt ertoe dat je aanbevolen wordt. Zo werd mijn droom van toen realiteit.”

In de loop van die jaren opende Hitard ook vestigingen in Qatar en in het Servische Novi Sad. 

“Het opzetten van een kantoor in Qatar, in het Midden-Oosten, is gezien onze activiteiten in de olie- en gasindustrie niet onlogisch, met Novi Sad heb ik een andere band. Tijdens mijn vakantie in Servië sprak ik met oud-studiecollega’s van mij die inmiddels professor waren geworden aan de universiteit van Novi Sad. We wilden samen onderzoeken of en hoe we samen konden gaan werken.”

Hoe ziet die samenwerking eruit?

“Tijdens hun studie lopen de studenten van die universiteit stage bij ons. Tijdens die stage komen wij erachter wie van hen bij ons bedrijf zou kunnen passen. 95 procent of meer van het personeel van onze vestiging in Servië heeft aan die universiteit gestudeerd. En ze hebben in de meeste gevallen dus ook stage gelopen bij ons.”

Zo zorg je steeds voor actuele kennis in de organisatie.

“Onze strategie is zo veel mogelijk net afgestudeerde mensen aan te nemen. Die kun je nog vormen, zodat ze optimaal bij en in de onderneming functioneren. Doordat ze jong zijn, zijn ze leergierig. Ze maken zich nieuwe zaken en manieren van werken snel eigen. En er ontstaat een vorm van competitie onderling, wat het bedrijf vooruit helpt.”

Bestaat er ook een samenwerking met TU Delft?

“Absoluut. Die samenwerking bestaat al heel lang, eigenlijk al vanaf het begin van ons bedrijf.”

Hoe is het Hollandse Ingenieursbureau voor Tank- en Apparatenbouw te RotterDam (Hitard) ontstaan?

“Ik ben zelf de oprichter van Hitard. Voordat ik het bedrijf begon heb ik tien jaar lang gewerkt bij andere Nederlandse ingenieursbureaus. Toen ik 38 jaar oud was had ik het jaarlijkse functioneringsgesprek met mijn leidinggevende. Hij was hoogleraar aan de TU Delft en had daarnaast ook een eigen bedrijf. Hij vroeg me in dat gesprek wat mijn plannen waren voor de nabije toekomst, en ik antwoordde eerlijk dat ik verwachtte nog wel even binnen de organisatie te blijven werken.”

De professor zag dat anders?

“De hoogleraar antwoordde dat hij in mij meer dan alleen een engineer zag. Hij vond mij ook weggelegd voor het ondernemerschap. Dat bracht met op het idee. De professor verzekerde me er wel van, dat als het me niet zou lukken als ondernemer, dat ik dan altijd welkom was om terug te keren naar zijn bedrijf. Zo gaf hij me een duwtje in de rug en het vertrouwen om de stap te nemen. Ik ben op 2 februari 1995 met mijn onderneming begonnen.”

Wat zijn typische Hitard-activiteiten?

“Wij zijn een van de meest bekende ingenieursbureaus voor detail engineering in de olie- en gasindustrie wereldwijd. We zijn overal bekend – in bijna alle landen. Hitard is geen bureau dat een complete chemische plant neerzet. Wij doen detail engineering, houden ons dus bezig met al die componenten en equipments. Denk aan alle typen pressure vessels, heat exchangers, air coolers, towers, reactors etc. Wij doen veel engineeringswerk voor de grote oliemaatschappijen. In dat segment hebben we kennis, ervaring en de nodige softwarepakketten. We combineren de flexibiliteit van een kleiner kantoor met de mogelijkheden van een groot ingenieursbureau.” 

Wat maakt Hitard zo goed?

“In mijn visie is een duidelijke werkorganisatie en een goede beloning van personeel essentieel voor een goed functioneren van elk bedrijf. Een goed werkklimaat, gemotiveerde en betrokken medewerkers zijn het allerbelangrijkst voor een onderneming. Mensen vormen samen het bedrijf, het is een absolute meerwaarde als je goede mensen aan je weet te binden.”

Hoe weet je mensen van dat niveau binnen te halen?

“Onder meer dus door de samenwerking met de opleidingsinstituten, door medewerkers interne en externe cursussen te laten volgen, door medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven. En door medewerkers goed te belonen voor hun werk.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!