Selecteer Pagina

Muehlhan

door | 2 mrt, 2023 | Bedrijveninfo

‘Wij bieden een compleet pakket aan’

Van stralen & conserveren, brandwerende coatings, steigerbouw, isolatie tot rope access en met klanten in de (petrochemische) industrie, oil & gas, maritiem en infrastructuur: Muehlhan biedt een uitgebreid portfolio en presenteert zich tijdens de beurs Maintenance NEXT. Een gesprek met managing director Stijn Staffhorst. 

Tekst: Mels Dees

Vertel eens iets over de historie en activiteiten van Muehlhan.

“Muehlhan werd ruim 140 jaar geleden in Duitsland opgericht en heeft een achtergrond in conservering, steigerbouw en isolatie. Het bedrijf, dat inmiddels ook al meer dan vijftig jaar actief is in Nederland, is actief in de maritieme sector, maar werkt net zo goed voor raffinaderijen, infrastructurele projecten en offshore. We hebben een breed palet aan disciplines waarmee we veel sectoren bedienen.”

Jullie zijn ook actief op het gebied van maintenance.

“Zeker. Voor verschillende asset owners in de offshore en de industrie voeren we zowel onderhoudswerkzaamheden als projectmatige werkzaamheden uit. Zo waren we recent nog actief bij een raffinaderij in Pernis, met projectmatig onderhoud van de installatie. We verzorgden het steigerwerk voor een collega-aannemer die het correctief onderhoud uitvoerde.”

Wat speelt er voor jullie in de markt, op dit moment?

“Veel, eigenlijk. Als je kijkt naar de uitdagingen waar me mee te maken hebben, en dat geldt eigenlijk voor zo goed als alle ondernemingen in onze sector, dan noem ik toch als eerste de arbeidsmarkt. Hoe krijg en houd je genoeg mensen die dan ook nog goed geschoold zijn? En hoe krijg je nieuwe mensen geïnteresseerd in het vakgebied? Goed opgeleide competente mensen met het juiste veiligheidsgedrag op de werkvloer, die zijn hard nodig. Onze ervaring is dat er gewoon veel minder medewerkers te vinden zijn dan vroeger die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken in de industrie.”

Stijn Staffhorst

Hoe pakken jullie dat aan?

“Wij hebben een pool met goed geschoolde eigen mensen en werken hierin samen met onze internationale zusterbedrijven. Daarnaast huren we vakkrachten met de juiste scholing in. Daarbij moet je continu kijken naar de kwaliteit van het aanbod. En de mensen die goed voldoen vooral vasthouden. Daarin is continuïteit van de werkzaamheden en de leveling van manpower heel belangrijk.”

Zoeken jullie breed geschoold personeel?

“Niet per se. Elke discipline bij ons heeft normaal gesproken zijn eigen personeel. Wat je nog wel eens ziet in de offshore, en dat is geïnitieerd door het ruimtegebrek op de olie- en gasplatforms, zijn multiskilled medewerkers. Maar ook die professionals hebben wel hun voorkeuren voor een bepaalde discipline. Dus als er behoorlijk wat volume is, qua opdrachten, dan zie je toch vaak dat mensen monoskilled aan de gang zijn.”

Je probeert ook jonge mensen aan te trekken?

“Natuurlijk probeer je die te interesseren, maar in ons geval speelt daar een leeftijdsgrens. Op industriële plants mag je pas vanaf achttien jaar werken. In andere sectoren mag je als schoolverlater wel direct aan de slag, dus daar kiezen ze dan vaak in eerste instantie voor. Als ze eenmaal ergens begonnen, zijn is het lastig ze de industrie in te krijgen.”

Jullie bieden klanten een breed portfolio.

“Voor een asset owner is dat interessant. Je biedt de marktpartijen dan een totaalpakket aan. Je kunt een klus beginnen met de steigerbouw. Nadat de isolatie verwijderd is ga je de leidingen en alle equipment stralen en coaten. De volgende stap is isoleren, om tot slot de steiger weer te demonteren. Dan heeft de asset owner tijdens het hele project slechts één aanspreekpunt. Vandaar dat je al langer in de markt een zekere consolidatie ziet en partijen clusteren. Zo kunnen ze services gebundeld aanbieden. Dat doen wij dus ook, Muehlhan biedt een compleet pakket aan.”

Gaat de energietransitie andere activiteiten voor jullie brengen? 

“Dat speelt zeker bij offshore wind. In dat segment zijn we actief via een zusteronderneming. Dus ja, je ziet een verschuiving van fossiele brandstoffen naar renewables. En dat brengt ook weer allerlei nieuw werk met zich mee. Ontwikkelingen bij grote partijen in de Europoort laten dat nu al zien, bijvoorbeeld bij de productie van biodiesel en natuurlijk de waterstoffabrieken. Er gaat dan uiteindelijk een ander product door de leidingen heen. Aan de andere kant zullen veel werkzaamheden ook dan voor ons hetzelfde blijven, denk aan het bouwen van steigers. Dat verandert niet opeens.”

Wat is nou voor jou een heel mooi Muehlhan-project?

“Dan kies ik voor een werk op het gebied van infrastructuur, namelijk de Galecopperbrug in de A12, bij Houten/Nieuwegein. De tuien van die brug worden vervangen door een aannemer. Wij hebben de steigers gebouwd bij de pylonen. Het gaat hierbij om een zwevende brug: het brugdeel is afgehangen aan de tuien. De steigerconstructie is afgesteund op het landhoofd waar de pylonen op staan en zo verschaffen we daar toegang toe. Dit zowel voor de firma die de conservering uitvoert als de firma die de tuien vervangt. Dat is echt een heel mooie en zichtbare klus.”

Wat wordt 2023 voor een jaar vanuit jullie perspectief? 

“Ik denk dat het een mooi jaar wordt. Druk, we hebben gelukkig veel werk. We zullen veel aandacht hebben voor de werkzaamheden in de industrie en we gaan zorgen voor voldoende goede mensen.”

Wat laten jullie op de beurs Maintenance NEXT in Ahoy zien?

“We tonen wat we klanten allemaal kunnen leveren en in hoeveel sectoren Muehlhan actief is. We zullen onze kennis en kunde als het gaat om de industriële activiteiten zeker benadrukken.”

Standnummer Muehlhan op Maintenance NEXT: 3.305 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!