Selecteer Pagina

VAPRO Recruitment

door | 2 jan, 2024 | Bedrijveninfo

‘De productielijnen gaan gewoon beter draaien’

“Wij kunnen voor onze klanten in de industrie zowel de instroom als doorstroom bedienen”, onderstreept Ebert Koehorst, directeur van VAPRO Recruitment. “We weten vakbekwame operators te vinden, we leiden kandidaten met de juiste motivatie op en als operators met specialistische kennis nodig zijn, verzorgen we functiegerichte opleidingen op de werkplek.” 

Tekst: Heleen van der Maas

De afkorting VAPRO, die staat voor Vakopleiding Procesindustrie, is in de proces- en maakindustrie al ruim zeventig jaar een bekende afkorting. Halverwege de jaren ’50 van de vorige eeuw, was er dan ook een groot tekort aan operators met vakkennis. Toen tien jaar terug vanuit de markt de vraag naar direct inzetbare vakbekwame operators sterk begon toe te nemen, besloot Koehorst VAPRO Recruitment op te richten, een volwaardig recruitmentbureau ondergebracht in een zelfstandige BV. 

Compleet marktpalet

Koehorst begon als eenmansbedrijf in Hilversum. Op basis van zijn ruime ervaring als opleider voor de industrie, uitzender en detacheerder, deed hij alles zelf. Tot de boekhouding aan toe. Nu staat er een bedrijf met naast het hoofdkantoor in Hilversum vestigingen in Assen, Eindhoven en Capelle aan den IJssel. “Vanuit vier locaties verspreid over het land bedienen we het complete marktpalet; van chemie, petrochemie en farmacie tot aan de food- en maakindustrie. In de Botlek-regio werken we veel samen met bedrijven in de chemie en petrochemie.” 

De combinatie

Koehorst: “We zien in de markt dat onze klanten de combinatie van recruitment en opleiden steeds aantrekkelijker vinden omdat ze constateren dat er op de werkvloer een tekort aan kennis is. Dan helpt het als je de juiste mensen kan laat instromen. Dat zijn in ons geval operators die al een vakopleiding hebben of mensen met de juiste motivatie die het vak willen leren. Ik vraag altijd aan klanten: ‘Waar heb je behoefte aan? Aan vakbekwame operators die op dit moment niet altijd beschikbaar zijn? Of aan mensen bij wie uit de houding- en motivatietoets die wij standaard afnemen, blijkt dat ze over de juiste werkhouding beschikken.’ Die kun je immers een opleiding aanbieden.”

Houding- en motivatietoets

“Omdat we naast een persoonlijk interview en cv-check ook de eerder genoemde houding- en motivatietoets doen”, gaat Koehorst verder, “wordt inzichtelijk hoe en bij welk bedrijf een kandidaat het beste tot zijn recht komt. Kandidaten die instromen kunnen een VAPRO A, B en C opleiding volgen, vergelijkbaar met mbo-niveau 2, 3 en 4. Wanneer de kandidaat slaagt voor zijn meesterproef, heeft hij zijn VAPRO-diploma op zak. Dat is van waarde voor zowel het bedrijf waar de kandidaat is gedetacheerd als voor de kandidaat zelf.” 

Ebert Koehorst

Met deze aanpak is VAPRO Recruitment in staat voor haar klanten de gemotiveerde mensen uit de arbeidsmarktvijver te vissen. Kandidaten krijgen de opleiding kosteloos aangeboden met als stok achter de deur dat als de opleiding niet afgemaakt wordt, de opleidingskosten moeten worden terugbetaald. De klanten van VAPRO Recruitment betalen enkel voor de detachering. 

Instroom én doorstroom

Gerekruteerde vakbekwame kandidaten detacheert VAPRO Recruitment voor minimaal een jaar, een kandidaat die de generieke brancheopleiding tot operator volgt, wordt gedetacheerd voor de duur van de opleiding, gemiddeld anderhalf jaar. “Dit is de instroomvraag die we bedienen”, legt Koehorst uit. “In het geval dat iemand bijvoorbeeld zijn VAPRO B al op zak heeft, en een bedrijf operators met specifieke kennis heeft nodig, kunnen wij de benodigde functiegerichte opleidingen die daarvoor nodig is verzorgen. Dat is onze bijdrage aan de doorstroom. Neem bijvoorbeeld kennis van storingen. Elke lijn in wat voor productieomgeving dan ook, heeft daarmee te maken. Maar, niet elke operator is in staat om storingen op te lossen. Een operator die daarvoor geschikt en gemotiveerd is kan van ons een functiegerichte training van twee tot drie maanden krijgen op de werkplek”, legt Koehorst uit. “Dit is voor de operator zelf interessant maar ook voor het bedrijf. Ervaren operators blijven op die manier behouden, wat bijdraagt aan het realiseren van het gewenste rendement.” 

Onder één dak

Vanwege de steeds innigere relatie tussen opleiden en detacheren in de onderscheidende manier waarop VAPRO Recruitment instroom en doorstroom onder één dak bij klanten vormgeeft, zijn de opleidingsorganisatie en de detacheringsorganisatie samengevoegd tot één bedrijf onder de naam VAPRO Recruitment & Opleidingen. “Op het moment dat een bedrijf voor ons kiest, sluit de doorstroom aan op de instroom. Operators die instromen en doorstromen spreken dezelfde taal en kunnen goed met elkaar samenwerken. Dat zorgt voor een stuk continuïteit”

Commitment

“Bedrijven kunnen zelf een belangrijke stap zetten in het verbeteren van de continuïteit door de onboarding van instromers beter te organiseren”, benadrukt Koehorst. “Als we daarnaast met commitment kunnen samenwerken, dan kun je als bedrijf je instroom en doorstroom absoluut succesvol neerzetten. Dit heeft direct een positief effect op de werkvloer, maar ook op het rendement. De productielijnen gaan gewoon beter draaien.” 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!