Selecteer Pagina

United Rentals

door | 1 mei, 2024 | Bedrijveninfo

Eindstation: United Rentals 

Op 20 december 2023 nam United Rentals de combinatie EQIN | Indu-Tools Group over. Door hun talent, kapitaal en technologie bij elkaar te brengen, staan de partijen nu als één sterker dan ooit in de industriële verhuurmarkt. 

Tekst: Kim de Booij

EQIN en Indu-Tools vormden na de overname door investeerder VEP in mei 2023 op papier al één bedrijf. “We werkten echter nog als aparte bedrijven”, vertelt Erwin Claus, ceo van EQIN. De reden hiervoor was dat er kort na de fusie serieuze interesse vanuit United Rentals kwam. “Op dat moment hebben we bepaalde integratietrajecten on hold gezet in afwachting van een eventuele volgende overname.”

Mooie stap voorwaarts

Die volgende overname kwam er. United Rentals nam EQIN | Indu-Tools Group over. Jaap van Dongen, sales en marketing directeur van United Rentals Europa, legt uit waarom. “Als United Rentals willen we graag onze activiteiten in Europa verder uitbreiden. Van oorsprong zijn we een Amerikaans bedrijf. Door de overname van BakerCorp in 2018 zijn we ook in Europa actief geworden. Tot nu toe was dat vanuit 14 vestigingen en na de overname van EQIN | Indu-Tools Group zijn dat er 38. Dat is een mooie stap voorwaarts.”

Eén waardevol pakket

Het aantal vestigingen is echter niet de belangrijkste reden. “Het gaat vooral om de combinatie van werkgebied en diensten. Als United Rentals waren we al actief in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Benelux. In die laatste regio hadden we plannen om onze relatief beperkte footprint verder uit te breiden. Met EQIN | Indu-Tools Group, die juist in de Benelux zeer actief is, wordt deze stap meteen gezet.” 

Optelsom van specialiteiten

Ook qua diensten vullen de bedrijven elkaar mooi aan. Van Dongen: “Als United Rentals waren we in Europa vooral gericht op Fluid Solutions, zoals tanks, pompen en filtratiesystemen. Twee jaar geleden maakten we ook een begin in Power Solutions zoals generatoren en battery packs. We hadden al eerder gezocht naar een overnamepartner met deze specialisatie, maar nog niet echt een bedrijf gevonden dat bij ons paste. Totdat de deal met EQIN | Indu-Tools Group voorbij kwam.”

Fluid, Power, Tool en Jobsite Solutions

“Onze bedrijven zijn gespecialiseerd in Power & Tool Solutions”, bevestigt Sander Matthijssen, ceo van Indu-Tools. “We hebben een groot assortiment aan generatoren, compressoren, lichtmasten, lasmachines en gereedschappen en bieden totaaloplossingen voor onderhoud, projecten en turnarounds. Van Dongen: “Van Fluid en een beetje Power zijn we nu volwaardige dienstverlener in Fluid, Power en Tool Solutions, aangevuld met Jobsite Solutions: producten die vaak bij nieuwbouwprojecten en turnarounds worden gebruikt, zoals opslagcontainers, kantoor- en sanitair units, transportmiddelen en PBM’s.”

Beste van alle werelden

Klanten zijn er bij gebaat dat ze nu bij één partij al deze diensten kunnen afnemen voor al hun (internationale) vestigingen. Maar voordat de drie bedrijven echt één zijn, moet er nog wel wat gebeuren. “Het integreren van de processen en systemen is nog een flinke klus”, legt Van Dongen uit. “Hier nemen we de tijd voor, zeker tot eind dit jaar. We willen namelijk niet klakkeloos de systemen van United Rentals doorvoeren, maar echt het beste van alle werelden meenemen. In sommige functionaliteiten waren EQIN en Indu-Tools bijvoorbeeld verder dan wij, dus upgraden we onze systemen met hun functionaliteiten.” “En andersom profiteren wij van het geavanceerde klantportaal van United Rentals”, vult Claus aan.

Top van de gespecialiseerde verhuur

Ook de rebranding zal nog even tijd kosten. EQIN en Indu-Tools dachten eerst misschien een periode onder de bestaande naam door te moeten om iedereen aan de nieuwe situatie te laten wennen. Maar hun medewerkers hebben hen positief verrast. Ze zijn er trots op om nu deel uit te maken van United Rentals, zien dit als de top van de gespecialiseerde verhuurwereld; het grootste verhuurbedrijf ter wereld op dit vlak. Matthijssen: “Na de vele veranderingen die onze bedrijven de afgelopen jaren gekend hebben, met meerdere overnames en fusies, voelt United Rentals nu als een eindstation. We zijn waar we willen zijn. Vanaf hier kunnen we gaan bouwen aan een steeds sterkere positie in Europa.”

Sterke overlap

De systeemintegratie en rebranding zijn dus in volle gang en ook de samensmelting van culturen is gestart. “Die was er eigenlijk deels al”, vertelt Van Dongen. “Onze bedrijven kennen een sterke overlap in klanten, dus we hadden vaak contact met elkaar en schakelden elkaar regelmatig in. Direct na de bekendmaking van de overname zochten collega’s elkaar al op. Daarnaast helpt het ook dat we dezelfde hands-on mentaliteit en informele omgangsvorm kennen.”

Synergie

De synergie van de drie bedrijven is nu al merkbaar. Van Dongen: “We hebben samen een groter netwerk, meer diensten, kennis en talent en meer kapitaal om te investeren in innovaties. We zijn direct begonnen met uitbreiding en verjonging van onze vloot en dat is nog maar het begin.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!