Selecteer Pagina

TCC Training en TCC Onboarding

door | 1 apr, 2024 | Bedrijveninfo

Op weg naar aantoonbare vakbekwaamheid

Waar is de tijd gebleven dat je voor je turnaround zo een blik geschikte medewerkers kon opentrekken? Tegenwoordig kost dat heel wat meer moeite. Onder meer door de taalbarrière waar je nu tegenaan loopt en de vakbekwaamheid die niet meer vanzelfsprekend is. Hoe weet je nou of de honderden turnaround-medewerkers, die jij op je site toelaat, het juiste veiligheidsbesef en kwaliteitsniveau hebben? 

Tekst: Kim de Booij

Peter Goedendorp, eigenaar en oprichter van TCC Training en TCC Onboarding, merkt dat veel bedrijven met dit vraagstuk worstelen. “Met TCC Training trainen we mensen om veilig te werken bij risicovolle taken. Denk aan SIR- en SOG-trainingen als Veilig verplaatsen van lasten, Werken aan Flenzen volgens Protocol en WFPR m.b.t. Torque en Tentioning apparatuur. Maar ook gespecialiseerde trainingen in hoge druk, drukvacuüm, chemisch reinigen en adembescherming. Alle trainingen bieden we aan tot het hoogste niveau. Maar om écht veilig te kunnen werken, heb je ook kwaliteit in vakbekwaamheid nodig.”

Turnaroundpersoneel toetsen

Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, de teruglopende vakbekwaamheid en de groeiende arbeidsmigratie, merkte TCC dat bedrijven niet alleen mensen wilden laten opleiden, maar ook mensen wilden laten toetsen. “Met name personeel voor turnarounds en projecten”, vertelt Goedendorp. “Voordat ze hen op hun site toelaten, moeten ze weten of ze voldoende veiligheidsbesef en vakbekwaamheid hebben. Het veiligheidsniveau in Nederland is bijvoorbeeld in verhouding met andere landen best hoog.”

Onboardingprogramma in 17 talen

Maar hoe toets je dit bij medewerkers die de Nederlandse of Engelse taal niet goed beheersen? Dat is vaak de grote uitdaging. “Daar willen wij bedrijven bij helpen en in ontzorgen. Dat doen we sinds 2016 met een onboardingprogramma. Inmiddels is dat al in 17 talen beschikbaar. Dat is ook wel nodig, aangezien er bij een turnaround of projecten gemiddeld 60 procent anderstalig is.” 

Buitenlandse certificeringen

Toch hebben veel arbeidsmigranten wel certificeringen. “Het probleem is alleen dat je die niet op waarde kunt schatten”, aldus Goedendorp. “In Nederland is ieder examen ongeveer gelijk; het moet aan tal van criteria voldoen. Daarmee borgen we kwaliteit en veiligheidsbewustzijn. In het buitenland zijn er vaak veel minder richtlijnen. Daarom hebben we bij TCC Onboarding theorie- en praktijktoetsen gemaakt waarmee we snel kunnen zien of iemand voldoet aan het gestelde niveau. Ook instrueren we ze meteen over bedrijfs-/plantspecifieke regels en richtlijnen. Kleine verschillen in bijvoorbeeld verkeersregels of drempelwaarden kunnen namelijk grote gevolgen hebben als men ze niet kent of hanteert.” 

Maximaal en optimaal

Met TCC Opleidingen en TCC Onboarding wil Goedendorp werkgevers maximaal ontzorgen. “En ook optimaal, dus genoeg maar ook niet te veel. Nu is het nog vaak zo dat een medewerker die van turnaround naar turnaround gaat, onnodig iedere keer een onboardingprogramma moet doorlopen om zijn veiligheidsbesef en vakbekwaamheid aan te tonen. Dat willen we graag veranderen. Mede daarom hebben we een platform gebouwd. Hierin staan inmiddels al 15.000 medewerkers uit diverse landen. Van ieder van hen kennen we de mate van vakbekwaamheid en het veiligheidsniveau.”

Aantoonbare praktijkervaring

Waar Goedendorp met dit platform naar toe wil, is een compleet overzicht van verworven competenties per medewerker. “Je hoort en ziet overal dat het kwaliteitsniveau van medewerkers daalt. De huidige opleidingen zijn meer startkwalificaties, gericht op ‘het veilig werken met’, het is geen vakopleiding. Het werkelijke vak leer je pas echt in de praktijk. Neem het voorbeeld van een flensmonteur. Die krijgt in de praktijk ineens te maken met oude flensverbindingen die scheefstand vertonen en niet parallel staan. Ook die moeten perfect dichtgemaakt worden. Dat soort dingen leer je nergens anders dan in de praktijk. Het is alleen niet aantoonbaar als je die ervaring hebt.”

Van basisopleiding tot vakvolwassen

Het bestaande platform wil TCC Onboarding inzetten om de verworven competenties van medewerkers aantoonbaar te maken. “Via een app kan een licentiehouder registreren wat een medewerker voor werkzaamheden heeft gedaan of aan welke toetstermen hij heeft voldaan. Staat alles op ‘groen’, dan is de medewerker vakvolwassen en zou je hem niet meer hoeven te testen. Zo wordt een ‘basis opgeleid flensmonteur’ aantoonbaar een ‘vakvolwassen flensmonteur’ en zie je in één oogopslag dat diegene superwaardevol is. In deze krappe arbeidsmarkt is die informatie goud waard.”

Landelijke dekking

TCC kent met vestigingen in onder meer Rotterdam, Zuidbroek (Groningen) en Stein (Limburg) een landelijke dekking voor veiligheidstrainingen en onboarding. Maar ook in Antwerpen, België zijn ze actief. Dankzij hun grote capaciteit aan docenten kunnen ze honderden medewerkers per week opleiden en een veelvoud hiervan onboarden.

TCC ontzorgt

TCC is een gecertificeerd bedrijf dat voldoet aan alle eisen van de SSVV, SIR en VCA en BESACC. Met de trainingen behalen deelnemers een landelijk geaccepteerd certificaat. Naast standaard open inlooptrainingen kun je bij TCC ook terecht voor maatwerktrainingen. Van planning en uitnodiging tot training en certificering, ze ontzorgen in alles. Achteraf kunnen ze bovendien een managementrapportage afleveren met daarin informatie over het verloop, zoals het aantal no-shows, het slagingspercentage en de redenen waarom sommigen niet geslaagd zijn.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!