Zonnepark Shell Moerdijk in gebruik genomen

zonnepark

Het zonnepark dat op het terrein van Shell Moerdijk is gebouwd, is vorige week officieel geopend. Shell gaat de zonnestroom zelf gebruiken.

Het zonnepark telt 76.000 panelen, en is volgens Shell een van de grootste in Nederland. Het heeft een piekcapaciteit van 27 megawatt, voldoende om jaarlijks zo’n 9.000 huishoudens van stroom te voorzien. Shell Moerdijk gaat de elektriciteit die het zonnepark opwekt niet verkopen, maar zelf afnemen.

Aanleg zonnepark

De aanleg van het zonnepark maakt volgens president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland duidelijk dat Shell ‘een actieve rol’ in de Nederlandse energietransitie wil spelen. “We willen graag onze uitstoot verminderen. Enerzijds door de energie-efficiëntie van onze processen te verbeteren, anderzijds door in nieuwe energie-activiteiten te investeren. Met veel partners werken we hier elke dag aan. We weten dat dialoog en samenwerking de sleutel tot succes is.”

Meer volgen

Shell heeft de laatste jaren meer groene initiatieven genomen. Zo is het onderdeel van een consortium dat offshore windparken gaat bouwen, wordt er ingezet op elektrisch rijden en de raffinaderij van Shell Pernis levert restwarmte aan het warmtenet. Van Loon vindt het logisch om niet op één paard te wedden. “De energietransitie is niet een kwestie van één enkele oplossing, maar een combinatie van verschillende maatregelen. Er zullen er dus meer volgen in de komende jaren – de één na de ander.”

Zonnepark veilig en betrouwbaar

“Investeringen in ‘new energies’, zoals dit zonnepark, is een zichtbare en tastbare stap voor Shell Moerdijks energietransitie”, vindt Richard Zwinkels, general manager van Shell Moerdijk. “Dit zonnepark is veilig, betrouwbaar en staat op ons eigen terrein, daar waar de energie nodig is. Maar we zijn er nog niet. Met een combinatie van maatregelen geven we de transitie vorm. Maatregelen op het gebied van energiebesparingen en elektrificatie.”

Steentje bijdragen

Tijdens de opening van het complex, vorige week in Moerdijk, maakten de gasten een ‘solar safari’ langs het zonnepark. De opening werd door Anne-Marie Spierings verzorgd, gedeputeerde in de provincie Noord-Brabant. “We moeten allemaal ons steentje bijdragen”, zei Spierings. “Ik ben blij dat Shell Moerdijk op eigen, ongebruikt terrein een zonnepark van 76.000 panelen heeft gerealiseerd, het op één na grootste van Brabant.”

Zie ook: Vopak stapt in zonne-energie