Kabel- en leidingenstrook

In Moerdijk is de bouw gestart van een zonnepark op een kabel- en leidingenstrook. Hiermee wordt de ruimte dubbel benut, meldt het Havenbedrijf Moerdijk.

Het zonnepark bestaat uit in totaal 18.570 zonnepanelen. De aanleg van het complex begint deze week en duurt tot eind februari a.s. Het wordt op een kabel- en leidingenstrook gebouwd. Dit dubbele ruimtegebruik maakt dat de grond efficiënter wordt benut, laat het havenbedrijf in een persbericht weten.

Kabel- en leidingenstrook

Directeur Ferdinand van den Oever van het Havenbedrijf Moerdijk wijst op het belang van duurzaamheid, dat een belangrijke pijler in de havenstrategie richting 2030 is. “In dat jaar willen we als haven- en industrieterrein zelfs energieneutraal zijn. We vinden het belangrijk om met dit zonnepark onze bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen en het realiseren van de energietransitie. Ook hebben we een voorbeeldfunctie in het gebied en stimuleren we bedrijven op het terrein om te verduurzamen.”

Contracten

Het havenbedrijf heeft voor de realisatie, het onderhoud en monitoring van het zonnepark Engie ingeschakeld. Hiervoor hebben beide partijen een looptijd van 20 jaar afgesloten. Andere partijen bij het project betrokken partijen zijn 3E (technisch adviseur en dienstverlener), Enexis (netaansluitingen) en Econnetic (projectmanagement en advies).

Op een dijk

Er bestaan plannen om in Moerdijk ook een zonnepark op een dijk te bouwen, aan de Zuidelijke Randweg. Hier wil het havenbedrijf 15.000 zonnepanelen plaatsen. Op dit moment wordt onderzocht onder welke technische randvoorwaarden dit valt te doen. Volgend jaar moet hier duidelijkheid over komen.

Zie ook: Een wijf van een dijk