zonnefolie

Op het dak van een opslagtank van Vopak in Vlaardingen is zonnefolie geplaatst. Deze zonnecellen op folie zijn lichter, dunner en flexibeler dan gangbare zonnepanelen.

In de opslagtanks van de terminal van Vopak in Vlaardingen worden voornamelijk eetbare oliën opgeslagen. Uit het oogpunt van veiligheid was het hierdoor mogelijk een vergunning te krijgen voor het plaatsen van de zonnefolie. Directeur Rombout Swanborn van fabrikant Hyet legt in het AD uit dat folie geschikt is om op het dak van een opslagtank te worden geplaatst: “Folie drukt niet zo zwaar op de constructie, is gemakkelijker naar boven te tillen en ook eenvoudig naar het dak te vormen.” De folie werd volgens hem ‘als behang’ op het dak geplakt.

Vermogen zonnefolie

De ‘Solar Powerfoil’ is geplaatst op een tank met een doorsnee van vijftien meter. Naar verwachting is het vermogen acht tot tien kilowattuur. Vopak zal de zonnestroom zelf gaan gebruiken. “Er is energie nodig om de eetbare oliën op te slaan en te verpompen, omdat deze gemakkelijk stollen in ons klimaat”, licht managing director Ard Huisman van Vopak Vlaardingen toe.

Weersomstandigheden

De komende tijd moet uitwijzen of de folie en de lijm tegen de weersomstandigheden zijn opgewassen. Voor Hyet is het de eerste belangrijke lakmoesproef voor zijn product. Khalid Saleh, coördinator energie bij Vopak, is degene die het idee heeft bedacht. Hij wijst er in dezelfde krant op ook mogelijkheden te zien in het plaatsen van zonnefolie op de wanden van opslagtanks. Hiernaast is Vopak doende zijn CO2-footprint te verminderen door het gebruik van isolatie. (Foto: Vopak)

Zie ook: Vopak ziet toekomst in de zon