Verbrandingstechnologie

Een groep internationale industriële bedrijven onderzoekt het gebruik van waterstof in plaats van aardgas voor energie-intensieve productieprocessen. Het doel is een verbrandingstechnologie te ontwikkelen waarmee de overstap kan worden gemaakt.

In onder meer de glas-, food- en keramische sector staan producenten voor de uitdaging om energie-intensieve productieprocessen te verduurzamen. Er is alleen nog geen technologie voorhanden waarmee van aardgas op waterstof kan worden overgestapt. Adviesbureau Celsian en ingenieursbureau DNV GL hebben een consortium opgericht om tot een geleidelijke overgang van aardgas naar waterstof te komen. 

Verbrandingstechnologie

Het consortium streeft ernaar om binnen twee jaar nieuwe verbrandingstechnologie te ontwikkelen. Voorop daarbij staat, aldus de bedrijven, dat de productkwaliteit niet in het geding komt. Veel aandacht bij het onderzoek gaat uit naar het beter begrijpen van de warmteoverdracht van de waterstofvlam naar het product. Ook wil men de mogelijkheid hebben om flexibel te zijn – met andere woorden: terug kunnen vallen op aardgas. En verder moet de nieuwe technologie simpel en goedkoop zijn in te passen in de bestaande installaties en voldoen aan wet- en regelgeving.

Velddemonstratie

Op dit moment wordt in de laboratoria van DNV GL ‘de basis gelegd’. Vervolgens volgt een velddemonstratie waarbij de nieuwe technologie wordt geïntegreerd in de productieprocessen van deelnemende bedrijven.

Aan het consortium nemen de volgende partijen deel:

Nedmag B.V.

Stork Thermeq B.V.

FrieslandCampina

SCHOTT AG

GasTerra B.V.

Owens Corning Science & Technology

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Tecoglas Ltd.

Air Liquide S.A.

GRT Gaz

Corbion

Gasunie

Honeywell Thermal solutions

Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek KNB

Tata Steel Nederland Technology B.V.

Monarch Nederland B.V.

Gebr. Van der Lee V.O.F.

Ardagh Glass Moerdijk B.V.

Zantingh B.V.

Saint Gobain Construction Products Nederland B.V.

O-I Netherlands B.V.

AGC Nederland Holding B.V.

Equinor Energy AS

Linde

ARC France SAS

SGD Pharma

Verallia Packaging SAS

Vitro Architectural Glass

Nippon Electric Glass Co., Ltd. (NEG)

CelSian B.V.

DNV GL Netherlands BV

Zie ook: Raffinage onlosmakelijk verbonden met chemie