Windenergie groeit verder door

Het Havenbedrijf Rotterdam bouwt op de Tweede Maasvlakte het Offshore Center Rotterdam. Zeventig hectare nieuw land laat het hiervoor opspuiten. Een dure investering, maar wel een die de moeite waard lijkt te zijn. Windenergie maakt een stormachtige ontwikkeling door.

Het offshore center zal zich naast decommissioning vooral gaan richten op de offshore windindustrie. In 2019 moet het in gebruik zijn genomen. Uit gegevens van het CBS blijkt dat het de Nederlandse windenergiesector voor de wind gaat. Het afgelopen jaar is er in Nederland 10 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt. Zonne- en windenergie zijn samen grotendeels verantwoordelijk voor deze toename. De productie van elektriciteit uit windenergie nam met 16 procent toe, van 8,4 naar 9,6 kWh. Deze groei is te danken aan de ingebruikname van het offshore windpark Gemini, dat in de tweede helft van 2016 voor het eerst ging draaien en in 2017 door het CBS volledig werd meegeteld.

Windenergie

Naast de groei in productie, is er ook sprake van sterke schaalvergroting in de windenergiemarkt. Windturbines worden steeds groter. Het windpark Gemini, dat boven Schiermonnikoog ligt, heeft een vermogen van 600 megawatt. Het bestaat uit 150 windturbines van Siemens met een vermogen van elk 4 megawatt. Dat was destijds het neusje van de zalm, maar geldt nu alweer als relatief klein. Ørsted – het voormalige DONG Energy – gaat het windpark bij Borssele uitrusten met windturbines van 8 megawatt. Deze zullen worden geleverd door Siemens Gamesa.

Haliade-X

Dat de groei hierbij niet ophoudt, laat de Amerikaanse producent GE zien. Het presenteert deze week zijn Haliade-X, een reuzenwindturbine met een vermogen van 12 megawatt, speciaal gemaakt voor de offshore markt. Ze zullen 260 meter boven het zeeniveau uitsteken, en de rotorbladen hebben een lengte van 107 meter. De turbine is nog niet af. GE steekt nog 400 miljoen dollar in de verdere ontwikkeling van de nieuwe, grote windturbine. GE claimt dat de Haliade-X 45 procent meer energie produceert dan bestaande windturbines.

Zie ook: Havenbedrijf Rotterdam breidt MV2 uit voor offshore activiteiten