Energiebedrijf Eneco en gashandelaar GasTerra zijn een bijzondere overeenkomst aangegaan. Deze heeft betrekking op de gaslevering in windarme periodes.

Gasterra Eneco

Wanneer het niet hard waait kunnen windturbines onvoldoende energie genereren. Gedurende deze periodes worden gascentrales als back-up ingezet, zodat Eneco haar klanten toch van elektriciteit kan voorzien. GasTerra levert het gas aan Eneco, waarbij niet alleen de hoeveelheid, maar ook de prijs aan de verwachte windsnelheid is gekoppeld. Bij weinig wind wordt er meer gas geleverd tegen een lagere prijs en bij veel wind precies omgekeerd.

Voor GasTerra is dit een nieuw concept: “We hebben nog niet eerder een product op de markt gebracht waarbij de condities van gaslevering afhankelijk zijn van de voorspelde windsnelheid”, zegt Gertjan Lankhorst, CEO van GasTerra (rechts op de foto).

Kees-Jan Rameau, lid Raad van Bestuur Eneco Groep (links op de foto): “Deze overeenkomst met GasTerra past uitstekend binnen onze duurzaamheidsstrategie, waarbij we de voorkeur geven aan de inzet van een relatief schoon product als aardgas als back-up voor windenergie.”