wereldprimeur

Van Donge & De Roo test op zijn locatie in de Rotterdamse haven een nieuwe manier om containers te wassen. Het familiebedrijf noemt het systeem een ‘wereldprimeur’.

Normaal gesproken worden containers handmatig gereinigd. Een schoonmaker is hier met een hogedrukreiniger zo’n tien tot vijftien minuten mee bezig, en verbruikt daarbij 140 tot 160 liter water.

Water recyclen

Dat kan efficiënter, denken ze bij Van Donge & De Roo. Het test op zijn locatie op De Maasvlakte het nieuwe wassysteem. Afhankelijk van het type container duurt het reinigen vijf tot zeven minuten. Bovendien kunnen er vijf tot tien containers naast elkaar staan en wordt het water opgevangen, waardoor dit kan worden gerecycled. Ook kan de hoeveelheid te gebruiken reinigingsmiddelen per container worden afgestemd.

Wereldprimeur

Bijkomend voordeel is dat het watergebruik een stuk lager is: circa tachtig liter voor een veertigvoetscontainer. Verder blijft er minder restwater in de container achter. Donge & De Roo spreekt van een wereldprimeur. “Op termijn willen we deze wasstraat ook aan andere klanten aanbieden. Maar een gedegen testperiode waarbij de capaciteit en het onderhoud van de machine wordt bepaald, is essentieel. Wat we zeggen, willen we ook waarmaken. Of op zijn Rotterdams gezegd: niet lullen, maar poetsen”, aldus het bedrijf op zijn website.

Zie ook: Start blockchainproef voor containertransport