zonne-energie

Vopak maakt bekend een zonnepark te gaan bouwen. Het tankopslagbedrijf zegt kennis en ervaring met elektriciteit te willen opdoen.

Het zonnepark zal op een terrein van 19 hectare in de Eemshaven worden gebouwd, grenzend aan de Vopak Terminal Eemshaven en op grond die de terminal al huurt. Vopak investeert hier samen in met Whitehelm Capital en Groningen Seaports.

27 megawatt

Het complex krijgt een vermogen van 27 megawatt. De zonnestroom die in de Eemshaven wordt opgewekt zal Vopak zelf deels bij zijn terminals gebruiken. Ook komt de groene stroom beschikbaar voor lokale afnemers en de algemene elektriciteitsmarkt.

Vergunningen en subsidies

Het definitieve besluit over de bouw van het zonnepark zal naar verwachting na de zomer worden genomen. Dan zouden ook de benodigde vergunningen en subsidies moeten zijn ontvangen. Volgens planning moet het complex in 2020 operationeel zijn.

Zonne-energie

Volgens Ramon Ernst, managing director Vopak Noord-Nederland, is het Vopak ernst met zonne-energie. “Dit project past perfect in Vopaks ambitie om infrastructuuroplossingen te ontwikkelen voor een koolstofarme energietoekomst. Dit project stelt ons in staat om kennis en ervaring op te doen met elektriciteit als energiedrager. Ook geeft het ons de mogelijkheid om mogelijke add-on-toepassingen te onderzoeken, zoals elektriciteitsopslag en conversie voor een later stadium in de Eemshaven.”

Zie ook: Shell gaat zonnepark in Moerdijk bouwen