Opslagterminals

De ‘desinvestering’ van twee opslagterminals in Amsterdam en Hamburg is door Vopak afgerond. Dit heeft het bedrijf laten weten.

Vopak maakte in april dit jaar bekend zijn terminals in Amsterdam, Hamburg en Algeciras te willen verkopen. Ceo Eelco Hoekstra gaf destijds aan dat het bedrijf hiermee zijn portfolio klaar wilde maken voor marktontwikkelingen op de lange termijn. “In Europa is ons doel om onze positie in de belangrijkste industriële clusters Rotterdam en Antwerpen verder te versterken.” Hoekstra kondigde de bouw van nieuwe projecten aan, waarbij de focus op industrie-, chemie- en gasterminals zou komen te liggen.

Opslagterminals

Voor de terminals van Hamburg en Amsterdam is de kogel nu door de kerk. First State Investments is de koper, die Vopak 600 miljoen euro betaalt. Dit is inclusief een bedrag van 15 miljoen euro, afhankelijk van bepaalde omzetvoorwaarden. Wanneer de koop volledig rond is, stroomt een bedrag van 555 miljoen euro de kas van Vopak in. De buitengewone bate na belastingen is vastgesteld op 190 miljoen euro. Die zal in het derde kwartaal van dit jaar in de boekhouding worden opgenomen.

In gesprek

De verkoop van de terminal in Algeciras lijkt er ook aan te komen. Hiervoor is Vopak in gesprek met de minderheidsaandeelhouder van de terminal. De bedoeling is dat deze tachtig procent van zijn aandeel aan First State Investments verkoopt.

Zie ook: Vopak investeert in uitbreiding opslagcapaciteit