Een directe hand in het bepalen welke productstromen wereldwijd vloeien, heeft Vopak niet. Het opslagbedrijf is immers dienstverlenend van aard. Wel kan Vopak zich klaarmaken voor nieuwe energiedragers die moeten worden opgeslagen. Ammonia en waterstof, bijvoorbeeld.
In een interview met het NRC verklaart bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra de energietransitie als een kans te zien voor de toekomst. “Als de stromen van producten gaan veranderen, moeten we daar klaar voor zijn. Het is niet voor niets dat we nu meer en meer in gas en chemie gaan investeren en veel minder in olie. En recentelijk konden we terminals kopen waar ook kolenactiviteiten bij hoorden. Dat hebben we niet gedaan, daar zit geen toekomst meer in”, aldus Hoekstra in de krant.
Gate-terminal
Gassen nemen vooralsnog een tamelijk bescheiden aandeel in de Vopak-tanks in. Volgens Hoekstra is de opslag van gas nu goed voor vijf tot zeven procent van het totaal. ”Een voorbeeld daarvan is onze Gate-terminal op de Maasvlakte die wij samen met de Gasunie exploiteren. We willen daarin sterk groeien, maar hoe snel we groeien, dat kan ik niet zeggen.”
Waterstof
Hoekstra weet zelf ook dat gas – waarvan het aandeel de komende jaren naar verwachting zal toenemen – een fossiele brandstof is. Vopak houdt rekening met het groeiend gebruik van niet-fossiele brandstoffen, zoals elektriciteit. “Gezien de verwachte groeiende elektrificatie van de economie kijken we naar de mogelijkheden om waterstof op te slaan”, zegt hij.” Daar verwachten we veel van. Elektriciteit is niet gemakkelijk op te slaan, daarom is een vloeistof een handige drager. In waterstof, maar wellicht ook in ammonia. Daarin kan de stroom uit bijvoorbeeld windparken worden opgeslagen. Dat staat allemaal nog in de kinderschoenen, investeringen zijn er nog niet, maar we denken en praten wel mee.”
Zie ook: Vopak breidt Botlek-terminal uit