Vopak bekijkt uitbreiding proef met zonnefolie

zonnefolie

De dit voorjaar gestarte proef met het aanbrengen van zonnefolie op een opslagtank van Vopak in Vlaardingen is succesvol gebleken. Het tankopslagbedrijf onderzoekt nu of het kan opschalen.

Op het dak van een opslagtank van Vopak in Vlaardingen is in maart dit jaar zonnefolie geplaatst. Het bedrijf gebruikte de zonnestroom voor het verpompen van eetbare oliën in de opslagtanks van de terminal. Nu laat Vopak weten dat het de pilot als succesvol heeft ervaren. “De resultaten waren veelbelovend en we kijken op dit moment voor opschaling naar stap 2, naar een andere locatie. Dat kan zowel in Nederland zijn als in het buitenland”, verklaart Khalid Saleh, energy coordinator bij Vopak.

Lichtgewicht zonnefolie

De door HyET Solar ontwikkelde zonnecellen op folie zijn lichter, dunner en flexibeler van gangbare zonnepanelen. “Zonnefolie biedt verschillende voordelen”, aldus Saleh. “Het is erg lichtgewicht: 500 gram per vierkante meter. Het is erg flexibel, je kan het in bijna alle vormen toepassen. Dat betekent ook dat we de tankwanden makkelijk kunnen benutten vanwege het feit dat de zonnefolie een plaklaag aan de achterkant heeft. Je trekt, net als bij een pleister, de anti-plaklaag aan de achterkant eraf en vervolgens is het aanbrengen, en klaar is Kees.”

Nominatie

Vopak is voor de proef met oprolbare zonnefolie genomineerd door de EZK Energy Award. Het kan een geldbedrag van 25.000 euro winnen, bedoeld om te besteden aan duurzame energiemaatregelen. De andere genomineerden zijn Hotel Breeze in Amsterdam en Bosch Beton. Op 30 januari wordt bekend wie de winnaar is. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt de prijs beschikbaar. Saleh doet zijn uitspraken op de website van RVO.nl. (Foto: YouTube)

Zie ook: Vopak rondt verkoop opslagterminals af